Könyvek
kategóriák

Családi gazdaságokból az Unióba: Hagymafélék exportra

Szerző: Dr. Laczkó Tibor
Ár: 3400 Ft Kiadói ár: 2720 Ft Megtakarítás: 20 %
Kosárba
pénztárhoz

A szerző célja, hogy gyakorlatias tanácsai révén a hazai hagymatermesztő gazdaságokat segítse abban, hogy kiváló minőségű, versenyképes áruval jelenjenek meg az EU piacán.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 172 oldal
ISBN/ISSN: 9639553344
Méret: A5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Tartalom

Előszó
Bevezetés

Hagymafélék

Vöröshagyma
A vöröshagyma-termesztés helyzete,
nagysága és viszonyai
A tájtermő területek meghatározó szerepe
A termesztett vöröshagymafajták
A dughagymáról termeszthető
vöröshagymafajták
Magról termeszthető vöröshagymafajták
(egyéves fajták)
Áttelelő vöröshagymafajták
A dughagyma előállítása és termesztése
A vöröshagyma tárolása
A termékre vonatkozó felvásárlási árak
A vöröshagyma-termesztés gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
A vöröshagyma termelői
és exportcsomagolása

Metélőhagyma
A metélőhagyma termesztésének
hazai elterjedése és jelentősége
A metélőhagyma termesztett fajtái
A metélőhagyma termesztése
A metélőhagyma értékesítése

Téli sarjadékhagyma
A téli sarjadékhagyma hazai
termesztésének jelentősége
A téli sarjadékhagyma termesztése .
A téli sarjadékhagyma szedése
értékesítésre előkészítése

Salottahagyma
A Salottahagyma hazai termesztése
A zöldhagyma áruismerete

Fokhagyma
A fokhagymatermelés helyzete,
nagysága és viszonyai
A táj termő területek meghatározó szerepe
A termesztett fokhagymafajták
A fokhagyma termesztése
A friss fokhagyma ipari feldolgozása
A termékre vonatkozó felvásárlási árak
A fokhagymatermesztés gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
A fokhagyma szedése, értékesítésre történő előkészítése
és exportcsomagolása

Póréhagyma
A póréhagyma-termelés helyzete,
nagysága és viszonyai
A tájtermő területek meghatározó szerepe
A termesztett póréhagymafajták
A póréhagyma szabadföldi termesztése
A termékre vonatkozó árak elemzése
A póréhagyma-termesztés gazdaságossága
A termékre vonatkozó EU minőségi előírások
A póréhagyma betakarítása
és értékesítésre történő előkészítése

Gyöngyhagyma
A gyöngyhagyma termelésének helyzete
A termesztett gyöngyhagymafajták
A hagymafélék szárítása

A hagymafélék szárításának technológiája
Az előkészítő műveletek ismertetése
Válogatás
Mosás
Tisztítás
Szeletelés
Kezelés
A szárítási műveletek ismertetése
Terítés
Szárítás
Utánszárítás
A szárítást követő műveletek ismertetése
Aprítás
Osztályozás
Szelektálás
Fémmentesítés és ellenőrzés.
Válogatás
Csomagolás
A hagymafélék szárítóipari jelentősége
A vöröshagyma szárítása
A fokhagyma szárítása
A póréhagyma szárítása A póréhagyma szárításával
kapcsolatos műveleti elemek
A metélőhagyma szárítása

A szárított hagymafélék szabványelőírása (MSZ-08 1457-80)
A szárított hagymafélék minőség-ellenőrzése és a tárolás

1. sz. melléklet
irodalom

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

A magról termeszthető vöröshagymafajták (egyéves fajták)


Favorit: Hazai nemesítésű fajta. A fajta fenntartója ZKI Rt. Budatétény. Magról termeszthető, konstans fajta. Rövid tenyészidejű, közepes termőképességű. Botanikai jellemzése: a hagyma alakja gömb, esetleg megnyúlt gömb. Tönk felőli része egyenes, a gyökérpajzs nem kiugró. A szár felőli része enyhén csúcsosodó. A héj barna, a pikkelylevelek szorosan záródnak. A hús fehér, tömött, enyhén Csípős. Lombja a korai fajtákéra jellemző, nem túl erőteljes, enyhén viaszos bevonatú. Betegségekre nem érzékeny.
Tápanyagban gazdag talajokon, öntözött körülmények között nagy termést ad. Jól Csírázó, magból méterenként 50-nél többet ne vessünk, így a kívánt 5—7 Cm-es méretnagyságok érhetők el. A termés augusztus első napjaiban betakarítható. A fajta gazdasági értékét elsősorban az adja, hogy az augusztusi exportszállítási időszakban a fajta jelentős szerepet kap. Az is jelentős szerepet játszik, hogy hazai fajta, e miatt nem kell idegen fajta -hibrid vetőmagját megvásárolni, amelynek költsége közel azonos a dughagyma költségével. Alacsony szárazanyag-tartalmú fajta.
Makói 104: Hazai nemesítésű. A fajta fenntartója ZKI Rt. Kutató Állomás, Makó. Magról termeszthető, konstans fajta. Botanikai jellemzése: lombozatának alapszíne középzöld, a levelek felületén intenzív viaszbevonattal. Hagymája középtájon kiszélesedő, enyhén nyomott gömb. Héjazata több rétegű, éretten bronzbarna. Nyaki része jól benőtt, zárt. Húsa csontfehér, csípős. Tenyészideje középkorai, márciusi magvetéssel augusztusban betakarítható.
A termesztés technológiája során igényli az öntözéses körülményeket. Ebben az
esetben, elérhető a 25—30 tonna/hektár terméshozam. Gazdasági értékét elsősorban
a magas szárazanyag-tartalma határozza meg, e miatt a szárítmányipar kedvelt fajtája. Erős héjazata jól tűri a gépi betakarítással járó igénybevételt. Jól tárolható, így
a szárítmányiparnak április elejéig folyamatos alapanyagot biztosít.
Aroma: Hazai nemesítésű. A fajta fenntartója ZKI Rt. Budatétény. Magról termeszthető, konstans fajta. Botanikai jellemzése: a hagyma alakja gömb, szár felőli és alapi része enyhén csúcsosodó, alig kiugró gyökérpajzzsal, héja középvastag, barna. Nyaki része szorosan záródik.
Húsa tömött, fehér, a pikkelylevelek vékonyak. Íze csípős. Lombja szürkészöld, közepes méretű, viasszal erősen bevont. Betegségekre nem fogékony, fuzárium fertőzésre toleráns. A termesztés technológiájában ügyeljünk arra, hogy méterenként negyven-negyvenöt mag vetésére állítsuk be a gépet, mert ebben az esetben jól fejlett, nagyobb méretű hagymát nyerünk (a termés 45—50%-a 5—7 cm-es lesz). Folyamatos öntözéssel 30—35 tonna/hektár hozam érhető el. A termés augusztus közepére szedésre érett. Szárazanyag-tartalma közepes. A konzervipar kedvelt fajtája, elsősorban a hagymahús színe miatt. A termék részt vesz az augusztus hónapi friss exportszállításokban is. Tárolhatósága közepes.
Tétényi Primus Fi: Hazai nemesítésű. A fajta fenntartója ZKI Rt. Budatétény. Magról termeszthető, hibrid’ fajta. Botanikai jellemzése: a Tétényi Primus Fi anyai szülője a Zittaui hímsteril, az apai pedig az Alsógödi. A hagyma az átlagosnál nagyobb, gömbölyded, a nyaki és a gyökér felőli része kissé megnyúlt. Héja világosbarna,. középvastag. Nyaki része zárt. Íze közepesen csípős. Húsa fehér, enyhe zöldes beütéssel, rétegei középvastagok. Lombja szürkészöld, erősen viaszős.
Kora tavasszal kell vetni. Fejlődési erélye jó, ezért sűrűbb állományban is kedvező a termés méretmegoszlása. Egyébként méterenként 50—55 szem vethető. Folyamatos öntözéssel jó termést ad. Gazdasági értékét elsősorban a friss fogyasztás és az exportcélú piacok alkotják. Nagy értéke még az, hogy egységes kelése és kezdeti fejlődése a vegyszeres gyomirtás számára jól megfelel. A hús zöld színe miatt a konzervipar feldolgozásra nem alkalmazza.
Alsógödi: Hazai nemesítésű. A fajta fenntartója ZKI Rt. Budatétény. Magról termeszthető, konstans fajta. Botanikai jellemzése: a hagyma az átlagosnál nagyobb méretűre növekszik. A termés jellegzetes abban a tekintetben, hogy a hagyma válla széles, a szár felőli része kúpos. Héja középvastag, világosbarna, sötétebb erezéssel. A szárdőléskor felszedett hagyma héjtartóssága kifogástalan. Nyaki része erősen zárt. Íze csípős, kellemes. Húsa fehér, rétegei vastagok, közepesen szilárdak. Lombja erőteljes növekedésű, világoszöld, enyhe viaszbevonattal.
A vetési idő március eleje. Gyakorlati megfigyelés alapján mondható, hogy a korán vetett hagymából nagyobb termés takarítható be. Fejlődési erélye igen jó. Sűrű állományban is nagy hagymát fejleszt. Rendszeresen öntözve augusztus végére 50—60 tonna/hektár hozam érhető el.
A magról termeszthető fajták közül az Alsógödi volt az első, amelynek termesztése Magyarországon elterjedt. Jelenleg is a legmagasabb hozam e fajtából érhető el. Friss fogyasztásra édes ízéért igen kedvelt salátahagyma.
Oporto: Hazai nemesítésű. Magról termeszthető, konstans fajta. Botanikai jellemzése: erős lombozatú és erőteljes növekedésű. Közepesen hosszú tenyészidejű. Páncélzata erős, nem reped, héjazata bronzbarna színű. A hagyma alakja szabályos gömb. Nyaki része erősen zárt. Íze kellemesen csípős. Húsa fehér. A hagyma lombja erős viaszbevonattal rendelkezik. Betegségekkel szemben érősen ellenálló. Tárolhatósága kiváló.
A vetési idő március eleje. Öntözéses körülmények között magas termésátlagok érhetők el. A hektáronkénti terméshozam elérheti az 50—60 tonnát is. Gazdasági értékét elsősorban az adja, hogy a termés egyöntetű, homogén és az áru kiegyenlített méretű. Kedvelt friss piaci termék. Megfelel az EU szabványban előírt követelményeknek.
Pannónia: Hazai nemesítésű. A fajta fenntartója ZKI Rt. Budatétény. Magról termeszthető, konstans fajta. Botanikai jellemzése: a hagyma alakja gömb, esetleg kissé vállasodó. Nyaki része jól záródó, a héj színe barna. A hagyma húsa tömött, fehér, íze enyhén Csípős, kellemes. Az Alsógödi, ill. az e típusba tartozó fajtáknál jobb küllemű, feldolgozásra is alkalmasabb. Termőképessége meghaladja az Alsógödiét. Lombja erőteljes növekedésű, világoszöld, enyhe viaszbevonattal.
A termesztési technológia során ügyelni kell arra, hogy méterenként legalább 55—60 magot vessünk. A felszedés helyes időpontja a lomb ‘70%-os megdőlésekor (augusztus végén) van, az ekkor, rendre szedett hagyma jó héjtartó és hosszú ideig tárolható.
Makói bronz: Hazai nemesítésű. A fajta fenntartója ZKI Rt. Kutató Állomás, Makó. Magról termeszthető, konstans fajta. Jelenleg az ország egyik fő fajtája.
Botanikai leírása: lombozata erőteljes növekedésű, fűzöld, minimális viaszbevonattal. Hagymája megközelítően gömb alakú. Héjazata fényes, bronzbarna, több rétegű. Gyökérzete dús, erőteljes megjelenésű. Tenyészideje középhosszú, márciusi magvetéssel szeptember első felében takarítható be.
Termőképessége elsősorban öntözéssel kiváló. Várható terméshozama öntözve 50—60 tonna/hektár, száraztermesztésben 30—40 tonna/hektár. A fajta gazdasági értékét elsősorban az határozza meg, hogy a nagy termőképesség párosul egy átlagon felüli tárolhatósággal.
További gazdasági előnye a fajtának az, hogy bronzbarna héjazata a mechanikai igénybevétellel szemben a legellenállóbb. Betakarítása és feldolgozása akadálytalanul gépesíthető.
Legend Fi: Magról termeszthető, konstans fajta. A 2004. évi zöldség-vetőmag prospektusokban hazai termesztésre ajánlott fajta. Botanikai jellemzése: erőteljes lombozatú, a lombozat színe zöld, felálló, a levelek felületén intenzív viaszbevonattal. Középhosszú tenyészidejű, fuzárium toleráns hibrid. A hagyma feje gömbölyű, páncélzata erős, bronzbarna. Gyökérzete erőteljes, tenyészideje 120 nap.
Tápanyagban gazdag talajokon, öntözött körülmények között javasolt a termesztése. Gyakorlatban 50 magnál ne vessünk többet méterenként, így a termés több mint fele 7—9 cm-es méret körüli lesz.
Gazdasági értékét elsősorban kiváló tárolhatósága adja. Tetszetős megjelenése az árut elsősorban a friss fogyasztói piacokon teszi keresetté. Méretes tulajdonsága miatt exportra is kiválóan alkalmas.
Copra Fi: Külföldi nemesítésű, amerikai típusú fajta. Botanikai jellemzése: a hagyma alakja gömbölyű, a héjazat színe bronzbarna, erős páncélzatú. Nyaki része jól záródó. A hagyma húsa fehér, kissé laza, íze enyhén csípős, kellemes.
Általában jó termőképességű talajokra javasolt a termesztése. A magvetőgépet úgy állítsuk be, hogy méterenként 50—55 magot vessen.
Gazdasági értékét jó termőképessége garantálja, a hektáronkénti terméshozam elérheti 50—55 tonna/hektárt. Felmagzásra nem hajlamos. A hagyma peronoszpórára, mint általában az amerikai típusok, csak kevéssé érzékeny. A termesztése, betakarítása és feldolgozása jól gépesíthető, mert a fajta jó héjtartó.
Delgado Fi: Külföldi nemesítésű. Magról termeszthető, konstans fajta. A 2004. évi zöldség-vetőmag szakkatalógusokban hazai termesztésre ajánlott fajta. Botanikai jellemzése: lombozata erőteljes, felálló, enyhén viaszos bevonatú. A hagyma- fej gömbölyű, kerekded, a héjazata erősen bronzbarna. A hagyma nyaki része jól záródik, a termés jellegzetes, vékony nyakkal rendelkezik.
Gazdasági értékét kiváló termőképessége és jó tárolhatósága garantálja. Tárolhatóságát a jellegzetes, erős páncélzat biztosítja. Öntözéses viszonyok között 50—55 tonna/hektár hozam várható. A fajta további előnyét jelenti sokoldalú felhasználhatósága. Tetszetős megjelenése miatt alkalmas a friss piaci értékesítésre, valamint exportértékesítésre. A termés magas szárazanyag-tartalma miatt konzerv- ipari célokra is kiválóan alkalmas.
CastiHo Fi: Külföldi nemesítésű, spanyol típusú kibrid. Magról termeszthető, konstans fajta. A 2004. évi zöidség-vetőmag szakkatalógusokban hazai termesztésre ajánlott fajta. Botanikai jellemzése: erőteljes növekedésű, dús lombozatú, késői érésű fajta. Tenyészideje 125 nap. A hagymafej jellegzetesen gömbölyű. Héjazata erős páncélzattal rendelkezik. A héjazat színe bronzbarna. A hagyma nyaki része vékony és jól zárt.
Termesztése általában öntözött körülmények között gazdaságos, a méterenkénti 55 szemet meghálálja, mert ebben a vetési sűrűségben a termés zöme 50—70 mm feletti lesz. A hektáronkénti hozam elérheti a 65 tonnát is. Tárolhatósága kiváló, ezért a kora tavaszi értékesítés során a termék piacos mind hazai, mind pedig export viszonylatokban. Gazdasági értékét növeli az a tényező, hogy betegségekkel szemben ellenálló, különösképpen a vörös-gyökerűség betegséggel szemben.
Banko: Külföldi nemesítésű, spanyol típusú hibrid. Magról termeszthető, konstans fajta. Botanikai jellemzése: lombozata jellegzetesen világos, viaszrétege az átlagosnál vékonyabb. A vegyszeres gyomirtásnál különös figyelmet igényel. Eső, vagy öntözés után mindig várjunk 3, vagy 4 napot a kezelés elvégzésével, amíg a levélzet viaszrétege megújul és ép lesz. A héjazat színe bronzbarna. A hagymatest alakja gömbölyű.
Gazdasági értékét jelentősen kiemeli az a tényező, hogy kimagasló termőképességű fajta, a hazai vöröshagyma-termesztésben esztendők óta sikeresen vizsgázik. Az elérhető termésátlag 55—80 tonna/hektár. A fajta további előnyét a sokoldalú felhasználhatósága adja, amelyet a termelőnek a vetés során el kell dönteni. Friss piacra és exportra a méterenkénti magszám 55—60. Konzervipari és hűtőipari felhasználás esetén a magszám méterenként 40—45. Különösen a hűtőiparnál kedvelt alapanyag, mert alkalmas a fagyasztott hagymakocka és elősütött hagymakarika gyártására.
Hilton Fi: Külföldi nemesítésű, magról termeszthető, konstans fajta. Hazai viszonyok között a több éves tapasztalat alapján termesztésre javasolt fajta. Botanikai jellemzése: erőteljes lombozatú. A hagyma héjazata sárgásbarna színű. A hagymatest alakja gömbölyű. Gazdasági értékét elsősorban koraisága adja. Igaz a szárazanyag-tartalom a fajta esetében nem jelentős, de mindezt túlszárnyalja a koraisága. Ezért szedése a hazai tapasztalatok alapján július közepére tehető. Kiválóan alkalmas korai főzőhagymaként való értékesítésre, továbbá a friss export- piacokon is, mint magyar termék jól érvényesül.
Az elérhető termésátlag 40—50 tonna/hektár között ingadozik. A korai értékesítés azonban a magasabb árbevétel révén mégis többszörösen jövedelmezőbbé teszi, mint a hagyományos dughagymás termesztést.
Sonkahagyma: Magról termeszthető, konstans fajta. Különleges ún. saláta- hagyma. Termőképessége, tenyészideje, szárazanyag-tartalma közepes. Hagymája hosszú, megnyúlt alakú. Hája sárgásbarna színű. Rosszul tárolható.
Gold dens: Magról termeszthető, konstans fajta. A hagymák közepes tömegűek, alakjuk hosszúkás, gömbszerű. Héjazata vastag és jó tapadású, a héj színe sötétbarna.
Piroska: Hazai nemesítésű. A fajta fenntartója Rákóczi Tsz. Rákóczifalva. Magról termeszthető, konstans fajta.
Botanikai jellemzése: lombozata erőteljes növekedésű, színe sötétzöld. Közepes viaszbevonatú. Hagymája gömb alakú, héjazata fényes, bronzbarna színű. Küllemében hasonlít a Makói bronz fajtához, de még annál is tetszetősebb. Gyökérzete dús és erőteljes. Tenyészideje középhosszú, márciusi magvetéssel augusztus második felétől betakarítható.
Termőképessége kiváló. Várható terméshozama öntözve 60-65 tonna/hektár, száraztermesztésben csak 30—35 tonna/hektár. Alacsony szárazanyag-tartalommal rendelkezik.
A fajta gazdasági értékét nagy termőképessége és exportpiacossága határozza meg. Sonesta Fi: Külföldi nemesítésű. Magról termeszthető, konstans fajta. Botanikai jellemzése: erőteljes növekedésű és lombozatú. Korai fajta, ennek ellenére erős a páncélzata. A héjazat színe sötétbarna. A hagymatest alakja gömbölyű. A nyak része vékony, jól behúzódó páncélzattal rendelkezik.
Termesztés-technológiájában a koraiság a jellemző. Nagy termőképességű, öntözés nélkül is elérhető a 40—50 tonna/hektár hozam. A hagyma szárazanyag-tartalma alacsony 11—12%. Gazdasági értékét elsősorban a koraisága adja. Egyöntetű termése augusztus elejére biztonságosan beérik, kb. egy héttel követi a Hilton Fi fajtájú hagymát. Ajánlott felhasználási terület a korai friss piac, a friss export, mivel jól tárolható.
Mundo: Külföldi nemesítésű. Magról termeszthető, konstans fajta. Botanikai jellemzése: Fejlődési erélye közepesnél jobb. Lombozata átlagos viaszbevonattal rendelkezik. A héjazat színe bronzbarna. A hagymatest alakja enyhén megnyúlt gömb. A nyaki rész vékony, jól behúzódó, a páncélzata erős. Szárazanyag-tartalma magas, ezért a magról vetett fajták között kiemelkedő a tárolhatósága.
Gazdasági értékét elsősorban az adja, hogy a nemesítők a magyar természeti viszonyok számára nemesítették ki. A hagyományos magyar típusoknál jóval egyöntetűbb, darabosabb árualapot ad. A szárazságot jól tolerálja. A szárazságtűrő képessége mellett az intenzív termesztés-technológiát magas összterméssel hálálja meg. Elérhető termésátlag 45—60 tonna/hektár. Ajánlott felhasználási terület: tárolás, export és feldolgozóipari felhasználás.
Fertődi ezüstfehér: Hazai nemesítésű. A fajta fenntartója ZKI Rt. Budatétény. Magról termeszthető, konstans fajta. Rövid tenyészidejű, közepes termőképességű. Alacsony szárazanyag-tartalmú, fehér héjszínű fajta. Hagymája lapos, rövid ideig sem tárolható. A hagyma zöldülésre hajlamos, ezért a teljes beérés előtt fel kell szedni, renden nem szárítható. Zöld- vagy főzőhagyma-termesztésre alkalmas.
Barletta: Külföldi nemesítésű. Magról szaporítható, közkedvelt, elsősorban házikerti csemegehagyma. A hagyma színe hófehér, átmérője 1,3—2,5 cm. A termékből kiváló savanyúság készíthető, de friss fogyasztásra is alkalmas.
Southport White Giobe — Stardust: Külföldi nemesítésű. Tipikus fehér héjú hagyma. Botanikai jellemzése: a fej gömbölyű, a páncélzat hófehér, szilárd és erős. Szárazanyag-tartalma magas 18—22%. Gazdasági értékét elsősorban ez utóbbi adja. Kiváló alapanyag szárítmánynak.
Gladstone: Külföldi nemesítésű. Botanikai jellemzése: Lombozata sötétzöld, felálló. Gyökérrendszere erőteljes. Hagymája gömbölyű, páncélzata hófehér. Kiváló termőképességű. Csak rövid ideig tárolható. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, de ízletes salátahagyma.
Tétényi rubin: Hazai nemesítésű, nagy termőképességű, 50—60 tonna/hektár is elérhető. Igen tetszetős árut adó lilahagyma. Enyhén csípős, kiváló ízű, friss piaci
fogyasztásra ajánlott.
Braunschweigi: Külföldi nemesítésű. Magról, vagy dughagymáról egyaránt termeszthető. Hagymája közepes méretű, lapított gömb alakú. Nem nyakas, héja szilárd és sötétlila színű. Húsa lilásfehér, enyhén Csípős ízű. Friss piaci értékesítésre ajánlott fajta.
Red Baron: Külföldi nemesítésű. Jellegzetes Rijnsburgi típusú szelekció.
Botanikai jellemzése: Erőteljes lombozatú, a lombozat szürkészöld színű, felálló. A hagymatest gömbölyű alakú. Hagymája sötétlilás-vörös színű.
Hazai viszonyok közötti termesztése, több éves gyakorlati tapasztalat alapján jónak mondható. Termőképessége öntözött viszonyok között kiváló, a hektáronkénti terméshozam 50—55 tonna/hektár. Hosszú tenyészidejű, a tenyészideje 140 nap. Betegségekkel szemben ellenálló fajta.
A termék gazdasági értékét az adja, hogy a bels6 levelek is egyenletesen színeződnek, amely a felvételen is látható.
Robin: Külföldi nemesítésű. Amerikai típusú szelekcióból nemesítették ki. Botanikai jellemzése: Lombozata szürkészöld, felálló. A hagymatest gömbölyű, ill.
enyhén lapított. A hagyma színe intenzív lila. Termőképessége jó, ez azt jelenti, hogy hektáronként a 40—50 tonna hozam is elérhető. Tárolhatósága középhosszú, tenyészideje 120 nap. Tehát korábban érik, mint a Red Baron. Friss piaci értékesítésre ajánlott fajta.

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai

Termőföldünk

Dr. Imre József Termőföldünk

Ár: 1600 Ft Kiadói ár: 1280 Ft Megtakarítás: 20 %
Bővebben Kosárba
Dinnye, uborka, tök

Dr. Nagy József Dinnye, uborka, tök

Ár: 1600 Ft Kiadói ár: 1280 Ft Megtakarítás: 20 %
Bővebben Kosárba