Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

Élesztőgombák a természetben és az iparban

Élesztőgombák a természetben és az iparban

Szerző: Deák Tibor

Leírás: Az élesztőgombák jelentősége közismert, de az élelmiszeripari haszon mellett az élelmiszerek erjedésével járó kár szintén nem jelentéktelen. Mindez indokolja, hogy a témával foglalkozó kutatók és szakemberek mellett, a szakterülethez kapcsolódó a felsőfokú intézmények hallgatói is áttekintést nyerjenek erről a fontos mikroba csoportról.

Terjedelem: 227 oldal

ISBN: 9633562538

Méret: B5

Súly: 405 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 2 200 Ft
Kedvezményes ár: 1 760 Ft
Megtakarítás: 20 %

Olvasson bele: Élettani tulajdonságok Az élesztők jellemzésére, osztályozására és meghatározására szolgáló élettani tulajdonságok közül legfontosabbak a szénforrások erjesztése, ill. asszimil... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: Tartalomjegyzék Rövidítések jegyzéke Előszó 1. Bevezetés Az élesztőgombák jelentősége Rendszertani alapok Osztályozás Fajfogalom a mikrobiológiában Nevezéktan Identifikálás ... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Tartalomjegyzék:

Tartalomjegyzék

Rövidítések jegyzéke
Előszó

1. Bevezetés
Az élesztőgombák jelentősége
Rendszertani alapok
 Osztályozás
 Fajfogalom a mikrobiológiában
 Nevezéktan
 Identifikálás
 Numerikus taxonómia
 Kemotaxonómia
 Molekuláris taxonómia
Az élővilág országai
A gombák országa
 A valódi gombák osztályozása
 Az élesztők helye a gombák között

2. Az élesztők általános jellemzése
Alaktani jellemzők
 Vegetatív alakok
 A sejtek alakjai
 Sarjadzás
 A hifafonál
 Tenyészetek
 Ivaros szaporodás és életciklus
 Az aszkomiceták spóraképzése
 Életciklusok
 Spóraalak
 A bazidiomiceták spóraképzése
Élettani tulajdonságok
 Erjesztés
 Asszimiláció
 Szaporodási tulajdonságok
Biokémiai jellemzők
 Szénhidrátok
 Fehérjék
 Lipidek
Molekuláris jellemzők
 Nukleinsavak kinyerése
 DNS bázisösszetétel
 DNS homológia
 DNS-ujj lenyomatok
 Restrikciós töredékhosszúság
 PCR-ujjlenyomatok
 PCR-RAPD
 PCR-ribotipizálás
 Kariotipizálás
 Nukleinsav-szekvenciák
 DNS szekvenálás
 Ribonukleinsavak szekvenciái

3. Az élesztőgombák osztályozása és meghatározása
Történeti áttekintés
 Az osztályozás kezdetei. Korai rendszerek
 A holland iskola
 Az osztályozás új irányzatai
 Molekuláris és filogenetikai rendszerezés
Archiascomycetes
 Taphrina, Protomyces, Saitoella, Pneumocystis
 Schizosaccharomyces
Hemiascomycetes, Saccharomycetales
 Hifafonalas élesztőgombák
 Saccharomycetaceae
 Saccharomyces, Zygosaccharomyces, Torulaspora, Kluyveromyces
 Debaryomyces, Pichia és rokon nemzetségek
 Dekkera és Brettanomyces
 Monofiletikus nemzetségek
 Saccharomycodaceae
 Metschnikowiaceae 
 Lipomycetaceae
 Candidaceae
Bazidiomiceta élesztők
 Sporidiales
 Tremellales, Filobasidiales
 Ustilaginales, Tiltetiales
Tenyésztési és kimutatási módszerek
 Általános tenyésztési módszerek
 Mintavétel, a minta előkészítése
 Hígítás
 Tápközegek
 Tenyésztési módszerek
 Ibkubálás
 Szelektív és differenciáló tenyésztés
 Gyors és automatizált módszerek
 A tenyészetek fenntartása, törzsgyűjtemények
Élesztőgombák azonosítása
 Hagyományos identifikálás
 Egyszerűsített identifikálás
 Identifikációs rendszerek
 Komputeres identifikálás
 Nem hagyományos identifikálás
 Ajánlott meghatározási módszer
 Határozókulcsok
Ureáz-pozitív élesztők (1. csoport)
 Nitrátasszimiláló élesztők (2. csoport)
 Eritritasszimiláló élesztők (3. csoport)
 Cikloheximid-tűrő, cellobiózt asszimiláló élesztők (4. csoport)
 Cikloheximid-tűrő, cellobiózt nem asszimiláló élesztők (5. csoport)
 Cikloheximid-érzékeny, mannitot asszimiláló élesztők (6. csoport)
 Cikloheximid-érzékeny, mannitot nem asszimiláló élesztők (7. csoport)

4. Az élesztősejt szerkezete és működése
Sejtszerkezet
 A sejtfal
 Kémiai összetétel és szerkezet
 A periplazmás tér
 A tok
 Membránok
 A plazmamembrán
 Avakuólum
 Endoplazmás hálózat
 A mikrotestek
 A citoplazma
 A sejtváz
 A riboszómák
 Tartalék tápanyagok
 A mitokondrium
 A sejtmag
 A kromoszómák
 Sejtosztódás, sejtciklus
 Amitózis
 Párosodás, meiózis, spórázás
Az anyagcsere
 A tápanyagok felvétele
 Szénhidrátok metabolizmusa
 Alkoholos erjedés
 Aerob légzés
 Amfibolikus utak
 A hexóz-monofoszfát Út
 A szabályozás
 Egyéb anyagcsere-folyamatok
 Alkoholok, szerves savak és szénhidrogének lebontása
 Nitrogén-anyagcsere
 Lipidanyagcsere
 Fposzfor- és kénanyagcsere
Az élesztőgombák genetikája
 A genom szerveződése
 A kromoszómák szerkezete és működése
 A S. cerevisiae genom teljes szekvenciája
 Extrakromoszórnás elemek
 A gének működése
 Transzkripció, transzláció
 A sejtosztódási ciklus szabályozása 
 A párosodás szabályozása
 A meiózis és a spórázás szabályozása
 Genetikai módszerek
 A hibridizáció
 A protoplasztfúzió
 A transzformáció

5. Élesztőgombák a természetben
Szaporodás és pusztulás
 Szaporodási jellemzők
 Szaporodást befolyásoló tényezők
 Pusztulás, túlélés
Élesztőgombák a környezetben
 Ökológiai alapok
 Természetes élőhelyek
 Humánpatogén élesztők
 Candida albicans
 Egyéb betegségokozó élesztők

6. Élesztőgombák az iparban
Söripar
 Sörgyártási technológia
 Mikrobiológiai romlás
Borászat
 A szőlő 
 Borászati technológia
 Borkülönlegességek, pezsgő
Szesz- és élesztőgyártás
 Szeszgyártás
 A takarmányélesztő
 A sütőélesztő
 Kenyérgyártás
Egyéb erjesztett termékek
 Alkoholos italok
 Desztillált szeszes italok
 Erjesztett élelmiszerek
 Különféle termékek
Egyéb ipari hasznosítás
 Egysejtfehérje
 Anyagcseretermékek, sejtösszetevők
 Ipari törzsek genetikai javítása
 Hetero lóg fehérjék
Élelmiszerek romlását okozó élesztőgombák
 Faji diverzitás és gyakoriság
 Romlási jelenségek

7. Irodalom
Függelék
Mutató

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

A minőségi tejtermelés technikája

A minőségi tejtermelés technikája

A könyv elsősorban a tejtermelést végző gazdálkodóknak, farmereknek, fejő szakmunkásoknak nyújt alapvető ismereteket. Bemutatja a fejéssel kapcsolatos legújabb fejlesztések eredményeit és a nemzetközi szabvány (ISO) ide vonatkozó legfontosabb tételeit.

Eredeti ár: 3 100 Ft
Kedvezményes ár: 2 480 Ft

Élelmiszeripar

Élelmiszeripar

A könyvet az élelmiszeripar iránt érdeklődő olvasóknak és vállalkozóknak ajánljuk. A kiadvány az élelmiszer-feldolgozás, élelmiszer-tartósítás alkalmazott eljárásainak ismertetése után az egyes szakágazatokat mutatja be, és utal a minőségi termékelőállítás fontosságára. A könnyebb megértést segíti a fejezetek végén a fogalomtár, valamint a szemléletes illusztrációk és táblázatok egész sora.

Eredeti ár: 2 200 Ft
Kedvezményes ár: 1 760 Ft

Házi élelmiszer-feldolgozás

Házi élelmiszer-feldolgozás

ÚJRA KAPHATÓ! "Könyvünk azt a célt szolgálja, hogy a kistermelők az alapvető ismeretek birtokában dönthessenek arról, hogy belevágnak-e az alaptermékek házi feldolgozásába és értékesítésébe, amellyel több bevétel érhető el. Ugyancsak hasznos információkat szeretnénk átadni azzal, hogy sok termékkel kapcsolatban ötleteket adunk arra: miért, mit, hogyan tegyünk a jó minőségű, piacképes termék elkészítéséhez?"

Eredeti ár: 4 500 Ft
Kedvezményes ár: 3 600 Ft

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei