Könyvek
kategóriák

Versenyképes kocatartás és malacnevelés

Szerző: Balogh Péter - Novotniné Dankó Gabriella (szerkesztők)
Ár: 13630 Ft Kiadói ár: 6815 Ft Megtakarítás: 50 %
Kosárba
pénztárhoz

Napjainkban Magyarországon a mezőgazdasági termelés értékének legfeljebb egyharmadát (34 % - át) teszi ki az állattenyésztés, míg Nyugat-Európában ez több mint 50 százalék. Az elmúlt évtizedben a sertésállományban is jelentős visszaesés volt tapasztalható: 2002-ben még több mint 5 millió sertés volt Magyarországon, jelenleg viszont 3 millió alatti az állomány létszáma. A kocák száma most 205 ezerre tehető, míg tíz éve 38l ezer volt. Magyarországon kisebb a sertésszaporulat, lassú a tömeggyarapodás, később lesznek vágásérettek a sertések, gyenge a takarmányhasznosítás.
A gazdaságos sertéstenyésztés és sertéshús-előállítás egyik alapja a szaporulat, amely az iparszerű üzemi viszonyok mellett a kisgazdaságokban is igényli a modern és szakszerű szaporodásbiológiai ellátást. A hazai gyakorlati és tudományos életben ismert
szakemberek segítségével összeállított könyv a kocatartás és a malacnevelés témakörében összefoglalja az elmúlt évtizedekben megjelent újabb kutatási eredmények ismeretanyagát a magyarországi tapasztalatokra alapozva. A könyv hiányt pótló információs anyaga segítséget nyújthat a gyakorló szakemberek számára a mindennapi döntéseik meghozatalában is. A szerzők közös célja, hogy a jövőben olyan minőséget állítsunk elő a magyar sertéságazatban, amely a hazai és exportpiacokon is megállja a helyét.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 280 oldal
ISBN/ISSN: 9786155224447
Méret: B5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Előszó9

1.A kocatartás és a malacnevelés világ-és nemzetgazdasági jelentősége, helyzete 11
napjainkban (Dr. Balogh Péter, Dr. Nábrádi András, Dr. Popp József, Dr. Szűcs István)
1.1.A nemzetközi környezet jellemzése (Dr. Popp József)11
1.2.A kocatartás és a malacnevelés magyarországi helyzete (Dr. Popp József)14
1.3.A sertéstenyésztés vállalatgazdasági jelentősége 19
(Dr. Balogh Péter, Dr. Nábrádi András, Dr. Szűcs István)
Irodalom20

2.A termelésre történő berendezkedés 21
(Dr. Balogh Péter, Dr. Nábrádi András, Rozgonyi Géza, Dr. Szűcs István)
2.1.Üzemforma, szervezeti keretek, integráció21
2.2.Befektetett eszközök, föld 22
2.2.1.Föld-, illetve takarmánytermőterület-igény23
2.3.A kocatartás és a malacnevelés épületei és üzemeltetésük24
2.3.1.Vemhesítő épület25
2.3.2.Kocaszállás 27
2.3.3.Fiaztató32
2.3.4.Utónevelő (Battéria)38
2.3.5.Szellőzési rendszerek43
2.3.6.Fűtési rendszerek48
2.3.7.Etetési rendszerek50
2.3.8.Telepirányítási szoftverek (Sertéstenyésztési információs rendszer)54
2.4.Forgóeszköz-szükséglet 57
2.5.Munkaerőigény58
2.6.Üzemi, termelési méretek59
Irodalom61

3.A fajtaválasztás/genetika mint technológiai elem a kocatartásban és
a malacnevelésben (Novotniné Dr. Dankó Gabriella, Dr. Komlósi István) 63
3.1.A sertések küllemi sajátosságai és küllemi bírálata 63
3.2.A sertések reprodukciós értékmérő tulajdonságai68
3.3.A Magyarországon használt fontosabb anyai jellegű sertésfajták jellemzői és értékmérői72
3.4.A Magyarországon használt fontosabb apai jellegű sertésfajták jellemzői és értékmérői75
3.5.Régi hazai sertésfajta, a mangalica 78
3.6.Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben80
3.6.1.Fajtatiszta tenyésztés a sertéstenyésztésben80
3.6.2.A keresztezési eljárások alkalmazása a sertéstenyésztésben82
3.7.Magyarországon napjainkban lévő néhány külföldi hibrid jellemzői89
3.8.A fajta-(hibrid-) választás szempontjai93
Irodalom95

4.Tartástechnológia és takarmányozás mint technológiai elem a kocatartásban és
a malacnevelésben (Nagy Sándor, Rácz Tibor, Gorzás János, Novotniné Dr. Dankó Gabriella)97
4.1.A tenyészkocasüldők tartása, nevelése, takarmányozásal97
4.2.A tenyészkansüldők tartása, nevelése, takarmányozása99
4.3.A tenyészkanok elhelyezése, takarmányozása100
4.4.A tenyészkocák elhelyezése, takarmányozással101
4.4. 1.A vemhes kocák tartása, takarmányozása103
4.4.2.A szoptató kocák tartása, takarmányozása104
4.5.Az újszülött és a szopós malacok gondozása106
4.5.1.Az újszülöttkori malacelhullás okai (Irodalmi összefoglaló)107
4.5.2.Egy sertéstelep tenyészistállójának bemutatása113
4.6.A malacok utónevelése, a választott (battériás) malacok tartása, takarmányozása116

5.A sertés szaporításának technológiája 119
(Nagy Sándor, Rácz Tibor, Gorzás János, Novotniné Dr. Dankó Gabriella)
5.1.A koca ivari ciklusa, ivarzási tünetek, az ivarzásra ható környezeti tényezők119
5.2.Az ivarzók kiválogatása121
5.3.A sertés mesterséges termékenyítése122
5.3.1.Spermavétel, ondóbírálat, a sperma eltarthatósága122
5.3.2.Az ivarzó kocák inszeminálása124
5.4.Visszaivarzás125
Irodalom126

6.Állategészségügy és telepi higiénia mint technológiai elem a kocatartásban 127
és a malacnevelésben (Prof. Dr. Egri Borisz)
6.1.A környezeti tényezők hatásai a sertések életműködéseire, az alkalmazkodás*127
6.2.Egészség, betegség (kórok, kórokozó)129
6.2.1.A betegség kialakulását befolyásoló tényezők129
6.3.A sertéstelep higiéniai rendje, valamint a malac- és a süldőnevelés higiéniai sajátosságai130
6.4.Az istállóklíma vizsgálata133
6.5.A takarmányozás higiéniai problémái134
6.5.1.Avasodás134
6.5.2.Mikotoxikózisok135
6.6.Az itatás higiéniája137
6.6.1.A sertések ivóvízigénye137
6.6.2.A víz keménységi foka137
6.6.3.Az ivóvíz bakteriológiai vizsgálata138
6.7.A fertőző betegségek megelőzése138
Irodalom140
6.8.Állomány-egészségügyi felügyeleti terv sertéstelepre (Dr. Mile Sándor)141

7.A kocatartás és a malacnevelés jövedelmezőségére ható tényezők 177
(Dr. Balogh Péter, Dr. Nábrádi András, Dr. Szűcs István)
7.1.Az ágazat hozamai és termelési értéke177
7.2.A termelési költségek és az önköltség struktúrája180
7.2.1.Anyagköltség181
7.2.2.Személyi jellegű költségek183
7.2.3.Felosztott költségek184
7.2.4.Az amortizáció és a fenntartás költségei184
7.2.5.Egyéb közvetlen költségek184
7.2.6.Általános költségek184
7.3.A kocatartás és a malacnevelés jövedelmezősége és hatékonysága185

8.A kocatartás és a malacnevelés versenyképességét meghatározó tényezők hatásainak
számszerűsítése (Béládi Katalin, Kertész Róbert)187
8.1.Költség- és jövedelemadatok187
8.2.Az állattenyésztési ágazatok költség- és jövedelemhelyzete195
Irodalom206


9.A koca- és a malactartás hatósági, jogszabályi keretei (Dr. Metzger Szilvia)207
9.1.A jogi szabályozás szintjei207
9.2.A koca- és a malactartás állatjóléti szabályai215
9.3.A koca- és a malactartással kapcsolatos egyéb jogszabályi előírások 233
Irodalom237
Jogszabályi jegyzék237
Internetes források238

10.A kocatartás és malacnevelés versenyképességét meghatározó tényezők
modellkalkulációi (Dr. Balogh Péter, Pocsai Krisztina, Soltész Angéla, Dr. Szőlősi László)239
10.1.A technológiai paraméterek változásának hatása a választott malacok számára
a különböző méretű telepeken240
10.2.A technológiai paraméterek változásának hatása a kibocsátott süldők számára a különböző
méretű telepeken244
10.3.A földbérleti díj és a földterület értékének vizsgálata264
10.4. A sertéságazat hozamai és termelési értéke271
10.5. A sertéságazat termelési költségei274
10.6. Jövedelem és jövedelmezőségi mutatók vizsgálata278

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai

A méhészmester könyve

Ruff János A méhészmester könyve

Ár: 2900 Ft Kiadói ár: 2610 Ft Megtakarítás: 10 %
Bővebben Kosárba