Könyv
kategóriák

Biotechnológia - Anno 1920-1938 és ma Ereky Károly programja a fehérjeprobléma megoldásáról és napjaink feladatai

Szerző: Fári Miklós Gábor, Popp József szerkeszetők
Ár: 4800 Ft Kiadói ár: 3120 Ft Megtakarítás: 35 %
Kosárba
pénztárhoz

A tudománytörténeti elemzések sok hasznos információval szolgálhatnak napjaink aktuális problémáinak kezeléséhez. Különösen érvényes ez, ha korukat megelőző zsenik munkájából merítünk, és kísérletet teszünk arra, hogy az általuk lefektetett alapokból kiindulva további ismereteket szerezzünk, a fejlesztések sorát folytathassuk. Ez a tanulmánykötet számos példával szolgál arra, hogy az Ereky Károly által elindított, újszerűen eredeti szemlélet, ami több tudományterület ismereteinek integrálásából indult ki, miként vezethet el a sikeres üzemi gyakorlathoz.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 436 oldal
ISBN: 9786155224676
Méret: A5
Kiadó: Ereky Károly Biotechnológiai Alapítvány

Tartalomjegyzék:

TARTALOMJEGYZÉK

AJÁNLÁS
BEVEZETÉS
1. A FEHÉRJEKÉRDÉS TUDOMÁNYTÖRTÉNETI HÁTTERE
1.1. A tápszer- és takarmányhatástan születése
1.2. Mi a tápszerhatástan?
1.3. A fehérje kémia kezdetei: olasz és francia iskola
1.4. Az anyag- és energiaforgalom kémiája a táplálkozás élettanban: német és angolszász iskola
1.5. A biológia bekapcsolódik a táplálkozás élettanba: az amerikai és angol iskola szerepe
1.6. A Tangl-féle anyagcsere-élettani iskola utóélete (1918-1923)
1.7. A vitamin- és aminosav-elmélet befogadásának története Magyarországon (1913-1928)
2. EREKY KÁROLY PROGRAMJA A FEHÉRJEPROBLÉMA MEGOLDÁSÁRA
2.1. Ereky Károly és a fehérjeprobléma
2.2. Ereky Károly kampánya a takarmányozás és a humán élelmezés javítására
2.3. Levélfehérje táplálkozási célra
2.4. Ereky Károly és az első nemzeti fehérjeprogramok
2.5. Ereky Károly első fehérjetermelési programja (1924-1932)
2.6. Ereky Károly második fehérjeprogramja (1933-1938)
2.7. Az Ereky-féle biotechnológiai, a vitamin- és fehérjegazdálkodási koncepció kronológiája
2.8. Az Ereky-féle levélfehérje programok utóélete
2.9. Az Ereky-féle levélfehérje kivonási módszer utóélete
Ábrafeliratok
Ábrajegyzék
3. A LEVÉLFEHÉRJE BIOTECHNOLÓGIAI KUTATÁSOK MAI ÉRTÉKELÉSE
3.1. A levélfehérje koncentrátum és a zöldlé technológiák biológiai alapjai
3.1.1. A zöldlé biológiai értéke
3.1.2. A levélfehérje koncentrátum és zöldlé kutatás biológiája
3.1.3. Növényfajok jelentősége levélfehérje kinyerésére
3.2. A rostbiológia kutatás jelentősége
3.2.1. A növényi rostok biokémiája
3.3. A barnalé kutatás jelentősége
3.3.1. L-lizin előállítása barnaléből
3.3.2. Zsírsavak előállítása barnaléből
3.3.3. Politejsav előállítás barnaléből
3.3.4. Takarmányélesztő előállítása barnalé segítségével
3.3.5. Közvetlen takarmányozás
3.3.6. A barnalé felhasználása szervestrágyázáshoz
3.3.7. A barnalé szárazanyagtartalmának pelletálása
3.3.8. Mesterséges istállótrágya
3.4. A fehérje termést meghatározó nitrogén anyagcsere és körforgalom
4. A FEHÉRJETAKARMÁNY-PIAC KILÁTÁSAI
4.1. Meghatározó fehérjeforrások a takarmányozásban
4.2. A szójatermelés alakulása a géntechnológiailag módosított szervezetek tükrében
4.2.1. A szója és szójadara globális termelése és kereskedelme
4.2.2. A szójatermelés globális kilátásai 2025-ig
4.2.3. A szója értéklánc önkéntes tanúsítványai
4.3. Olajnövények termelése az Európai Unióban
4.4. Fehérjenövények termelése az Európai Unióban
4.5. Keveréktakarmány-gyártás az Európai Unióban
4.6. A fehérjetakarmány helyettesítésének lehetősége az Európai Unióban
4.6.1. Akvakultúra eredetű fehérjeforrás
4.6.2. Rovarfehérje
4.6.3. Mikrobiális fehérjeforrás (élesztő)
4.6.4. Szintetikus aminosavak előállítása
4.6.5. Ipari melléktermékek
4.7. Fehérjetakarmány hiány Magyarországon
4.7.1. A szójatermelés szerkezete és jövedelmezősége
4.7.2. Magyarország szójatermelési potenciálja
4.7.3. A közös agrárpolitika reformja 2020 után
4.8. Következtetések
5. EREKY KÁROLY FELDOLGOZOTT PUBLIKÁCIÓI
6. FELHASZNÁLT IRODALOM
7. EREKY KÁROLY MUNKÁI A FEHÉRJEPROBLÉMA KÖRÉBŐL
A MEZŐGAZDASÁGI ÉLELMISZERTERMELÉS FOKOZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE (Die Steigerungsmöglichkeiten der landwirtschaftlichen Lebensmittelproduktion, 1920)
A ZÖLDTAKARMÁNYMALOM ÉS A NAGY ISTÁLLÓÜZEMEK (Az első zöld bifinomító tárgyú könyv, 1925)
GREEN PULPER AND GREEN MILL (Ereky Károly angol nyelven kiadott ismertetője a zöldőrlésről, 1926)
EREKY KÁROLY MAGYAR NYELVŰ SZABADALMAI A ZÖLDŐRLÉS ÉS A ZÖLD PÉPESÍTÉS TÉMAKÖRBŐL (Az első levélfehérje tárgyú szabadalmak) (1926-1933)
A ZÖLDMALOM ÉS A FEHÉRJEKÉRDÉS (A Sertéshizlalda zöldmalmával 1930-1931 években, Nagytétényben végzett őrlési és takarmányozási kísérletek üzemgazdasági adatai, 1932)
A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG REKONSTRUKCIÓJA, 1928



mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Mint az Ereky-életmű, úgy a jelen elemzések középpontjában is a fehérjék takarmányozási és táplálkozási jelentősége áll. Ma, amikor 800 millió ember éhezik vagy alultáplált a világon, a fehérjeforrások megtermelése, az agronómiai és technológiai megoldások alkalmazása az emberiség jövőjét határozzák meg. Külön érdeme ennek a kötetnek, hogy magas színvonalon, részletesen tárgyalja a levélfehérje-kivonatok előállítási technológiáinak tudományos alapjait. Jelenünk élelmiszerhelyzetének igen kitüntetett kérdése, hogy miként fogadjuk el azt a tényt, hogy a világ mezőgazdaságában az első számú fehérjeforrás, a szója esetében a géntechnológiával nemesített fajták (GMO-k) domináns szerephez jutottak. ez nincs másképp a hazai takarmányozási gyakorlatban sem. Ma néha már hisztérikus hangulat uralkodik a biotechnológia eredményeinek hasznosításával szemben, ezért a valós lehetőségek elemzésével, a világtendenciákkal harmonizáló nemzeti agrárpolitika szükségességének bemutatásával az itt közölt szakmai érvek fontos szerepet töltenek be.
A kötet közli Ereky Károly több munkáját, amelyek a fehérje kérdéskör elemzését adják. Emellett a szerzők bőséges irodalmi áttekintést nyújtanak. Tekintettel a színvonalas és kiterjedt szakmai elemzésekre, a ez a mű elsősorban az agrár- és élelmiszeripar szakemberei számára hasznos. Az itt bemutatott ismeretek az agrárpolitika döntéshozóit szintén segíthetik. Hiszen Ereky kezdeményezéseinek nyomán ismét aktuális lenne egy nemzeti fehérjeprogram elindítása. Az egyetemi, de főként a doktorandusz hallgatók is haszonnal forgathatják ezt a kiadványt.
Dudits Dénes, az MTA rendes tagja

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai