
Könyvek
kategóriák
A magyar agrárgazdaság az ezredfordulón
A könyv négy évtized agrárgazdaságának átalakulását, fejlődésének változásait. Bemutatja a magyar agrárgazdaság 1960 és 1989 közötti időszakát, a 90-es évtizedek agrárgazdaságának átalakulását.
ISBN/ISSN: 9639422738
Méret: B5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Tartalomjegyzék:
Tartalomjegyzék
Előszó
I. A magyar agrárgazdaság átalakulása 1960 és 1990 között
1. A mezőgazdaság fejlődésének nemzetközi jellemzői
2. A magyar mezőgazdaság fejlődésének társadalmi és gazdasági feltételei
2.1. A mezőgazdaság helye és szerepe a magyar nemzetgazdaságban
2.2. A mezőgazdasági termelés alakulása
2.3. A mezőgazdaság termelési értékének és összetételének alakulása .
2.4. A fejlődés általános közgazdasági feltételei
2.5. Nemzetközi, termelői árarányok és versenyképesség
2.6. Az élelmiszer-fogyasztás alakulása
2.7. Az élelmiszertermékek külkereskedelmi forgalma
3. A mezőgazdaság erőforrásai
3.1. A mezőgazdasági foglalkoztatottak létszámának alakulása
3.2. Az átlagkeresetek alakulása a mezőgazdasági nagyüzemekben
3.3. A mezőgazdasági munkaerő minőségi változásai
3.4. Az emberi erőforrások
3.5. A mezőgazdaság munkaerő-ellátottsága
4. A termőföld
4.1. A földtulajdon és földhasználat alakulása
4.2. A művelési ágak változása
4.3. A földjáradék jellege és nagysága
4.4. A földtőke és földjövedelem
5. A mezőgazdaság műszaki fejlesztése
5.1. A mezőgazdaság eszközállományának alakulása
5.2. A kistermelés állóeszközei
6. A mezőgazdaság termelőerőinek hatékonysága
6.1. A földminőség szerepe a gazdálkodásban
6.2. Az állóeszköz-hatékonyság alakulása
6.3. Az anyagfelhasználás alakulása
6.4. Az élőmunka-termelékenység alakulása
7. Az 1968. évi gazdasági reform bevezetésének tapasztalatai
7.1. Az integráció kialakulása és működése
7.2. A gazdaságirányítás átalakítása
7.3. A magyar mezőgazdaság fejlődési tendenciái és forrásai
7.4. A magyar mezőgazdaság fejlődésének társadalmi és közgazdasági feltételei
7.5. A mezőgazdaság termelési feltételeinek alakulása
7.6. A fejlődés szervezeti feltételei
8. A magyar falu átalakulása
II. Az agrárgazdaság átalakulása 1990—2000 között
1. Az agrárgazdaság fejlődése
1.1. A világ élelmiszer-termelésének alakulása
1.2. Az élelmiszer-fogyasztás tendenciái
1.3. A világ élelmiszer-kereskedelmének jellemzői
1.4. Magyarország helye a világ élelmiszer-termelésében
és -kereskedelmében
2. Az agrárgazdaság súlya a magyar nemzetgazdaságban
2.1. Az agrárgazdaság főbb nemzetgazdasági arányai
3. Az agrárgazdaság átalakulása
3.1. A tulajdonviszonyok átalakulása
3.2. A mezőgazdaság strukturális átalakulása
3.3. A globalizáció feltételezi az integrációt
3.4. A vidékfejlesztés és a szövetkezetfejlesztés összekapcsolása
3.5. Az átalakulás néhány tanulsága
4. Az élelmiszeripar privatizációja
4.1. Az élelmiszeripar szervezeti és tulajdoni átalakulása
4.2. Az élelmiszeripar privatizációjának értékelése
5. Az agrárgazdaság közgazdasági helyzetének alakulása
5.1. A mezőgazdasági és fogyasztói árak és az árollók alakulása
5.2. A mezőgazdaság vállalati és ágazati jövedelmezőségének
alakulása
5.3. Az élelmiszer-feldolgozás gazdálkodási eredményességének
és jövedelmezőségének alakulása
5.4. A jövedelemviszonyok alakulása a termelés, feldolgozás
és forgalmazás fázisában
6. A mezőgazdaság támogatottsága
6.1. A mezőgazdaság támogatásának nemzetközi értékelése
6.2. A magyar mezőgazdaság támogatási rendszerének értékelése .
7. A hazai külkereskedelem alakulása és fejlesztési lehetősége
7.1. Az agrár-külkereskedelem és egyenlegének alakulása
7.2. Az exportpiacok alakulása
7.3. Az EU-ba irányuló agrár-külkereskedelem feltételeinek értékelése
8. Merre tart ma a magyar mezőgazdaság?
III. Az agrárgazdaság versenyképessége és az EU-csatlakozás
1. Az agrárgazdaság versenyképessége
1.1. Nemzetközi árarányok és a versenyképesség
1.2. A magyar termelői árarányok
1.3. A nemzetközi bérarányok
1.4. A magyar agrártermelés versenyképessége
1.5. A versenyképesség javításának feltételei
1.6. Az integráció szerepe a versenyképességben
2. A nemzeti agrárprogram és az EU-csatlakozás .
2.1. A nemzeti agrárprogram feltételei
2.2. Létkérdés a jövedelempozíció javítása
2.3. Az EU-csatlakozás várható előnyei
2.4. Az EU-csatlakozás problémái
2.5. A termelésfejlesztés iránya
2.6. A vállalkozói gazdaság feltételei
2.7. A közgazdasági feltételek rendezése
2.8. Az állami szabályozás lehetősége
3. Az EU-csatlakozás jelentősége
IV. Összefoglalás
Irodalomjegyzék
Függelék
Olvasson bele:
7.1. Az integráció kialakulása és működése
A korszerű termelésszervezést és eredményes vállalatgazdálkodást segítette a termelési rendszerek tevékenységének bővülése is. 1985-ben az 1431 mezőgazdasági nagy- üzemből 1401 tagja volt valamilyen termelési rendszernek. A kukoricaterület 85%-a, a napraforgó-terület 82%-a, a búza- és a cukorrépa-terület ‘74%-a tartozott a különböző termelési rendszerekhez.
A rendszerek sikerei szintén a korszerű és komplex fejlesztés lehetőségének megteremtését eredményezték. A világ legjobb fajtáinak, gépeinek, termelési eljárásainak tömeges alkalmazása fontos feltétele volt a kiválasztott ágazatok gyors, nemzetközi színvonalra történt felemelésének.
A termelési rendszerek gazdasági előnyei elsősorban a szántóföldi növénytermesztési ágazatokban mutatkoztak meg. Nagy Szerepet vállaltak a korszerű vetőmag, technika és termelésszervezés gyors elterjesztésében. Bővítették tevékenységüket az anyagbeszerzésben, értékesítésben, gépjavításban, szolgáltatásban is.
Az állattenyésztési termelési rendszerek előnyei — a nagy épület-beruházások miatt — mérsékeltebbek voltak. A későbbi időben azonban itt is egyre fontosabbá vált a minőség, a jobb fajta, a korszerű termelési, technikai, takarmányozási módok gyors elterjesztése, a szaktanácsadás, szervizszolgálat, a Szolgáltató tevékenység kiszélesítése.
E szervezetek egyre inkább betöltötték az innovációs központok szerepét, és sikeresen szervezték az újabb tudományos és technikai, szervezési eredmények gyors üzemi adaptációját. Jelentőségük egyre inkább ebben az összefogó, szolgáltató szerepkörben összegezhető.
A termelési rendszerközpontoknak a kutatóintézetekkel, nemzetközi és hazai termelő és ellátó szervezetekkel való Szervezett együttműködése meggyorsította — és esetenként gazdaságossá is tette — a korszerűbb fajták, anyagok, gépek, termelési eljárások gyakorlati értékesülését.
A termelési rendszerek mellett jelentősen bővültek a különböző horizontális és vertikális együttműködési formák, társulások. A meghatározók itt az önálló jogi személyiségű társulások. Számuk 1985-ben ugyan csak 153 volt (ebből az állami szektorban 18, a szövetkezeti szektorban 135 működött), de ezekben szinte minden nagy üzem részt vett. Ezek egyharmada mezőgazdasági, egyharmada építőipari, egyharmada egyéb ipari, kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet végzett. E tevékenységnek több mint fele Budapesten és Pest megyében koncentrálódott. itt kell megemlíteni az állami gazdaságok és tsz-ek által létrehozott kereskedelmi értékesítő szervezeteket, (AGKER, TSZKER) amelyek bizományosi formában, elsősorban a zöldség-, gyümölcs- és borforgalmazásban, a vetőmag- és tenyészanyag-beszerzésben és -értékesítésben játszottak jelentős szerepet. A kooperáció magasabb szintű formáiként alakultak ki a kombinátok és az egyesülések.
A kombinátok lényegében vertikális termelést folytató nagyvállalatok, amelyek rendszerint a tenyészanyag-, vagy vetőmag-nemesítéstől a termelésen,feldolgozáson keresztül a technológiagyártásig és a belföldi, vagy külkereskedelmi értékesítésig kézben tartották a teljes termelési és értékesítési vertikumot.
Az egyesülések a vertikumot több vállalatban — a termelési fázisok megosztásával — valósították meg. Az egyesülésekben a mezőgazdasági termelő vállalatok mellett jelentősebb faipari feldolgozó és értékesítő vállalatok is részt vettek.
Az egyesülések tehát egyesítették a vertikális szervezetek és a társulásos viszony előnyeit. A tagvállalatok önállóan gazdálkodtak és a termelési fázisok vállalatok közötti megosztása mellett, nagyobb szerepet játszottak az adott terület közvetlen áruellátásában és a kistermelés integrálásában.
A mezőgazdasági nagyüzemek az 1970-es évek közepétől jelentős szerepet töltöttek be a kisüzemi termelés szervezett integrálásában, ezek megfelelő alapanyaggal, takarmánnyal, szaktanácsadással való ellátásában és az értékesítés megszervezésében.
A hetvenes évek közepén — éppen a növekvő nemzetgazdasági és beruházási gondok idején — tapasztaltuk, hogy a nagyüzemi sikerek mellett nagy tartalékok vannak a kistermelők termelőkapacitásának, és töredék munkaidejének aktívabb termelésbe vonásában.
Ebből a felismerésből fakadt a kistermelés ösztönzése és a nagyüzemi integráció széles körű elterjedése.
Az idő meggyőzően bizonyította, hogy a társadalmi munkamegosztásnak ez a formája igen hatékony.
Nagyüzemeink a kiváló biológiai alapokkal és korszerű technikával rendelkező gabona-, napraforgó-, cukorrépa-termesztésben, tej-, baromfi-, hús- és tojástermelésben kiemelkedő eredményeket értek el, nemcsak a hozamok, de a ráfordítások és a gazdaságosság tekintetében is. A mezőgazdasági nagyüzemek sikeresen oldották meg a gazdaságos ipari jellegű tömegtermelés kialakítását.
Ugyanakkor a kézimunka-igényes kultúrákban — különösen ott, ahol a minőség is nagyon fontos — meghatározó szerepe van a kistermelésnek. Sőt éppen a termelőszövetkezetek és szakszövetkezetek tapasztalatai alapján terjedt el a munkaszervezésnek az a formája, hogy a nagyüzemekben telepített ültetvényekben a nagyüzemileg gazdaságosan elvégezhető talajművelést, növényvédelmi feladatokat a nagyüzem központilag szervezte, míg a hozam és minőség szempontjából fontos munkafázisokat (ültetés, metszés, betakarítás stb.), az árbevételből való meghatározott részesedésért végezték el a dolgozók és családtagjaik.
Az állattenyésztés területén viszont olyan integrációs kapcsolatok terjedtek el, amikor a nagyüzemek elsősorban a termelés és értékesítés szervezésével, takarmánnyal, tenyészanyaggal, állat-egészségügyi ellátással segítették a kistermelőket.
A 80-as években bontakozott ki — elsősorban a nagyüzemek beruházási tehermentesítésére — a nagyüzemi állatállomány kistermelőkhöz, háztáji gazdaságokhoz való kihelyezése. Ebben az esetben lényegében bértartásról vagy hizlalásról volt szó, amely szintén a gazdasági együttműködés változatosságát bizonyítja.
A sokszínű mezőgazdasági termelés-szervezés lehetőséget adott a természeti, közgazdasági, sőt esetenként a társadalmi viszonyokhoz való jobb alkalmazkodásra és ezen keresztül a termelőerők jobb összhangját, a termelés hatékonyságának növelését, kibontakozását segítette elő.
A kistermelést folytatók száma — KSH felmérés szerint — mintegy 1,5 millióra volt tehető, s ez a tevékenység az ország lakosságának több mint 40%-át érintették.
Ez a kistermelés azonban minőségileg különbözött a nagyüzemi átszervezés előtti időszak egyéni gazdálkodásától. A különbség elsősorban abban van, hogy azoknak csak kisebb része volt árutermelő, míg itt a nagyüzemek által integrált kisgazdaságok termelésének jelentős része értékesítésre került.
A másik alapvető különbség, hogy a kisárutermelők többsége ipari vagy mezőgazdasági nagyüzemekben dolgozott, illetve nyugdíjas, így a kistermelésből származó jövedelem kiegészítő jellegű volt, ami jelentősen hozzájárult a vidékfejlesztés felgyorsulásához, a falu újjáépítéséhez.
1982-ben a mezőgazdasági nagyüzemek 564 ezer kistermelővel álltak szerződéses kapcsolatban. Ennél jóval szélesebb kör számára biztosították a takarmányt, naposcsibét, termelőeszközt stb. A nagyüzemek állították elő a kistermelők által felhasznált takarmány 70%-át, a naposbaromfi 90%-át.
A mezőgazdasági nagyüzemek 1982-ben a kistermelők számára több mint 1,8 millió tonna szemesabrakot és tápot, 41,6 millió naposcsirkét értékesítettek. A nagyüzemek kistermelők részére végzett szolgáltatásának értéke 1982-ben meghaladta a 2 milliárd forintot.
A nagyüzemek felvásárló tevékenysége különösen az élő állatban és a must- és borfelvásárlásban volt meghatározó. Így 1982-ben a nagyüzemek több mint 3,5 millió hízósertést, 128 ezer hízómarhát, több mint 800 ezer hektoliter mustot és bort vásároltak fel a kistermelőktől, míg a tej 80%-át, a zöldség 50%-át értékesítették a nagyüzemen keresztül.
Az ÁFÉSZ-ek és nagyüzemek keretében 1982-ben 2780 szakcsoport 219 ezer taggal működött.
Az integrációs kapcsolat bizonyítja, hogy fejlett nagyüzemi termelés nélkül a kistermelésben rejlő lehetőségeket sem lehetett volna ilyen szinten kihasználni.
A nagyüzemek termelést és értékesítést szervező tevékenységének tehát jelentős
meghatározó szerepe volt a kistermelés stabilizálásában és fejlesztésében.
Ez az integrátori szerep nemzetgazdasági szempontból is előnyös volt, mivel jelentős beruházás-megtakarítást és töredék munkaidő hasznosítást jelentett.
A KSH felmérése szerint a kistermelők 1982 végén 55 milliárd Ft értékű állóeszközzel rendelkeztek, amely az egész mezőgazdaság állóeszköz-állományának 17%-a volt. A háztáji és kisegítő gazdaságok épületeiben még a 80-as évek végén is több mint 20 millió m2 állatférőhely volt. A kistermelésben felhasznált munkaóra mennyisége pedig meghaladta a 2,7 milliárdot, amely megközelítően a mezőgazdasági nagyüzemekben teljesített munkaóra közel kétszeresét tette ki. Éppen ezért a hetvenes évek végétől a kisárutermelés szinten tartása és bővítése a gazdaságpolitika egyik alap kérdésévé vált.
A kategória legkedveltebb kiadványai


Pupos Tibor Forgótőke-gazdálkodás

Pupos Tibor Vállalkozások finanszírozása a mezőgazdaságban

Nábrádi András - Pupos Tibor (szerk.) A stratégiai és üzleti tervezés gyakorlata

Dr. Juhász Csaba - Dr. Zsembeli József Az Európai Unió mezőgazdasága - Hasznos információk fiataloknak

Dr. Herdon Miklós, Dr. Rózsa Tünde Információs rendszerek az agrárgazdaságban

Dolmány Ferenc, Hajós László, Magda Sándor A munkaerő gazdaságtana

Dr. Labay Attila Új utak - új lehetőségek az agrártermelésben

Dr. Herdon Miklós Informatika agrárgazdasági alkalmazásokkal

Dr.Zsémbeli József Dr.Juhász Csaba Dr.Zsigrai György Monori István Őri Nóra Az Európai unió mezőgazdasága hasznos információk fiataloknak

Dr. Kárpáti László Európai uniós projektek pénzügyi menedzsmentje
