Könyvek
kategóriák

Híres galériák és aukciósházak

Szerző: Gerse László (szerk.)
Ár: 5200 Ft Kiadói ár: 4160 Ft Megtakarítás: 20 %
Kosárba
pénztárhoz

A magyar és angol nyelvű kötetből megismerkedhetünk a magyar műkereskedelem nevezetes személyiségeivel, galériáival és cégeivel.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 105 oldal
ISBN/ISSN: 9789639736573
Méret: A4
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

TARTALOMJEGYZÉK


ELŐSZÓ

BEVEZETŐ

AUKCIÓSHÁZAK
ABIGAIL GALÉRIA ÉS AUKCIÓSHÁZ
BÁV AUKCIÓSHÁZ
DUNAPARTI AUKCIÓSHÁZ ÉS GALÉRIA
KIESELBACH GALÉRIA ÉS AUKCIÓSHÁZ
NAGYHÁZI GALÉRIA ÉS AUKCIÓSHÁZ
VIRÁG JUDIT GALÉRIA ÉS AUKCIÓSHÁZ

KLASSZIKUS ÉS MODERN FESTÉSZET
ANTIK 2000 STÚDIÓ GALÉRIA
ART-EURO GALÉRIA
ERDÉSZ GALÉRIA DESIGN
FERENC GALÉRIA
FŐTÉR GALÉRIA
G13 GALÉRIA
HAAS GALÉRIA
KOLLER GALÉRIA
KÖRÖSPART GALÉRIA
MAGYAR-FRANCIA GALÉRIA
NEMES GALÉRIA

MŰTÁRGYAK
ANNA ANTIKVITÁS
ANTIK ÓRÁK ÜZLETE
ANTIK GALÉRIA
BUJANOVICS ANTIK VITÁS
DÁRIUS ANTIKVITÁS
DECKER ANTIQUE 8 DESIGN
ELITE DESIGN GALÉRIA
HENK ANTIQUITÁS
MONTPARNASSE GALÉRIA
MORÓ ANTIK

KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZET
acb GALÉRIA
ARTEN GALÉRIA
ÁGENS FOTÓMŰVÉSZETI GALÉRIA
B55 KORTÁRS GALÉRIA
GALÉRIA LÉNIA
ISIS GALÉRIA
KÖRMENDI GALÉRIA
NÁDOR GALÉRIA
PART(I) GALÉRIA
PETRÓ GALÉRIA
RODIN GALÉRIA
SCHEFFER GALÉRIA
STOLL ART GALÉRIA
VÁRMEGYE GALÉRIA

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Üdvözlet az olvasónak!

Üdvözlet az olvasónak, aki kezébe veszi kötetünket és megismerkedik a magyar műkereskedelem nevezetes személyiségeivel, galériáival és cégeivel. Az olvasó nem is sejti, hogy milyen örömet okoz
nekem jelen előszó megírása. Nem gondoltam volna, hogy a nyolcvanas években néhányunk által
— leginkább használtcikk-kereskedelem címén — működtetett régiségkereskedés ilyen fejlődést indít el, ami napjainkban tapasztalható.
A kilencvenes évektől lehetőség nyílt a művészeti galériák számára a működésre és néhány év alatt kialakult a műkereskedelem Magyarországon. Nemcsak hogy kialakult, de immár a művészeti élet megkerülhetetlen része. Az antikvitásokkal kereskedők felfedeztették az elmúlt korok sokszor feledésbe ment műalkotásait, szerzőit, tárgyait, stílusait. A galeristák bemutatták a közelmúlt művészetét, sokszor méltatlanul feledésbe ment alkotók műveit hozták napvilágra. És soha nem látott virágzásnak indult a mai, a kortárs művészet kereskedelme. Az állami mecenatura széthullása után, ha nem is simán és problémamentesen, de az élő alkotók valódi piaca jött létre. A szűken vett magas művészet mellett az emberek életmódjára, lakás- és lakóházkultúrájára is maradandóan hatott a műkereskedelem. Értékké váltak a régi bútorok, szőnyegek, porcelánok és kerámiák, ezüstneműk és üvegek. A festmények, grahkák, metszetek és szobrok soha nem látott érdeklődést keltő aukciókon, nagy vetélkedések részeként immár valós árukon keltek el. Igen: a piac és a valós ár megjelent a művészeti szentélyekben. Ez némelyekben borzongást keltett, van akiknél elutasítást, de a társadalom és a művészvilág már befogadta, sőt felhasználja ezt a speciális piacot.
A nagy elméleti tudású, nagy gyakorlatú és fantasztikus tárgyismeretű tagjaink Új vonásokkal gyarapították a művészeti és iparművészeti ismereteket. A hazatérő magyarországi művek, az egyetemes művészet és tárgykultúra hozzánk érkező alkotásai gazdagították az országot minden értelemben. Amikor e kötetben megismerkedik a műkereskedelem jeles képviselőivel, avagy kedvenc kereskedőjével, aukciósházával ily módon is találkozik, gondoljon arra, a művészeti tárgyak vásárlása és birtoklása évezredes vágya és gyakorlata az embereknek. Nem csak a gazdagoknak! Az edényt formáló fazekas, a fát, csontot faragó juhász, a bútorait díszítő mester, a mintát szövő vagy csomózó asszony mind a szépet, az érzelmeit, hitét, vágyait, hagyományait ábrázolta, azaz a saját művészetét hozta létre. Mint tudjuk, a művészek sem voltak mindig művészek, egykor „csak” jó mesterek voltak!
Az évezredes fejlődés korunkban aztán összeért: befogadtuk — mi is, magyarok — a keleti, a távol-keleti, az afrikai, a pre-kolumbián művészetet is. Mindezzel csak arra utalok, hogy a kötetben szereplők milyen sokoldalúan járultak, járulnak hozzá művészeti ismereteink gyarapodásához. Szellemi és vagyonértékben is jelentős, a köz javát is szolgáló magángyűjtemények jöttek létre műkereskedőink közreműködésével. Egy-egy magángyűjteményi kiállítás már olyan szenzációt és érdeklődést is kelt, mint a közgyűjtemények bemutatói. De ne legyünk farizeusok:
a műkereskedelem egyben befektetés és a vagyongyarapodás lehetősége.
Kívánom, hogy szakmánk jeles képviselői ezzel a könyvvel is járuljanak hozzá olvasóink és partnereink jobb és szebb életéhez!


Nagyházi Csaba
A Magyar Műtárgy- ás Régiségkereskedők Országos Szövetsége Elnöke

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai