Könyvek
kategóriák
Az agrárgazdálkodás alapjai
A mestergazda oklevél megszerzéséhez szükséges növénytermesztési, gépészeti, állattartási és kertészeti ismeretek enciklopédikus jellegűek, ezért az egyes ágazatok ismeretanyagából az alapfogalmak rendszerezésére, a témakörök áttekintésére, a gyakorlati kapcsolatokra helyeztük a hangsúlyt. Ezen kívül a kötet tartalmazza a szükséges munka- és környezet- valamint tűzvédelmi előírásokat is.
ISBN/ISSN: 9789639935174
Méret: A5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Tartalomjegyzék:
Tartalom
Bevezetés
I. Növénytermesztés
Földhasználati rendszerek
A talaj tulajdonságai
A talaj fizikai tulajdonságai
A talaj víz-, levegô-, hôgazdálkodása
A talaj kémiai tulajdonságai
A talaj biológiai tulajdonságai
A szántóföldi termôhelyek
A talaj mûvelése
A talajmûvelés célja, feladata, rendszere
A talajmûvelés eljárásai
A talajmûvelési módok
Talajmûvelési rendszerek
Tápanyag-gazdálkodás
Szerves trágyázás
Mûtrágyázás
Talajhasználat
A növények elôvetemény-értéke és -igénye
Vetésforgó, vetésváltás, monokultúra
A növényi sorrend összeállításának alapelvei
Vetômag és vetés
A vetômag fogalma, fajtamegválasztás
A vetômag értékmérô tulajdonságai
A vetômagszükséglet kiszámítása
A vetômag elôkészítése
A vetés és ültetés
A növények egészségének megóvása
A károsító tényezôk rendszerezése
Növényvédelmi eljárások
A gyomok elleni védekezés
A vegyszeres növényvédelem munkaés
környezetvédelmi elôírásai
Betakarítás, tárolás
Termésbecslés
A gabonafélék betakarítása
Egyéb szemes termények betakarítása, tárolása
A silózás
Növénytermesztési technológiák
Az ôszi búza termesztése
A kukorica termesztése
A lucerna termesztése
II. Gépészet
A mezôgazdaság gépesítése
A mezôgazdasági erôgép
A mezôgazdasági erôgép felépítése, csoportosítása
A belsôégésû motor mûködése
A motor szerkezeti felépítése
A tûzelôanyag-ellátó berendezés
A motor hûtése, kenése
Erôátviteli berendezések
Alváz, felépítmény, járószerkezet
Kiegészítô berendezések
Elektromosság a mezôgazdaságban
Jármûvillamosság
Villamos hálózatok és berendezések
Mezôgazdasági munkagépek
A talajmûvelés gépei
A tápanyag-visszapótlás gépei
Vetô-, ültetô- és palántázógépek
A növényvédelem gépei
A szemestermény-betakarítás gépei
A szálastakarmány-betakarítás gépei
Gyökér- és gumós növények betakarításának gépei
Az állattartó telepek épületei és gépei
Kertészeti termesztôberendezések
A mezôgazdasági gépek üzemeltetése
III. Állattenyésztés
Az állattenyésztés nemzetgazdasági jelentôsége
Állattenyésztési alapfogalmak
A fajtán belüli rendszertani egységek
A gazdasági állatok értékmérô tulajdonságai
A gazdasági állatok takarmányozásának elvei
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma
A takarmányok csoportosítása, ismertetése
A takarmányozás gyakorlata
A takarmányok táplálóértéke
A takarmányadag összeállítása
A gazdasági állatok tenyésztése, nemesítése
A gazdasági állatok szaporítása
Az ivarzás és a pároztatás
A pároztatás módjai
A mesterséges termékenyítés
A vemhesség megállapítása és az ellés
Gazdasági állatok tartástechnológiája
A szarvasmarha tartástechnológiája
A sertés tartástechnológiája
A juh tartástechnológiája
A ló tartástechnológiája
A baromfi tartástechnológiája
Háziállataink egészségvédelme
Az egészséges és a beteg állat felismerése
Az állat-egészségügyi szakigazgatás
IV. Kertészet
A kertészeti termesztés ökológiai és ökonómiai feltételei
Zöldségtermesztés
A zöldségfélék csoportosítása, szerepe a táplálkozásban
A zöldségfélék életfeltételei
A zöldségnövények termesztési módjai
Szaporító és termesztô berendezések
Zöldségnövények szaporítása
Zöldségfélék termesztéstechnológiája
A zöldségnövények betakarítása, árukezelés, áru-elôkészítés, tárolás
Gyümölcstermesztés
Gyümölcstermesztésünk helyzete, szerepe
Gyümölcstermô növényeink csoportosítása
A gyümölcstermô növények részei és azok rövid jellemzése
Gyümölcstermô növények szaporítása
A gyümölcsös telepítése
Fiatal és termôfák gondozása
A gyümölcsösök ápolási munkái
Szôlôtermesztés
A szôlôtermesztés jellemzése
A hazai bortermô tájak, borvidékek és a termesztett szôlôfajták
A szôlô növény jellemzôi
A szôlô telepítése
A szôlô metszés- és mûvelésmódjai
A tôkeforma
Termôszôlôk éves ápolási munkái
A szôlô betakarítása, feldolgozása
A borfogyasztásról
V. Munkavédelem
VI. Kiegészítô tevékenységek
A kiegészítô tevékenység fogalma
A falusi turizmus
VII. Élelmiszerhigiénia
A higiénia fogalma, feladata
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és hazai jogi szabályozása,
szervezetei
Az élelmiszer-higiénia jelentôsebb hazai szervezetei
Élelmiszer-technológiai higiénia, minôségbiztosítási rendszerek
Az élelmiszerbiztonság építôelemei
Higiénia a mindennapok gyakorlatában
Személyi higiénia
Konyhai higiénia
Higiénés feladatok a falusi vendégházaknál
A higiéniai elôírásokat tartalmazó, fontosabb
jogszabályok jegyzéke
Irodalomjegyzék
Olvasson bele:
Növényvédelmi eljárások
A növényvédelem különbözô védekezési eljárások rendszere. Célja a kultúrnövények
megvédése a károkozó tényezôktôl, a termés mennyiségének, minôségének
javítása és a termésingadozás csökkentése. Feladata a kártevôk és kórokozók
felismerése, terjedésük akadályozása, a károsítók egyedszámának gazdasági
kárt okozó szint alatt tartása.
A megelôzés a növényvédelem leghatékonyabb eljárása. Megakadályozza,
hogy a károsító gazdanövényre találjon. A zárlati (karantén) intézkedések
gátolják a károsítók terjedését, eredményes az ellenálló (rezisztens) növényfajták
termesztése. Az elôrejelzés segíti optimális idôben elvégezni a
védekezést. Az agrotechnikai növényvédelem a növény egészséges fejlôdéséhez
szükséges feltételeket teremti meg a termôhely célszerû megválasztásával,
a vetésváltás elvének alkalmazásával. Az idôben és jó minôségû
eszközzel elvégzett talajmûvelés közvetlenül is gyéríti a károsítókat. Az
optimális vetési idô segíti a növény megerôsödését, a károsítást könnyebben
átvészeli (hamarabb kinô a kártevô „foga alól”). A károsítókat terjesztô
szervezetek kiiktatásával megakadályozható a betegségek terjedése. A
megelôzés hatékony eszköze a fertôzésmentes szaporítóanyag, talaj- és öntözôvíz.
A közvetlen védekezési módok célja a kártevôk, kórokozók gyérítése, megsemmisítése.
A fizikai (mechanikai) eljárásokkal a károsítók kisebb területeken gyéríthetôk.
Eljárásai: kártevôk gyûjtése és megsemmisítése, vonzó ingerekkel csalogatása
(fény, szín, szexferomon, táplálkozási csapdák), riasztó hatás alkalmazása
(illat, optikai, hangkeltô eszközök).
A biológiai védekezés a kártevôk és kórokozók fejlôdésének, szaporodásának
korlátozása természetes ellenségeik felhasználásával. A kártevôk, kórokozók
a rajtuk élôsködô vírusoktól, gombáktól, rovaroktól vagy a belôlük élô rovaroktól,
madaraktól és emlôsöktôl pusztulnak el. A speciális mikroorganizmusok,
az ízeltlábú hasznos szervezetek (pl. a fürkészlegyek, fürkészdarazsak,
katicabogarak, fátyolka) elszaporíthatók betelepítéssel, védelmükkel, életfeltételeik
biztosításával.
A kémiai védekezés során alkalmazott növényvédô szerek a károsítók életfolyamatait
megzavarják, elpusztítják, illetve távol tartják azokat. A megfelelô
növényvédô szer kiválasztása, a permetlékészítés és a -kijuttatás nagy körültekintést
igényel, mert a szakszerûtlen alkalmazás a növényre, a környezetre és
az emberre is veszélyes.
Megelôzô (preventív) hatású szer a kórokozóktól csak akkor véd, ha a fertôzést
megelôzôen kerül kijuttatásra. A gyógyító (kuratív) hatású szer a fertôzött
növényi részeken is képes a kórokozó elpusztítására.
Felhasználási terület szerint a növényvédô készítmény lehet: gombaölô
(fungicid), rovarölô (insekticid), levéltetûölô (aphicid), atkaölô (akaricid),
gyomirtó (herbicid), rágcsálóirtó (rodenticid), csigaölô (molluskicid) és riasztószer
(repellens).
Közegészségügyi szempontból a növényvédô szerek „kifejezetten veszélyes”,
„veszélyes”, „mérsékelten veszélyes” és „gyakorlatilag nem veszélyes”;
méregkategória szerint: „erôs méreg”, „méreg”, „gyenge méreg” és „gyakorlatilag
nem mérgezô” csoportokba sorolhatók.
A forgalmazás szempontjából az I. és II. forgalmi kategóriába tartozó szereket
csak a növény- és talajvédelmi szolgálatok által, az elôírt képesítés megszerzése
után kiadott engedéllyel lehet megvásárolni és felhasználni. Az I. kategóriájú
szerek vásárlása és felhasználása felsôfokú növényvédelmi szakképesítéshez
kötött. A III. forgalmi kategóriájú szerek szabad forgalmazásúak, vásárlásukhoz
külön engedély nem szükséges.
A vegyszeres védekezési eljárások közül a talajfertôtlenítés a talajlakó
kártevôk ellen biztosít védelmet. A szer kijuttatható vetés (ültetés) elôtt vagy
azzal egy menetben a teljes talajfelületre vagy sorkezelés formájában. A gázosítás
raktári kártevôk pusztítására alkalmas, szakképzett gázmesterrel végeztethetô
eljárás.
Permetezéskor a növényvédô szer vízben oldva, az elôírt töménységben és
cseppméretben kerül a védendô területre. A készítményen a gyártó feltünteti,
hogy hány %-os töménységben kell használni. Megadja a hektáronként szükséges
mennyiséget kg-ban és a javasolt vízmennyiséget is. Kisebb dózis csökkenti
a védekezés hatását, a nagyobb dózis használatával a vegyszerpazarlás növeli
a költségeket, a várakozási idôt és terheli a környezetet. A nagyobb folyadékmennyiség
egyenletesebb elosztást eredményez, de költségesebb. Azonos folyadékmennyiség
mellett annál egyenletesebb az eloszlás, minél kisebb a
cseppméret, ezzel viszont nagyobb a párolgás és a sodródás veszélye.
A készítmények a permetlé megszáradása után már védenek, a permetezés
után közvetlenül érkezô esô a növényvédô szert vagy annak jelentôs részét lemossa.
A felszívódó készítmények 1–3 órán belül a növény belsejébe jutnak.
Az integrált növényvédelem a megelôzés (prevenció) és a különbözô védekezési
eljárások alkalmazásának összehangolását jelenti, célja minél kisebb
mértékben alkalmazni a vegyszeres védekezést. A zöld szerek környezetkímélôk,
a sárga besorolásúak a vegetációs idôben legfeljebb háromszor használhatók,
a piros szer tiltott bizonyos növények termesztésénél.
Az ökológiai (bio-) gazdálkodásban a növényvédelem feladata nem a károsítók
elleni küzdelem, hanem a növényegészség fenntartásával ökológiai termékek
elôállítása. Eszközei: a termesztési eljárások megválasztása; a növényi
kölcsönhatások, a vetésváltás elônyeinek kihasználása; a higiéniai elôírások betartása,
a mechanikai, biológiai növényvédelmi eljárások; a hagyományos réz- és kéntartalmú; valamint az ún. szelíd növényvédelmi szerek (növényi fôzetek,
kivonatok) alkalmazása; a nem engedélyezett vagy tiltott szerek használatának
kizárása.
Ökológiai termelésre utaló jelöléssel („ökológiai”, „bio-”, „organikus”,
„öko-”) kizárólag az IFOAM (Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi
Szövetsége) Alapfeltétel-rendszer szerint elôállított termék látható el. A bejelentkezés
után a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vizsgálja a megfelelést.
A termékre az ellenôrzést követôen adja ki az IFOAM vagy az annál szigorúbb,
saját elôírásai szerinti Minôsítô Tanúsítványt.
A gyomok elleni védekezés
A megelôzési eljárások feladata a gyomok terjedésének és felszaporodásának
megakadályozása. Ennek érdekében fontos teendô a vetômag alapos tisztítása,
gyommagvaktól mentes anyag használata, az istállótrágya helyes kezelése, a
gyommaggal fertôzött abraktakarmány darálása, utak mentén, mezsgyéken,
szérûskertekben, parlagterületeken a gyomok virágzás elôtti kaszálása.
A gyom terjedését korlátozó (gyomszabályozó) eljárásoknál fô cél a gyomok
teljes megsemmisítése helyett a fertôzöttség kárküszöb alá csökkentése (a
termésveszteség megkezdôdik, de nagysága még nem indokolja a védekezést).
A talaj- és a környezetvédelem szigorodása miatt az agrotechnikai eljárások
jelentôsége nô.
A vegyszeres gyomirtás elôtt a gyomirtó szer (herbicid) kiválasztásához
gyomfelvételezést kell végezni. Ismerni kell a talaj- és a csapadékviszonyokat,
a kultúrnövények érzékenységét, valamint a gyomirtó szerek hatását. A gyomirtó
szerek a levélen vagy a gyökéren át szívódnak fel. Hatásmechanizmusuk
szerint lehetnek csírázást, fotoszintézist gátlók, hormonrendszerre hatók, sejtosztódást
gátlók, illetve kontakt (perzselô) hatásúak.
A vetés elôtti egyenletesen kiszórt gyomirtót a magágykészítéssel egy menetben
célszerû bedolgozni, a vetés néhány nappal követheti a kijuttatást. A vetés
után és kelés elôtti alkalmazás ideje a vetés utáni 1–3 nap. A hatás kifejtéséhez
a permetezést követô két hétben legalább 10–20 mm csapadék szükséges.
A kultúrnövény kelés utáni kezelésénél a növény és a gyomok fejlettségi állapotát
is figyelembe kell venni. A védekezés optimális idôpontja a széles levelû
gyomok 2–4, a fûfélék 1–3 leveles stádiuma. A gyomirtó szer kijuttatható
teljes felületre (5. színes ábra), csak a sorba, illetve a levél alá permetezve.
A precíziós gyomszabályozás a GPS (Globális Helyzetmeghatározó Rendszer)
lehetôségeit használja ki. A táblán belüli elhelyezkedés bármely idôben
pontosan meghatározható, így figyelembe vehetô a gyomos területek változékonysága.
Csak a gyomelôfordulás helyén történik kezelés, ezért talajterhelést
csökkentô módszer.
A vegyszeres növényvédelem
munka- és környezetvédelmi elôírásai
A növényvédô szerek legtöbbje méreg. Az egészségvédelem érdekében be kell
tartani a munkavédelmi elôírásokat:
Munka-egészségügyi várakozási idô alatt nem szabad a növényvédô szer
felhasználásához elôírt védôöltözet nélkül a kezelt területre menni.
Élelmezés-egészségügyi várakozási idô az utolsó növényvédelmi kezelés
és a betakarítás közötti idôtartam, mely után a termék nem tartalmaz a megengedettnél
több vegyszermaradványt.
Megengedett növényvédôszer-maradék a növényvédô szernek mg/kg-ban
meghatározott legnagyobb mennyisége, amellyel az adott termék már fogyasztható,
forgalomba hozható.
A nyilvántartásra szolgáló táblatörzskönyv, gazdálkodási napló, kistermelôk
esetén a permetezési napló nélkül a termék forgalmazása tilos!
A vegyszerek nemcsak az ember egészségét veszélyeztetik, de károsítják
a környezetet, a folyó- és állóvizeket, az élôvilágot, a talajt. A vizek védelme
érdekében növényvédô szert csak a védôtávolságok betartásával lehet használni.
A hasznos élôszervezetek védelme miatt a virágzás ideje alatt (a bimbók
feslésétôl a szirmok lehullásáig) méhekre veszélyes szerrel kezelni tilos, vagy
méhkímélô technológiát kell alkalmazni (naplemente után, legkésôbb 23 óráig
kipermetezve egyes rovarölô szerek másnap reggel már nem károsítják a méheket).
A környezô kultúrák, növények védelme érdekében fontos a vegyszer
sodródásának megakadályozása.
A talajt védelme érdekében kímélni kell minden olyan beavatkozástól,
amely fizikai, kémiai vagy biológiai állapotát károsan megváltoztathatja. A tartós
hatású gyomirtó szerek több éven keresztül éreztetik hatásukat, károsítva az
egymás után termesztett növényeket.
A növényvédô szerekkel folytatott valamennyi tevékenységet úgy kell megszervezni,
hogy vegyszermaradék ne képzôdjön. A kimaradt, azonosíthatatlan,
lejárt szereket veszélyes hulladékként kell kezelni.
A kategória legkedveltebb kiadványai
Dolmány Ferenc, Hajós László, Magda Sándor A munkaerő gazdaságtana
Hajós László - Berde Csaba Emberi erőforrás gazdálkodás
Dr. Kárpáti László Európai uniós projektek pénzügyi menedzsmentje
Nábrádi András, Pupos Tibor, Takácsné György Katalin (szerk.) Üzemtan I.
Nábrádi András, Pupos Tibor, Takácsné György Katalin (szerk.) Üzemtan II.
Kapronczai István (szerk.) A magyar agrárgazdaság a rendszerváltástól az Európai Unióig
Dr. Romhány Pál Kortársunk az agrárpolitika
Dr. Becz Miklós Hogyan alapítsunk szövetkezetet?
Dr. Tassy Sándor (szerk.) Agrárgazdasági fogalomtár
Dr. Herdon Miklós Informatika agrárgazdasági alkalmazásokkal
