PDF Könyv
kategóriák
„Látlelet” agrár-figyelő blog
Miért hét és fél decis a borosüveg?
2025/11/07

A méret kialakulásnak történeti múltja és praktikuma van. Az ókori kultúrákban amfórákba töltötték és a tárolták a borokat. A középkorban a hordó volt a szállítási és tárolási eszköz, amiből kancsóval merítettek. Fordulatot az üvegfúvás kezdete jelentett. A XVII. század végén kézzel fújták az üveget, és egy üvegfúvónak annyi szuflája volt, amennyivel 7-8 deciliteres üveget tudott kifújni. Dom Pierre Perignon, a pezsgő atyja a hétdecis üvegeket kedvelte, mert szerinte egy férfiember ennyit képes meginni a vacsorájához.
A bencés szerzetes egyébként helyes elméletét egy kicsit módosította az angol gyakorlat. Angliában a borokat gallonban számították, s az egy brit gallon 4,546 litert jelent, amiből pontosan hat darab hét és fél decis üveget lehetett megtölteni. A hatos csomagolás ma is általános a hazai gyakorlatban is. A franciák is igazodtak a szomszédokhoz, a bordeaux-i boroshordó űrtartalma 225 liter, amiből 300 palack lesz tele.
Kialakult és megmaradt a 750 milliliteres űrtartalmú borosüveg, amelyet 1975-ben az Európai Unió is szabványosított.
Mindenkinek jó kóstolást, tartalmas beszélgetést kívánunk! Nem csak a Márton napi libához, de mindig mértékkel.
A bejegyzés témájához kapcsolódó kiadványaink
PDF
PDF Harasztiné Lajtár Klára A szüret, szőlőfeldolgozás és erjesztés berendezései - Borászati technológiák eszközei I.
PDF Hevér László Vörösborkészítés I. A tőkéktől az erjedésig
PDF Dr. Csapó János A méz, bor és pálinka hamisítása és annak kimutatása - Élelmiszer-hamisítás II.
PDF Murányi Zoltán Boranalitika
PDF Pók Tamás - B.Tóth Szabolcs Borászat
PDF Dr. Somlyay István Gyakorlati borászat - kémiai alapok
PDF