Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

Élelmiszeripar

Korszerű tejtermelés és feldolgozás

Korszerű tejtermelés és feldolgozás

A 20. század első felével összehasonlítva napjainkban a mezőgazdaság és állattenyésztés csupán néhány területén mutatkozik olyan nagy fejlődés, mint a tejgazdaságban. Ez a fejlődés a tejtermelés mennyiségének növekedése, a tej- termelési és takarmányozási eljárások tökéletesedése terén különösen nagyarányú. Ha összehasonlítjuk a háború utáni állapotot, a tejhiány akkori korszakát a jelenlegi helyzettel, amikor is sokszor a tejbőség megfelelő levezetése és az értékesítés helyes megoldása okoz gondot, szembetűnik hatalmas mennyiségi fejlődése. Sajnálattal kell azonban megállapítani, hogy a tej minőségének javulása terén megközelítően sem tapasztalható hasonló mértékű fejlődés, pedig ennek érdekében a legutóbbi évek folyamán a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium sok értékes rendeletet adott ki és sok hasznos intézkedést tett. Tagadhatatlan, hogy a tej minősége terén is láthatunk haladást, amit szembetűnően mutat a zsírtartalom növekedése, a hamisítások számának csökkenése, a savanyodás kisebb foka, a szódázásnak és más mesterséges beavatkozásoknak csaknem teljes eltűnése, de az elért eredményekkel korántsem lehetünk megelégedve, mert a tej termelése, feldolgozása, forgalomba hozatala és árusítása terén nagy általánosságban még mindig nem sikerült megteremteni azokat a feltételeket, amelyek a tej kiváló minőségéhez szükségesek volnának. A közegészségügyi és közélelmezési szempontokon kívül egyre nagyobb jelentősége van a tej minőségi vonatkozásainak gazdasági szempontból is, mert a napjainkra visszaesett tejfogyasztás növekedését csak valóban jó minőségű, elfogadható áron termelt tejből remélhetjük, márpedig nem vitatható, hogy a minél nagyobb mértékű tejfogyasztáshoz a tejtermelő gazdáknak is messzemenő érdekeik fűződnek. A tejiparban bekövetkezett jelentős termelésnövekedés ellenére is messze elmarad a tej- és tejtermékfogyasztásunk az európai szinttől. Svájcban, Svédországban és Norvégiában ugyanis 400 liter fötötti a tejfogyasztás; 300—400 liter között fogyasztanak Angliában, Dániában, Hollandiában, Finnországban (az USA-han is); Törökországban 141 liter, Franciaországban 180 liter, Romániában 124 liter és hazánkban mindössze 160 liter az évenkénti és fejenkénti tejfogyasztás. Elfogadhatónak tartanánk a tejtermelés 20—30%-os növekedését, amelynek következtében az 1 főre jutó tejfogyasztás 180-200 liter lenne, feltételezve, hogy a tejgyűjtő és feldolgozó üzemek eleget tudnának tenni a követelményeknek. Esetenként mennyiségi, feldolgozási és választékhiány is jelentkezik. Megoldatlan a kisebb települések, a falusi lakosság és Budapest ellátása. (A fővárosi fogyasztók igénye 240 kg tej és tejtermék lenne a jelenlegi 200 kg-mal szemben.) A tejfeldolgozás és forgalmazás túlnyomó része a külföldi tulajdonosok kezébe került. Ahhoz, hogy az említett 180—200 liter tejfogyasztási szin- tet elérhessük, a tulajdonosoknak korszerűsíteniük kellene a kapacitásbővítés érdekében a meglévő üzemeket. A helyi ellátás javítására indokolt kisebb kapacitású, körzeti, feldolgozóüzemek létesítése. Ezeket a mezőgazdasági üzemekben vagy a mezőgazdaság és az ipar kooperációjában (közös vállalkozás) kell megvalósítani. A kisebb feldolgozóüzemek évi 140 millió liter tej és elsődleges tejtermék előállítására rendezkednek be. Közvetlen értékesítésre azonban csak azok az üzemek alkalmasak, amelyek a tejházakban és a feldolgozóüzemekben a higiéniai és környezetvédelmi követelményeknek maximálisan eleget tudnak tenni. Fontos feladata a feldolgozóüzemeknek a választék bővítése és a fogyasztói érdekeknek és igényeknek megfelelő csomagolásban történő forgalmazása, valamint a túró- és vajgyártás növelése. A mezőgazdasági üzemek elárusítóhelyein a hűtött tárolás megoldása (hűtőpult) — a jelentős beruházási költségei ellenére is — elengedhetetlen. Napjaink és a közeljövő társadalmi-gazdasági elvárásai egyre világosabbá teszik mindenki számára, hogy a viszonylag fejlett hazai mezőgazdaság — a közelmúlt gyakorlatával ellentétben — csak természetes szövetségesével, az élelmiszeriparral együtt képes jelenlegi nehéz helyzetéből kijutni, meghonosítani az európai fejlődés módszereit, elérni a piaci stabilitást és növelni a hatékonyságot.

Eredeti ár: 4 400 Ft
Kedvezményes ár: 3 520 Ft

Élesztőgombák a természetben és az iparban

Élesztőgombák a természetben és az iparban

Az élesztőgombák jelentősége közismert, de az élelmiszeripari haszon mellett az élelmiszerek erjedésével járó kár szintén nem jelentéktelen. Mindez indokolja, hogy a témával foglalkozó kutatók és szakemberek mellett, a szakterülethez kapcsolódó a felsőfokú intézmények hallgatói is áttekintést nyerjenek erről a fontos mikroba csoportról.

Eredeti ár: 2 200 Ft
Kedvezményes ár: 1 760 Ft

Higiénikus tejtermelés a kisgazdaságban

Higiénikus tejtermelés a kisgazdaságban

Körösszakál, ez a kis bihari falu, az ország elmaradott keleti régiójában a gyakorlatban bebizonyította, hogy egy rátermett vezető irányításával, az emberek összefogásával a legkilátástalanabb hátrányos környezetből is lehetséges megtalálni a kivezető utat.

Eredeti ár: 600 Ft
Kedvezményes ár: 480 Ft

Vágóállat- és húsminőség

Vágóállat- és húsminőség

A könyv teljes körű felvilágosítást és tájékoztatást ad a vágóállatok minősítéséről, osztályozásáról, a hús fizikai, fiziológiai és biokémiai tulajdonságairól, a hús minőségét befolyásoló egyéb tényezőkről, valamint a minőségbiztosításról a hústermelésben.

Eredeti ár: 2 800 Ft
Kedvezményes ár: 2 240 Ft

Élelmiszeripar

Élelmiszeripar

A könyvet az élelmiszeripar iránt érdeklődő olvasóknak és vállalkozóknak ajánljuk. A kiadvány az élelmiszer-feldolgozás, élelmiszer-tartósítás alkalmazott eljárásainak ismertetése után az egyes szakágazatokat mutatja be, és utal a minőségi termékelőállítás fontosságára. A könnyebb megértést segíti a fejezetek végén a fogalomtár, valamint a szemléletes illusztrációk és táblázatok egész sora.

Eredeti ár: 2 200 Ft
Kedvezményes ár: 1 760 Ft

A minőségi tejtermelés technikája

A minőségi tejtermelés technikája

A könyv elsősorban a tejtermelést végző gazdálkodóknak, farmereknek, fejő szakmunkásoknak nyújt alapvető ismereteket. Bemutatja a fejéssel kapcsolatos legújabb fejlesztések eredményeit és a nemzetközi szabvány (ISO) ide vonatkozó legfontosabb tételeit.

Eredeti ár: 3 100 Ft
Kedvezményes ár: 2 480 Ft

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés Kiemelt ajánlatunk
Könyv webáruház - Vevő pont.

Kiadónk a VEVŐPONT hálózat tagja www.vevopont.hu

Agrárbázis

www.agrarbazis.hu