Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

A méhészmester könyve

A méhészmester könyve

Szerző: Ruff János

Leírás: A kötet a méhekkel és a méhészkedéssel kapcsolatos teljes ismeretanyagot összefoglalja. Áttekinti a mézelő méh élettanát, a méhcsalád mint életközösség felépítését, tevékenységeit és képességeit, valamint a méhészeti termékek előállítását és a hozzájuk kapcsolódó munkákat. Fontos és napjainkban egyre aktuálisabb fejezete a műnek a méhbetegségek és méhkártevők felsorolása.

Terjedelem: 163 oldal

ISBN: 9789639736405

Méret: A5

Súly: 190 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 2 900 Ft
Kedvezményes ár: 2 320 Ft
Megtakarítás: 20 %

Olvasson bele: A méz termelése, azaz a mézeltetés A méhészeti termékek közül a méz a leginkább kedvelt és az emberek által leginkább ismert. Mézeltetésen mindazon méhészeti beavatkozások, eljár... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: Tartalomjegyzék 1. A mézelő méh az élővilágban 2. A mézelő méh bonc és élettanának rövid összefoglalása 2.1. A fej 2.1.1. A méhálca feje 2.1.2. A kifejlett méh feje és a fejen t... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Tartalomjegyzék:

Tartalomjegyzék

1. A mézelő méh az élővilágban

2. A mézelő méh bonc és élettanának rövid összefoglalása

2.1. A fej
2.1.1. A méhálca feje
2.1.2. A kifejlett méh feje és a fejen található szervek
2.1.2.1. A szemek
2.1.2.2 A csápok
2.1.2.3.A szájszervek
2.1.2.3.1.  Aszívó nyaló szájszerv
2.1.2.3.2  A rágók
2.2. A tor
2.2.1.A szárnyak
2.2.2 A lábak
2.3  A potroh
2.4  A méhek mirigyei
2.4.1. A fej mirigyei
2.4.1.1.  A garatmirigy
2.4.1.2. A nyálmirigyek
2.4.2  A potroh mirigyei
2.4.2.1. A viaszmirigyek
2.4.2.2 Az illatmirigy
2.4.2.3. A méregmirigy és a fullánk
2.4.2.4  A rektális mirigyek
2.5.  A méh szervrendszerei
2.5.1  Az emésztőrendszer
2.5.2  A keringési rendszer
2.5.3.  A méh idegrendszere
2.5.4.  A méh légzési rendszere
2.6.  A méhek ivarszervei
2.5.1. A női ivarszervek
2.5.2.  A hím ivarszervek

3.  A méhcsalád, mint életközösség

3.1. Az anya
3.2.  A munkásméhek
3.3. A herék

4. A méhcsalád tevékenységei és képességei

4.1.A lépek építése
4.2.  A hőmérséklet és a páratartalom szabályozása
4.3.  A nektár és virágporforrások felderítése és jelzése
4.4.  A nektár gyűjtése és mézzé alakítása
4.5.  A virágpor gyűjtése, tárolása
4.6. Vízgyűjtés
4.7.  Propoliszgyűjtés

5.  A gyűjtéssel kapcsolatos egyéb fogalmak

5.1.  Virághűség
5.2.  Röpkörzet
5.3.  Eltájolás

6. A méhek tanulási képességei

7. A méhcsalád, mint életközösség szaporodása

8. Az anyával kapcsolatos jelenségek és fogalmak

8.1.  Nászrepülés és párzás
8.2.  Anyátlanság és álanyásság
8.3.  Herepetézés

9.  A méhcsalád, mint életközösség télen

10.  A méhészeti termékek előállítása és a hozzájuk kapcsolódó munkák

10.1.  Betelelés, átteleltetés és téli (műhely) munkák
10.1.1.  Betelelés
10.1.2. Átteleltetés
10.1.3.  Téli munkák
10.2  Kitavaszodás, fölkészülés a főhordásra
10.2.1.  Tisztuló kirepülés
10.2.2.  Tavaszi vizsgálatok
10.2.3.  Építtetés
10.2.4.  Rajzás, rajbefogás, betelepítés
10.3.  Mézeltetés
10.3.1.  Kétanyás mézeltetés
10.3.2.  Fészekmézkamrás mézeltetés
10.3.3.  Mézeltetés rakodókaptárban
10.3.3.1.  Mézeltetés lefejlesztéssel
10.3.3.2.  Mézeltetés átfüggesztéssel
10.3.3.3.  Mézeltetés fészekkettőzéssel
10.3.3.4.  Mézeltetés fejeléssel
10. 4.   A méz elszedése
10.4.1.  Mézelszedés lesepréssel
10.4.2.  Mézelszedés lefúvással
10.4.3.  Mézelszedés vegyszeres leűzéssel
10.4.4.  Mézelszedés szöktetéssel
10.5  A méz kinyerése a lépekből
10.5.1.  Fedelezés
10.5.2.  A méz pergetése
10.5.2.1.  A pergetők típusai
10.5.3.  A pergetés művelete
10.5.4.  A méz szűrése
10.5.5.  A pergetett lépek visszaadása
10.5.6.  A méz tárolása, kezelése
10.6.  Virágportermelés
10.6.1.  A virágpor gyűjtésének eszközei, használatuk
10.6.2.  A virágpor szárítása és annak eszközei
10.6.3.  A szárított virágpor tisztítása és annak eszközei
10.6.4.  A szárított virágpor tárolása, gondozása, szállítása
10.6.5.  A nyers virágpor mélyhűtése
10.7.  A viasztermelés és eszközei
10.7.1.  Viaszolvasztás préseléssel
10.7.2.  Viaszolvasztás centrifugálással
10.7.3.  A viasz összefőzése, tisztítása, tárolása
10. 8.  A viasz méhészeti célú fölhasználása azaz a műlépkészítés
10.8.1.  Műlép készítése öntvehengerléssel
10.8.2.  Műlép készítése hideghengerléssel
10.9.  A méhek szaporítása
10.9.1.  Seprett raj készítése
10.9.2.  Osztott raj készítése
10.9.3.  Fészkes böngészett raj készítése
10.9.4.  Méhcsaládok rajállapotba helyezése
10.10.  Méhanyanevelés
10.10.1.  Tenyészcsalád illetve tenyészanyag kiválasztása
10.10.2. A dajkacsalád kialakítása, előkészítésre
10.10.2.1.  Anyátlan dajka készítése
10.10.2.2.  Gyorsdajka készítése
10.10.2.3.  Anyás dajka készítése
10.10.3.  A tenyészanyag előkészítése a neveléshez
10.10.3.1.  Lépszalag, osztott sejt készítése
10.10.3.2.  Anyanevelés álcaáthelyezéssel
10.10.4.  A fedett bölcsők keltetése
10.10.5.  A pároztatás
10.10.5.1.  A kispároztatók betelepítése
10.10.5.2.  A tartalékcsaládos pároztatók betelepítése
10.10.6.  Az új méhanyák felhasználása
10.10.7.  A méhanyák jelölése
10.11.  Lépesméztermelés
10.11.1.  A táblás lépesméz termelése
10.11.2.  Az üveges lépesméz termelése
10.11.3. A dobozos lépesméz termelése
10.11.4. A keretkés lépesméz termelése
10.12.  Méhméregtermelés
10.13.  Pempőtermelés

11.  A méhek etetése 
11.1.  Az etetés anyagai
11.2.  A szirupkészítés eszközei
11.3.  A szirup kijuttatása a méhekhez
11.4.  Az etetők különböző formái

12.  A legfontosabb méhbetegségek és méhkártevők

13.  A méhlegelő és a vándorlás
13.1. A méhlegelő fogalma és a hazai méhlegelő legfontosabb növényei
13.2. A vándorlás fogalma, jelentősége, szabályai

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei