Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

A húsmarha tenyésztésének és tartásának gyakorlata

A húsmarha tenyésztésének és tartásának gyakorlata

Szerző: Dr. Márton István

Leírás: Ez a kötetünk már nem kapható! Keresse az átdolgozott, bővített új kiadását: Versenyképes húsmarhatartás

Terjedelem: 120 oldal

ISBN: 9789639553057

Méret: B5

Súly: 235 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 3 900 Ft
Kedvezményes ár: 3 120 Ft
Megtakarítás: 20 %

Érdeklődjön email-ben!

Olvasson bele: 4.3. A fenotípusos teljesítmény alapján történő tenyészkiválasztás (magyarországi hereford, angus, galloway állományok példája alapján) Törzstehenek teljesítményvizsgálata A t... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: 1. BEVEZETÉS 1.1. Az ágazat áttekintése 1.2. A fejlesztés lehetséges iránya 2. A HÚSMARHA TARTÁSTECHNOLÓGIÁJA 2.1. A technológiai változatok 2.1.1. Kizárólag vagy túlnyomór... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Idézet a könyvből:


4.3. A fenotípusos teljesítmény alapján történő tenyészkiválasztás (magyarországi hereford, angus, galloway állományok példája alapján)


Törzstehenek teljesítményvizsgálata

A törzstehenek kiválasztása saját teljesítményvizsgálatuk alapján történik. A törzsteheneknél vizsgálják:
- A korai tenyésztésbe vétel lehetőségét (alapja az egyedi tehénnyilvántartó lap). Kívánatos a tehenek két éves korba történő első leellése.
- A szaporasági mutatókat. Kívánatos, a 100 tehénre jutó szaporulat 85 % fölött legyen.
- Az ellés lefolyását, a könnyű ellés aránya teheneknél 90 %, üszőknél 85 % fölött legyen.
- A tehén használati érték pontszámát, mely küllemi bírálat alapján kerül megállapításra. Kívánatos, hogy 54 pontot elérjen a maximum 60 pontból.
- A választási indexet (Teljesítményvizsgálati Kódex alapján).


Növendék tenyészbikák teljesítményvizsgálata

Üzemi Saját Teljesítmény Vizsgálat (ÜSTV):
A törzstenyészetekben erre a célra kijelölt telepeken a törzstehenek célpárosításából született növendék bikák saját teljesítmény vizsgálata.
A növendékbikákat átlag 205 napos életkorban választják, egyedi mérlegeléssel állapítják meg súlyát. Ekkor végzik el a származásellenőrzéshez szükséges vérvételt is.
A növendékbikák ÜSTV vizsgálatát választáskor indítják. 12-15 egyedes kiscsoportos, kötetlen tartású mélyalmos istállóba kerülnek. Ad libitum tömegtakarmányozás mellett – ami jó minőségű lucernaszénát és silókukorica szilázst jelent - , intenzív hízlalással tartják az állatokat.
A tömegtakarmány mellett a testtömeg növekedésével arányosan emelik a csoportok abraketetését.
Az ÜSTV zárását a növendékbikák 14-15 hónapos korában tartják. Elvégzik az egyedi testtömeg mérését – mindenkor hiteles mérleggel -, ekkor mérik a csípőmagasságot, a herekörméretet, és a faggyúvastagságot is. A bikák használati érték pontszámát küllemi bírálattal döntik el.
A beállított növendékbika állomány átlag alatti, gyenge küllemet mutató egyedei selejtezésre kerülnek, csak a kiváló egyedek mehetnek továbbtenyésztésre.
A továbbtenyésztésre alkalmasnak ítélt bikák a származási lap mellett úgynevezett teljesítmény lapot is kapnak. Ez a teljesítmény lap tartalmazza a bika azonosító számát, fajtáját, születési idejét, szüleinek azonosító számát, a bika minősítő indexét.

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

A magyar tarka szarvasmarha bonyhádi fajtája

A magyar tarka szarvasmarha bonyhádi fajtája

A magyar tarka marha bonyhádi tájfajta történetének leírásánál a szerző arra törekedett, hogy a szorosabb értelemben vett "Völgység" és benne Bonyhád szarvasmarha-tenyésztését meghatározott szerkezetben tárja az érdeklődők elé.

Eredeti ár: 2 100 Ft
Kedvezményes ár: 1 680 Ft

A szarvasmarha-ágazat gazdasági, szervezési és piaci kérdései

A szarvasmarha-ágazat gazdasági, szervezési és piaci kérdései

A könyv közérthető módon tárgyalja a szarvasmarhaágazat gazdasági, piaci és szervezési kérdéseit. A hasznos információkat nyújtó könyvet ajánljuk mindazok számára, akik ebben az ágazatban tevékenykednek, hogy munkájukat még hatékonyabbá tehessék.

Eredeti ár: 3 400 Ft
Kedvezményes ár: 2 720 Ft

A tenyészbikák termékenyítőképessége

A tenyészbikák termékenyítőképessége

Gerald Fry neves amerikai húsmarha-szakértő jogtulajdonos könyve hiányt pótló kézikönyv tenyésztők, árutermelő gazdák, állatorvosok, az állattenyésztést oktatók és hallgatók, valamint minden szarvasmarha-tenyésztési ágazatban érdekelt számára.

Eredeti ár: 4 000 Ft
Kedvezményes ár: 3 200 Ft

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei