Könyvek
kategóriák

Higiénikus tejtermelés a kisgazdaságban

Szerző: Nagy Ottó (szerk.)
Ár: 600 Ft Kiadói ár: 480 Ft Megtakarítás: 20 %
Kosárba
pénztárhoz

Körösszakál, ez a kis bihari falu, az ország elmaradott keleti régiójában a gyakorlatban bebizonyította, hogy egy rátermett vezető irányításával, az emberek összefogásával a legkilátástalanabb hátrányos környezetből is lehetséges megtalálni a kivezető utat.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 54 oldal
ISBN/ISSN: 9633562775
Méret: A5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Tartalom


Előszó

Bevezetés
Ahogy elkezdődött

A tejhigiéniai rendelkezések egységes értelmezése

A háztáji minőségi tejtermelési program előkészítése
Helyzetmegállapítás
Az állatállomány felülvizsgálata
Tejgyűjtésre alkalmas épület kialakítása
A technológia megválasztása
Az integráció létrehozása
A személyi feltételek
Az ellenőrzés és a minőségvizsgálatok

A tőgygyulladás
A tőgygyulladás okai
A tőgygyulladás hatása a tej minőségére
Az állatok ellenőrzése
A beteg állat és a tej kezelése

A fejés és a tej minőségének megőrzése
A fejés
A fejőgép működése
A gépi fejés
A tőgy tisztasága
Az eszközök tisztasága
A környezet tisztasága
A fejő tisztasága
A fejéssel kapcsolatos egyéb tudnivalók

A gépi fejés és a tej kezelése
A tőgy felépítése
A tejleadás mechanizmusa
A tej visszatartása
A gépi fejés munkaműveletei
A fejőgép tisztítása
A fejőgép karbantartása
A tej kezelése

A Dairy-Cool kannás tejhűtő berendezés .
A tejhűtő üzembe helyezése
A tejhűtő üzemeltetése
A tejhűtő karbantartása
A tejhűtő műszaki paraméterei
Amit a kannás tejhűtő használatáról még tudni kell

Az eredmény

A folytatás
A teljesítményvizsgálat
A mesterséges termékenyítés

Egy évvel később, Körösszakál, 1999. január
Az állatállomány teljesítmény-ellenőrzésének megszervezése .
A tenyésztés minőségi szakmai feltételei

Egy újabb lehetséges út a non-profit jellegű szövetkezet

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

A fejés és a tej minőségének megőrzése


A fejés

A tej kifejéséhez két módszer áll a gazdák rendelkezésére: a kézi és a gépi fejés. Kisebb gazdaságok ma is kézzel fejnek. Ilyenkor a teheneket általában ugyanaz a személy feji, ezért elég, ha az állat meghallja gazdája hangját, ás máris elindul a tejleadás. Nagyobb, jobban felszerelt gazdaságokban géppel fejik az állatokat. Ez alapvetően különbözik a kézi fejéstől: itt a fejőgép kiszívja a tejet az állat tőgyéből. Ma a higiénikus tejtermelés legkönnyebben gépi fej őberendezéssel valósítható meg.

A fej őgép működése

A fejőgép vákuum segítségével szívja ki a tejet a tőgyből. A tőgybimbók.ra a fejőgumi illeszkedik fel (ennek pontos mérete igen fontos!). A fejőgumi tisztasága, állapota meghatározó, mind a fejés hatékonysága, mind a kifejt tej tisztasága és az állat egészsége szempontjából. A sérült, repedezett, elöregedett fejőgumit le kell cserélni!

A gépi fejés

Az átlagos tejtermelő gazda fejőgépét évente sokkal többet működteti, mint bármely más gépét. Ezért nagyon fontos annak beállítása, karban- tartása ás rendszeres ellenőrzése. A gépi fejéshez a tőgybimbókat kb. egyperces masszírozással készítsük elő, a fejőkelyheket csak ezután tegyük fel. Ez a masszálás segíti a tejleadás elindulását, nagyobb lesz a tejtermelés, rövidül a fejési idő, kevesebb kézi utófejés szükséges. Ugyelni kell a fejőgumik megfelelő felhelyezésére is. A túl magasra helyezett fejőgumik izgatják a tőgybimbó falát, ás ezzel elősegítik a tőgygyulladás kialakulását. Az alacsonyan felhelyezett fejőgumi főleg ha kicsi a vákuum — leeshet a tőgybimbóról, ás a fejőgép az alomból szennyeződést szívhat a mér kifejt tejbe. A fejést azonnal abba kell hagyni, ha a tehén befejezte a tejleadást, mert túlfejés esetén a gép vért szívhat a tejbe. Ha egy tőgynegyed hamarabb adja le a tejet, mint a többi (ez egyébként általában a tőgygyulladás jele!), ne vegyük le a fejőkelyhet hamarabb, mert megnő a fertőzés veszélye, és a visszamaradt tej a következőkben a tej- termelés csökkenését okozza. Ha azt a tőgynegyedet, amelyből hamarabb kiürült a tej, nem akarjuk tovább fejni, akkor az ide eső fejőkelyhet dugózzuk le az erre a célra rendszeresített dugóval. Igy fennmarad a vákuum és a többi tőgynegyed is teljesen kifejhető lesz.

A tőgy tisztasága

A tőgy felülete két fejés között szennyeződik, mindig találhatók rajta baktériumok. Fejés előtt tehát a tőgyet tisztítani kell, langyos, tiszta vízzel. A tisztítást az első tejsugarak — amelyek szintén sok baktériumot tartalmaznak — kifejése, végül a tőgy szárazra törlése követi. A tőgybimbókon ne maradjon csepegő víz, mert ez a víz is baktériumok milliárdjait hordozhatja.

Az eszközök tisztasága

A tej erős baktériumos fertőzését okozhatják a szennyezett fejőedények és fejőgépalkatrészek is. Fejés előtt mindig meg kell győződni arról, hogy sem a szűrő, sem a kanna, illetve gépi fejéskor a fejőkelyhek, vezetékek nem tartalmaznak az előző fejésből visszamaradt tejet. Az alkatrészeket, illetve a fejés közben használt eszközöket forró vízzel és kefével kell tisztítani, majd az edényeket meg kell szárítani, ás a felhasználásig száraz helyen kell tárolni. Ha a fejőkehely a földre esett, visszahelyezés előtt feltétlenül meg kell tisztítani, különben az istálló földjéről származó szennyeződést belemossuk a tejbe!

A környezet tisztasága

A fejőhelyiséget is tisztán kell tartani. A-tej a helyiség fertőzött levegőjétől is fertőződhet. Ezért az istállót, ahol általában a fejés folyik, alaposan szellőztetni kell. A teheneket közvetlenül a fejés előtt ne etessük, mert takarmánykiosztáskor nagyon sok baktérium kerülhet a levegőbe. Ha lehet, legyek se legyenek az istállóban.

A fejű tisztasága

A tej minőségének megőrzése céljából fejés előtt mindig kezet kell mosni, és az öltözéknek tisztáknak kell lennie, mert a gazda is fertőzlieti a tejet, ha nem ügyel az általános higiéniai feltételekre.

A fej éssel kapcsolatos egyéb tudnivalók

Az első tejsugarakat mindig külön kell fejni, mert nagyon sok baktériumot tartalmaznak, ezért nem kerülhetnek bele az elegytejbe. Szemrevételezéssel ellenőrizni lehet a tőgygyulladást is. Gépi fejéskor a vákuumot előbb le kell kapcsolni, és csak ezután lehet levenni a fejőkelyheket, mert azok másként beszívnák az istálló szennyezett levegőjét. A frissen fejt tejet azonnal át kell szűrni. A fejést követően két órán belül a tejet 8 °C, 3—4 órán belül pedig ‘.1--S °C-ra kell lehűteni. A fejés végeztével valamennyi tőgynegyedet fertőtleníteni kell.

mutass többet mutass kevesebbet

A témához kapcsolódó további kiadványok

A kategória legkedveltebb kiadványai