Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

A húsmarha tenyésztésének és tartásának gyakorlata

A húsmarha tenyésztésének és tartásának gyakorlata

Szerző: Dr. Márton István

Leírás: Ez a kötetünk már nem kapható! Keresse az átdolgozott, bővített új kiadását: Versenyképes húsmarhatartás

Terjedelem: 120 oldal

ISBN: 9789639553057

Méret: B5

Súly: 235 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 3 900 Ft
Kedvezményes ár: 3 120 Ft
Megtakarítás: 20 %

Érdeklődjön email-ben!

Olvasson bele: 4.3. A fenotípusos teljesítmény alapján történő tenyészkiválasztás (magyarországi hereford, angus, galloway állományok példája alapján) Törzstehenek teljesítményvizsgálata A t... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: 1. BEVEZETÉS 1.1. Az ágazat áttekintése 1.2. A fejlesztés lehetséges iránya 2. A HÚSMARHA TARTÁSTECHNOLÓGIÁJA 2.1. A technológiai változatok 2.1.1. Kizárólag vagy túlnyomór... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Tartalomjegyzék:

1. BEVEZETÉS

1.1. Az ágazat áttekintése
1.2. A fejlesztés lehetséges iránya


2. A HÚSMARHA  TARTÁSTECHNOLÓGIÁJA

2.1.      A technológiai változatok
2.1.1.  Kizárólag vagy túlnyomórészt gyepre alapozott 
     húsmarhatartás
2.1.2.  Gyepre, szántóföldön termesztett tömegtakarmányokra  
          és melléktermékekre alapozott tartás
2.1.3. Húsmarhatartás melléktermékekre alapozott 
     takarmányozással
2.2.      A húsmarhatartás néhány sajátosságának technológiai 
     összefüggése
2.3.      A húsmarhák kezelése, gondozása
2.4.      A húsmarhatartás technológiájának főbb 
     létesítményei, eszközei
2.4.1. Nyár elhelyezés
2.4.2. Téli elhelyezés


3. A HÚSMARHA  SZAPORÍTÁSÁNAK KÉRDÉSEI

3.1.      Kondíció pontszám rendszer
3.2.      Szaporítás ideje, módja
3.3.      A húshasznú üszők tenyésztésbe vétele
3.4.      Ellés, ellési nehézségek


4. A HÚSMARHA  TENYÉSZTÉSI  KÉRDÉSEI, 
 NEMESÍTÉSE

4.1.     Az értékmérő tulajdonságok, és azok örökölhetősége
4.2.    A nemesítő munka főbb elemei
4.3.    A fenotípusos teljesítmény alapján történő tenyész
   kiválasztás
4.4.   Alkalmazott tenyészérték becslési eljárás
4.5.      A tenyésztési módszerek, párosítási eljárások
4.5.1. Fajtatiszta tenyésztés
4.5.2. Keresztezések
4.6.     Hazánkban előforduló fontosabb húsmarha fajták
4.6.1. Húsmarhafajták csoportosítása
4.6.2. Hazánkban előforduló őshonos szarvasmarha fajta
4.6.3. Anyai vonalba tartozó fajták -brit húsmarha fajták
4.6.4. Apai – terminál vonalba tartozó
        (európai – kontinentális) fajták

5. A HÚSMARHA  TAKARMÁNYOZÁSA

5.1.      Takarmányozási alapelvek
5.2.      A takarmányozás gyakorlata
5.2.1. Húshasznú anyatehenek takarmányozása
5.2.2. Borjak takarmányozása
5.2.3. Tenyészüszők takarmányozása
5.3.      A gyepgazdálkodás
5.3.1. A legeltetés
5.3.2. A gyep művelése, ápolása, tápanyag visszapótlása
5.3.3. A telepítés, felújítás

6. A HÚSMARHATARTÁS 
         ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI  KÉRDÉSEI

6.1.      Alapfogalmak
6.2.      A húsmarhatartásban leggyakrabban előforduló
     speciális állategészségügyi problémák
6.2.1. A stressz hatása a szarvasmarhára
6.2.2. Élősködők (parazitózisok)
6.2.3. Szembetegségek
6.2.4. Borjúneveléssel. választással kapcsolatok betegségek
6.2.5. Baktériumok, gombák okozta betegségek
6.2.6. Vírusok okozta problémák
6.2.7. Egyéb állategészségügyi problémák

7. A MARHAHÍZLALÁS, 
    VÁGÓMARHA MINŐSÍTÉS, MARKETING

7.1. A marhahizlalás
7.2. A vágómarha minősítés
7.3.      A szarvasmarhák vágóértéke
7.4.      A marketing
7.4.1. A marketingprogram lehetséges üzenetei a marhahús
    vertikumban érdekelt piaci szereplőköz

8. A HÚSMARHATARTÁS  SZERVEZÉSE, 
ÖKONÓMIÁJA

8.1.      Kölcsönhatások a húsmarhatartásban
     (a húsmarhatartás rendszere)
8.2.      A húsmarhatartás termelési szakaszainak ökonómiai
     jellemzői és szervezési alapjai
8.2.1. A hústehéntartás szervezésének ökonómiai alapjai
8.2.2. A növendék termelési szakasz szervezésének 
     ökonómiai alapjai
8.2.3. A marhahizlalás szervezésének ökonómiai alapjai
8.3.     A munkaszervezés

9. A HÚSMARHA  VERTIKUM  EU  SZABÁLYOZÁSA

9.1. Általános alapelvek
9.2. Alkalmazott támogatási formák

10. FELHASZNÁLT  IRODALOM

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

A magyar tarka szarvasmarha bonyhádi fajtája

A magyar tarka szarvasmarha bonyhádi fajtája

A magyar tarka marha bonyhádi tájfajta történetének leírásánál a szerző arra törekedett, hogy a szorosabb értelemben vett "Völgység" és benne Bonyhád szarvasmarha-tenyésztését meghatározott szerkezetben tárja az érdeklődők elé.

Eredeti ár: 2 100 Ft
Kedvezményes ár: 1 680 Ft

A szarvasmarha-ágazat gazdasági, szervezési és piaci kérdései

A szarvasmarha-ágazat gazdasági, szervezési és piaci kérdései

A könyv közérthető módon tárgyalja a szarvasmarhaágazat gazdasági, piaci és szervezési kérdéseit. A hasznos információkat nyújtó könyvet ajánljuk mindazok számára, akik ebben az ágazatban tevékenykednek, hogy munkájukat még hatékonyabbá tehessék.

Eredeti ár: 3 400 Ft
Kedvezményes ár: 2 720 Ft

A tenyészbikák termékenyítőképessége

A tenyészbikák termékenyítőképessége

Gerald Fry neves amerikai húsmarha-szakértő jogtulajdonos könyve hiányt pótló kézikönyv tenyésztők, árutermelő gazdák, állatorvosok, az állattenyésztést oktatók és hallgatók, valamint minden szarvasmarha-tenyésztési ágazatban érdekelt számára.

Eredeti ár: 4 000 Ft
Kedvezményes ár: 3 200 Ft

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei