Könyvek
kategóriák

Szegedi fűrészes história 1869-1949

Szerző: Felletár Zsolt - Segesváry László
Ár: 4200 Ft Kiadói ár: 3360 Ft Megtakarítás: 20 %
Kosárba
pénztárhoz

Hogyan vált Szeged az alföldi faipar központjává a XIX. században? Minek köszönhették a szegedi gőzfűrészgyárak létüket, és mi okozta lassú pusztulásukat? A kérdésekre a választ e könyv kronológiai sorrendben felépített hét fejezete adja meg a kiegyezést követő időszaktól kezdve az 1949-ben befejeződött államosítással bezárólag.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 271 oldal
ISBN/ISSN: 9786155056192
Méret: A5
Kiadó: Aposztróf Kiadó

Olvasson bele:

A szerzők, Felletár Zsolt és Segesváry László komplex forrásfeltárással készítették el a tényekben gazdag, még sem "száraz" kismonográfiát, melyet ipartörténeti jelentőségű dokumentumokkal és fényképekkel egészítettek ki. Megismerhetjük belőle a XIX. században gyáriparossá lett szegedi Milkó, Löwy és Winkler családok faipari vállalkozásainak történetét a kezdetektől az 1948-ben bekövetkezett államosításig. Az események középpontjában A XX. században virilistává lett Lippai család áll. Tehetséges, önerejéből felemelkedő, generációról generációra tovább lépő nemzetség, amely holdingot kiépítve tartotta fenn magát a gazdasági hullámverések közepette, és hagyott nyomot Szeged történetében . Szemünk elé tárul az erdélyi és kárpátaljai tutajosok világa, a Szegeden valaha létezett gőzfűrészgyárak és egyéb faipari vállalatok, láthatjuk tündöklésüket és megrázó bukásukat.
A Tiszán már rég nincs faúsztatás, az ipari ág is eltűnt. Így az olvasó e könyvből tudhatja meg, hol és hogyan működtek egykoron a szegedi gőzfűrészek.

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai