Könyvek
kategóriák

Családi gazdaságokból az Unióba: Paprikafélék exportra

Szerző: Dr. Laczkó Tibor
Ár: 2900 Ft Kiadói ár: 2320 Ft Megtakarítás: 20 %
Kosárba
pénztárhoz

A szerző célja, hogy gyakorlatias tanácsai révén a hazai paprikát termesztő gazdaságokat segítse abban, hogy kiváló minőségű, versenyképes áruval jelenjenek meg az EU piacán.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 138 oldal
ISBN/ISSN: 963955331X
Méret: B5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Tartalom


Előszó
Bevezetés

Burgonyafélék
Paprika
Étkezési fehérpaprika
A termelés helyzete, nagysága és viszonyai
A tájtermő területek meghatározó szerepe és a fontosabb fajták
A termékre vonatkozó felvásárlási árak
A fólia alatti étkezési fehérpaprika termesztésének
gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
A fólia alatti étkezési fehérpaprika betakarítása, termelői
és exportcsomagolása
A fólia alatt termesztett étkezési fehérpaprika néhány fontosabb gyakorlati tudnivalója
Paradicsompaprika
A termelés helyzete, nagysága és viszonyai
A tájtermő területek meghatározó szerepe
és a fontosabb fajták
A termékre vonatkozó felvásárlási árak
A paradicsompaprika termesztésének gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
A paradicsompaprika betakarítása, termelői
és exportcsomagolása
A paradicsompaprika kamionos exportszállításának néhány
gyakorlati ismerete
Kápia paprika
A termelés helyzete, nagysága és viszonyai
A tájtermő területek meghatározó szerepe és a fontosabb fajták
A termékre vonatkozó felvásárlási árak
A Kápia típusú paprikafajták termesztésének gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
A fólia alatt termesztett Kápia típusú paprikafajták szedése, termelői és exportcsomagolása
Blondy típusú betűrt csúcsú, tompa végű étkezési paprika
A termelés helyzete, nagysága és viszonyai
A tájtermő területek meghatározó szerepe és a fontosabb fajták
A termékre vonatkozó felvásárlási árak
A Blondy típusú paprikafajták termesztésének gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
A fólia alatt termesztett Blondy típusú paprikafajták szedése, termelői és exportcsomagolása
Almapaprika
A termelés helyzete, nagysága és viszonyai
A tájtermő területek meghatározó szerepe és a fontosabb fajták
A termékre vonatkozó felvásárlási árak
Az almapaprika-fajták termesztésének gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
Az almapaprika szedése, termelése és exportcsomagolása
Cseresznyepaprika
A termelés helyzete, nagysága és viszonyai
A tájtermő területek meghatározó szerepe és a fontosabb fajták
A termékre vonatkozó felvásárlási árak
A cseresznyepaprika termesztésének gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
A cseresznyepaprika szedése, termelése és exportcsomagolása
Pfefferoni paprika
A termelés helyzete, nagysága és viszonyai
A tájtermő területek meghatározó szerepe és a fontosabb fajták
A termékre vonatkozó felvásárlási árak
A Pfefferoni paprika termesztésének gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
A Pfefferoni paprika szedése, termelése és exportcsomagolása
Hegyes és kosszarvú paprikák
A termelés helyzete, nagysága és viszonyai
A tájtermő területek meghatározó szerepe és a fontosabb fajták
A termékre vonatkozó felvásárlási árak
A hegyes erős és a kosszarvú paprikafajták termesztésének
gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
A hegyes erős és a kosszarvú paprika szedése, termelői
és exportcsomagolása
Fűszerpaprika
A termelés helyzete nagysága és viszonyai
A tájtermő területek meghatározó szerepe
Termesztett fűszerpaprika-fajták
A fűszerpaprika integrált termesztése
A termékre vonatkozó felvásárlási árak
A fűszerpaprika termesztésének gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
A fűszerpaprika szedése, betakarítása
A fűszerpaprika tárolása, utóérlelése

1. sz. melléklet
Irodalom

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Cseresznyepaprika
(Capsicum annuum var. cerasiforme)

A cseresznyepaprika termesztéséről (1. sz. melléklet) a hazai szakirodalom nagyon hiányos ismereteket közöl. A paprika termesztéséről írott szakirodalomban a cseresznyepaprikáról legfeljebb egy fajtának az ismertetését találjuk meg jó esetben. Ez azt jelenti, hogy érdemben a cseresznyepaprika termesztési, kereskedelmi leírásával egyetlen szakirodalom sem foglalkozik. Érdekes módon a 2001-ben kiadott fűszerpaprika termesztése és feldolgozása ismerteti a cseresznyepaprika-fajták egy részét.
A cseresznyepaprika termesztése az egész országban ismert. A cseresznyepaprika ipari feldolgozásáról a hazai történeti Írások már az 1920—1930-as években említést tesznek.
A termelés helyzete, nagysága és viszonyai
A cseresznyepaprika területi nagyságrendje többszöröse az almapaprika területének.
A Magtermeltető Vállalatok Országos adatainak összesítése alapján a 2000-es esztendőkben
a cseresznyepaprika vetésterülete 450—500 ha.
A cseresznyepaprika nemzetgazdasági jelentőségét több tényező is alátámasztja. Nemcsak a konzervipari felhasználás és a konzervipari export fejezi ki a termék termesztésének jelentőségét, hanem az a tény is, hogy a statisztikai hivatal jelenleg is és visszamenőleg több évtizedre a cseresznyepaprika termelői árairól adatokat közöl.
A termelés nagyságának alakulását a 24. táblázat mutatja, ahol összehasonlító adatokat látunk a konzervipari almapaprika és a konzervipari cseresznyepaprika gyártásának mennyiségéről.
A 24. táblázatban olvasható a cseresznyepaprika konzervipari gyártása, amelyről a közölt adatok alapján a következőket lehet mondani:
— A bemutatott utóbbi nyolc esztendő során a cseresznyepaprika ipari felhasználása kiegyensúlyozott volt ás némi meimyiségi növekedés is bekövetkezett (5—6%).
— A cseresznyepaprika gyártási mennyisége p1. 2001-ről 2004. évre 12,5%-kal emelkedett. E tényadat különös módon nem párosult az adott évben a termelői árak csökkenésével, ellenkezőleg a felvásárlási árak 4,8%-kal emelkedtek 2004-ben az előző évhez viszonyítva. Ez utóbbiakat azonban részletesen később még látni fogjuk a termék gazdaságossági alfejezetében.
— Statisztikai adatokra támaszkodva az is megállapítható, hogy a cseresznyepaprika vetésterület változásai, a növekedés üteme és irányai párhuzamos tendenciákat mutatnak a paprikatermesztés magyarországi alakulásával.
— A 24. táblázatban összehasonlítottam a cseresznyepaprika ás almapaprika konzervipar által legyártott mennyiségi adatait és ezzel kapcsolatban azt állapítom meg, hogy a cseresznyepaprika ipari felhasználása három-négyszerese az almapaprika ipari felhasználásának.


A tájtermő területek meghatározó szerepe és a fontosabb fajták

A cseresznyepaprika termesztését az egész országban ismerik. Az általános elterjedtség ellenére a tájtermő területeknek ebben az esetben is meg van a sajátos jelentősége. Elég csupán arra figyelni, hogy a legújabb és legkorszerűbb cseresznyepaprika-fajtákat Kalocsán ás Szentesen nemesítették ki és Így ekkor már is látható az, hogy a cseresznyepaprika területi elhelyezkedésében Bács-Kiskun ás Csongrád megyéknek vezető szerepük van. A 25. táblázatban bemutatom a cseresznyepaprika magyarországi területi elhelyezkedését.
A 25. táblázat áttekinthető formában mutatja a cseresznyepaprika termesztés területi elhelyezkedésének hazai alakulását.
A cseresznyepaprika termesztése a jelenlegi időszakban csaknem kizárólag a szabadföldön történik. A megtermelt cseresznyepaprika mennyiségének a döntő hányada lakossági fogyasztásra kerül. Az ipari felhasználást jelentősnek lehet nevezni, azonban ez mégis csak alig 10%-át teszi ki a megtermelt árualapoknak.
A cseresznyepaprika friss állapotban, zölden és piros színben, egészben „csipetve” 1 cm
szárral szedve exportkiszállításra is kerül minden évben.
A csipet a magyar nyelv értelmező szótára szerint mértékegységet jelent, vagyis a hüvelyk- és a mutatóujj hegyével összefogható mennyiség.


Termesztett cseresznyepaprika-fajták

Kalocsai M: A fajtát Kalocsán nemesítették a Fűszerpaprika Kutató Fejlesztő Kft.-ben.
A növény folytonos növekedésű, csüngő bogyóállású, Csípős cseresznyepaprika-fajta.
A növény magas növekedésű levélzete sűrű és közepesen erős zöld színű.
A bogyók alakja gömb, vagy kissé lapított gömb, viszonylag nagy alakúak. A bogyók
átmérője kb. 3 cm körüli. A termésfal vastagsága kb. 3 mm. A bogyók átlagsúlya 10—12 g/db.
A bogyó színe sötétzöld, éretten fénylő kárminpiros. Jó termőképességű.
A bogyók festék, kapszaicin és szárazanyag-tartalma eléri a közismert Csípős fűszerpaprika-fajtákét, ez egyben a termék gazdasági értékét is jelenti.
Oriás cseresznye: A nemesítői Stokes Seed Ltd. A növény folytonos növekedésű, felálló bogyójú, zöldből pirosra érő csípős cseresznyepaprika. A bogyók méretei a hagyományos fajtákénál nagyobb, gömb vagy kissé lapított gömb alakúak. A bogyók átmérője meghaladja a 3 cm-t. A bogyók átlagsúlya 12—14 g/db.
Gazdasági értékét elsősorban az jelenti, hogy a konzervipar savanyításra használja. Pirosra éretten ételízesítésre is használhatók. Felfűzve, megszárítva jól tárolható. Színtartó.
Az ország egész területén termeszthető.
Szentesi cseresznyepaprika: A terméket a Szentesi Vetőmag Kutató Intézetben, 1967- ben SZALVA PÉTER nemesítette ki, tájfajta populációból, szelekció útján. A növény morfológiai jellemzése: középmagas növekedésű (40—50 cm). Levélzete sűrű, dús lombú fűzöld, folytonos növekedésű fajta. A bogyók csüngő állásúak, vagy oldalt állók. A bogyók alakja gömb vagy kissé lapított gömb alakúak. A bogyók átmérője 3 cm körüli. A termésfal vastagsága 2,9 mm. A bogyók átlagsúlya 10—12 g. Jó termőképességű, aránylag korai érésű. Az ország egész területén termeszthető, szárazságtűrő, így öntözés nélkül is jól terem.
Korál: Külföldi fajta, a fajta hazai képviseletét a Kesjár Flora Kft. látja el. A növény folytonos növekedésű csüngő bogyóállású Csípős cseresznyepaprika-fajta. A növény magas
növekedésű, levélzete dús és haragos zöld színű.
A bogyók alakja gömb, vagy kissé lapított gömb, közepesen nagy alakúak. A bogyók átlagos mérete 3 cm körüli. A termésfal vastagsága nem éri el a 3 mm-t.
A növény szabadföldi termesztésre alkalmas, viszonylag apró bogyója miatt a konzervipar üveges savanyúság készítésére használja.
Kalocsai A: A fajtát Kalocsán nemesítették a Fűszerpaprika Kutató Fejlesztő Kft.-ben.
A növény folytonos növekedésű, csüngő bogyóállású, csípős cseresznyepaprikafajta. A növény bokra alacsony növekedésű, levélzete sűrű, sötét fűzölci színű.
A bogyók alakja gömb, vagy kissé lapított gömb és viszony nagyok. A bogyók átmérője meghaladja a 3 cm-t. A termésfal vastagsága kedvező eléri a 3 mm-t. A bogyók átlagsúlya 12—13 g/db. A bogyó színe sötétzöld éretten fénylően sötétpiros, jó termőképességű.
Tűzgolyó: A fajta hazai nemesítésű. A fajta képviseletet a Produkt Kft. látja el. A növény morfológiai jellemzése: erős növekedésű, 45—55 cm magas. Levélzete dús, sötétzöld,
folytonos növekedésű fajta.
Szántóföldi termesztésre alkalmas, csípős cseresznyepaprika-fajta, bogyói gömb, ill. kissé lapított alakúak. A bogyók átmérője meghaladja a 3 cm-t. Vastag termésfalú, a hús vastagsága kb. 3 mm. A bogyók átlagsúlya 11—13 gldb. Jó termőképességű. Az egész ország területén termeszthető, viszonylag szárazságtűrő fajta.
A gazdasági értékét elsősorban az jelenti, hogy a kedvező szín megjelenése miatt a konzervipar savanyításra használja, színtartó. A termék gazdasági értékét még tovább növeli az a kedvező tulajdonsága, hogy kedvező szárazanyag-tartalma miatt a fűszer- paprikával „versenyképes”.

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai