Könyvek
kategóriák

Agrárgazdasági fogalomtár

Szerző: Dr. Tassy Sándor (szerk.)
Ár: 2400 Ft Kiadói ár: 1920 Ft Megtakarítás: 20 %
Kosárba
pénztárhoz

Az EU gyakorlatában előforduló fogalmakat magyarázza a kötet. E gyűjtemény közel ezer címszavat tartalmaz, s a német példákon keresztül egyben magyarázza is a szakmai intézményrendszer működését. E kiadvány úttörő jelentőségű a hazai agrárszakmai irodalomban.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 191 oldal
ISBN/ISSN: 9633562201
Méret: B5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Tartalomjegyzék

Előszó

Betűrendbe gyűjtött fogalmak, magyarázatok
Német—magyar szószedet
Az Európai Unió mezőgazdasági piacszabályozásának legfontosabb eszközei

Mellékletek:
1. A német nyelvű agrárgazdasági anyagok leggyakoribb rövidítései
2. Az agrárgazdasághoz kapcsolódó fontosabb hazai statisztikai fogalmak és kategóriák ....
3. A gazdasági szervezetek gazdálkodási forma és nagyság szerinti osztályozása
4. A mezőgazdaságban használt hazai statisztikai fogalmak
5. A fenntartható fejlődéshez kapcsolódó fogalmak
6. A területfejlesztés és területrendezés hazai fogalmai
7. A magyar agrárpiaci szabályozás fogalmai
8. A gazdálkodói kör fontosabb gazdasági és pénzügyi fogalmai
9. Az élelmiszer-előállítással kapcsolatos egyes magyar fogalmak

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Előszó

E kiadvány megjelentetésével célunk az volt, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamat keretében az agrárgazdaságban érintett valamennyi érdeklődő számára az alapvető és olykor Új fogalmak, szervezetek, folyamatok területén rövid, áttekinthető magyarázatokkal segítsük azok megismerését és értelmezését. E munkára azért vállalkoztunk, mert tapasztalataink szerint az EU harmonizáció kapcsán az agrárgazdaság széles körében számos új fogalom honosodik meg, amelyek pontosítása és egységes értelmezése közös érdekünk.
A rendelkezésre álló külföldi szakirodalomból — elsősorban jó áttekinthetősége, de a magyar agrárgazdaság meghatározó német kapcsolatai alapján is — összeállításunk alapjául a hannoveri IMA kiadó „Agrilexikon” kiadványát választottuk, átdolgozva, kiegészítve Számos egyéb szakterület — például térvonatkozású környezetvédelmi tervezés, környezetvédelem, terület- és vidékfejlesztés, közgazdaság, bank- és pénzügy
— időszerű fogalomkörével. A gyűjtemény összességében több, mint 900 címszó magyarázatát és német megfelelőjét tartalmazza, továbbá az EU-val kapcsolatos szakterületen túlmenően — céljainknak megfelelően — részletesen kitér az agrárgazdasággal kapcsolatos németországi törvénykezésre és az intézményi rendszer bemutatására is. A könyvben felváltva fordul elő a Németország és a Német Szövetségi Köztársaság kifejezés, mindkettő az Újra egyesült német államot jelöli, de az egyesítés előtti egyezményekben, szerződésekben a volt NSZK vett részt.
Kiadványunkban elsősorban a német szakirodalommal foglalkozók részére jelenthet segítséget a címszavakat tartalmazó kétnyelvű szószedet, és a tárgykör leggyakoribb német rövidítéseinek jegyzéke. Összeállításunkat néhány szakterület hazai szakkifejezéseinek magyarázatát tartalmazó melléklettel bővítettük; ezzel is hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy a gyűjteményt az államigazgatásban, a termelésben, az élelmiszeriparban, a szaktanácsadásban valamint az oktatásban érintettek is egyaránt haszonnal forgathassák.
A kiadvány jellege, de elsősorban terjedelme miatt nem törekedhettünk sem teljességre, sem mélyebb szakmai magyarázatokra, inkább a különböző szakterületek átfogása volt a cél. Tudjuk, számos területen bővítésre, pontosításra, az időközi változások követésére, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a gyűjtemény jövőbeni aktualizálására, egyes fogalmak és értelmezések „honosítására” is szükség lesz, amihez várjuk észrevételeiket és javaslataikat.

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai