Digitális könyvek
kategóriák

Önök kérdezték... Szarvasmarha

Szerző: Dr. Böő István
Ár: 2600 Ft Kiadói ár: 2080 Ft Megtakarítás: 20 %
Kosárba
pénztárhoz

Digitális Kiadvány
A szerző a több mint 30 éves állatorvosi gyakorlata során leggyakrabban felmerült kérdésekre – nem csak állategészségügyi témákban – válaszol. Gyakorlatias, egyszerű, gyors, és jól használható kézikönyv.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 180 oldal
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

ÁLLATVÉDELEM

BENDŐACIDÓZIS
BENDŐALKALÓZIS
BORJAK ADENOVIRUSOK OKOZTA TÜDŐ- És BÉLGY[JLLADÁSA ....
BORLJAK KÓLIHASMENÉSE
BORJAK SZALMONELLÓZISA
BORJAK TAKARMÁNYOZÁSA
BRUCELLÓZIS
BSE (Bovin spongioform encephalopatbia;
Szarvasmarha szivacsos agydegenerációja;
Bolondtehén-szindróma)
CSÍRASZEGÉNY TEJ
CSÜLÖK

EGÉSZSÉG, BETEGSÉG
EGYSZERÚ EMÉSZTÉSI ZAVAR
ELAPASZTÁS
ELLÉS
ELLÉSI BÉNULÁS
EMÉSZTÉS
ENAR (Egyed Nyilváritartási Azonosítási Rendszer)

FEJÉS
FEJŐBERENDEZÉSEK TISZTtI’ÁSA
FEJŐGUMIK
FELFÚVÓDÁS
FERTŐZŐ BETEGSÉGEK
FERTŐZŐ KÖTŐHÁRTYA- ÉS SZARUHÁRTYA-GYULLADÁS
FŰTETANIA

GÉPI FEJÉS MÜVELETEI
GÜMŐKÓR (TBC)

HERPESZVRUSOK OKOZTA BETEGSÉGEK
HIMLŐ
HOMEOPÁTIA

IVARZÁS

JÁRVÁNYVÉDELEM

KETÓZIS
KÉZI FEJÉS

LEGELŐ
LEUKÓZIS

ÖKOLÓGIAI ÁLLATZARTÁS

PÁPILLOMATÓZIS
PARAINFLUENZA-3. FERTŐZÉS

RAGADÓS SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS
„SZEGES” SZARVASMARHA (Hegyes tárgyak okozta recésátfúródás).
SZÉNÁK
SZILÁZSOK (Erjesztett, silózott takarmányok, szenázsok)
SZOMATIKUS SEJTSZAM

TEJCSÖPÖGÉS
TEJHIGIÉNIAI SZABÁLYOK
TEJ KEZELÉSE
TEJ VISSZATARTASA
TENYÉSZÉRETrSÉG
TERMELÉSARÁNYOS TAKARMÁNYOZAS
TŐGYALAKULÁSOK
TŐGY FURUNKULÓZISA
TŐGYGYULLADÁSOK ALKALMI OKAI
TŐGYGYULLADÁSOK FORMÁI
TŐGYGYULLADÁSOK MEGELŐZÉSE
TŐGYGYULLADÁSOK TÜNETEI
TŐGYGYULLADÁSRA HAJLAMOSÍTÓ OKOK
TŐGY VIZENYŐJE
TŐGYVIZSGÁLAT

ÚJSZÜLÖTT BORJÚ ÁPOLÁSA

ÜSZŐK (Holstein-friz fajtakonstrukciók)

VESZETTSÉG
VÍRUSOS HASMENÉS (BVD)

ZSÍRMOBILIZÁCIÓS BETEGSÉG

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

TENYÉSZERETTSÉG
Mikor tenyészérett az üsző?

Az üsző akkor tenyészérett, amikor a vemhességet károsodás nélkül „elviseli”, vagyis fejlettségi állapota olyan, hogy vemhesülés esetén sem növekedése, sem fejlődése, sem későbbi tejtermelése, sőt egész hasznos élettartama sem szenved csorbát.
A tenyészérettség megítélésekor nemcsak az életkort, hanem a testtömeget is figyelembe kell venni! Általánosságban az mondható, hogy a tejtermelő fajták üszői 14—18 hónapos életkorban, 360—400 kg testtömeg, vagyis kifejlettkori testtömegük 2/3-a részének elérésekor tenyészérettek, ekkor termékenyíthetők.
Az, hogy az űsző milyen életkorban milyen testtömegű, nemcsak genetikai tényezőktől függ, azt számos környezeti hatás (elsősorban a takarmányozás, a felnevelés technológiája) befolyásolja. A változó tenyészcélok miatt a tenyésztésbe vétel időpontját illetően is eléggé eltérő véleményekkel, ajánlásokkal találkozhatunk.
Kicsit más a helyzet a húsmarha-tenyésztésben. Itt arra törekszünk, hogy a tél végén, kora tavasszal született üszőt a következő év nyarán vemhesíteni tudjuk azért, hogy kétéves korban elljen. Ha bármely ok miatt a húshasznú üsző nem vemhesíthető vagy nem vemhesül, akkor termékenyítésre csak egy évvel később, kétéves korában kerül sor, ami jelentősen megnöveli a felnevelési költségeket. (Ott, ahol ragaszkodnak az egy nyári termékenyítési és egy tél végi, tavaszi borjazási időszakhoz).
Jó, ha a felnevelés folyamán koraérésre törekszünk, de a biológiát ne rendeljük alá ökonómiai céloknak, mert ez megbosszulhatja magát!

Melyik a termékenyítés legkedvezőbb időpontja?

Az üsző első termékenyítése a tenyészérettség figyelembevételével akkor javasolt, amikor már volt egy-két megfigyelt ivarzása és ciklusa „beállt” a 20 nap körüli időre.
A termékenyítés legkedvezőbb időpontjának meghatározásakor azt kell figyelembe vennünk, hogy a peteleválás után azok termékenyülő-képessége 8—10 óra múlva megszűnik, az ondósejtek pedig a nemi utakban 24-36 óráig maradnak életképesek, de termékenyítőképességük 12 óra elteltével rohamosan csökken.
Az ivarzás átlagosan 15—20 órán át tart (üszőké rövidebb, teheneké hosszabb, nyáron hosszabb, télen rövidebb), tehát viszonylag szűk idő áll rendelkezésünkre, pontosabban figyelnünk kell az ivarzás kezdetét is, mint p1. a sertését.
Legjobb termékenyülési eredmény akkor érhető el, ha az ivarzás közepétől annak befejeződése utáni 6 órán belül termékenyíttetünk, vagyis, ha az ivarzás reggel vagy délelőtt kezdődött legkésőbb másnap délig termékenyíttessünk, de jobb aznap délután!
Ha az ivarzás délután jelentkezik, csak másnap inszemináltassunk!
Holstein-frÍz állományokban a termékenyítés javasolt időpontja:
— az ivarzás kezdetétől számított 7—21. órában vagy
— az ivarzás megszűnte utáni 7—14. órában.
Az ellés utáni első termékenyítés javasolt időpontját a 45-50. nap körüli ivarzáshoz kell igazítani.
Mivel az ivarzás kezdetének időpontját nem mindig ismerjük (Pl. nem tudjuk, hogy a délelőtt észlelt ivarzás éjszaka mikor kezdődött) és időtartama is változó, ne csak az „órákra” alapozzunk! Vegyük figyelembe az ivarzási nyálka minőségét is, még jobb, ha szakember (állatorvos, esetleg inszeminátor) a petefészek és a méh állapotát követi.
(Legjobb a fogamzás, amikor „puhuló” a tüsző és csökkenő a méh feszessége).

Az üsző fogamzása jobb, vagy a tehéné?

Általában az üszők fogamzása jobb, viszont az ellés utáni újrafogamzásban a tehenek „jobbak”.

Mikor célszerű selejtezni az üszőt?

Ha egyéb ok nem indokolja, két-három sikertelen termékenyítés után, vagy a tenyésztésbe vételt követő három-négy hónap elteltével az üresen maradt üszőt célszerű selejtezni.

Többször előfordult már, hogy az inszemínátor a termékenyítéssel egyidőben méhkezelést ís végzett. Nem befolyásolja ez károsan a vemhesülést?

Nem. Ellenkezőleg! Ha szakmailag indokolt, a különböző szerek alkalmazásának tisztító, baktériumölő, gombaellenes, bevonó, nyálkahártyavédő és -aktivizáló hatása van.

A szarvasmarha szaporodásával kapcsolatos különböző idegen kifejezések vannak (p1. szervizperiódus, fertilitás stb.) Mit jelentenek ezek?

Szervizperiódus (service period) az elléstől az első sikeres termékenyítésig eltelt idő. Fertilitás, az első termékenyítéskor elért fogamzás. (Jó, ha az üszőké 50%, a teheneké 40% fölött van).
Index (termékenyítési) az inszeminálások számát Jelenti a fogamzásig (üszőké állományszinten átlagosan 2 körüli, a teheneké 3 fölötti).

Vemhes lett-e az állat, ha nem ivarzík vissza?

Korántsem biztos! Nagy létszámú állományokban a vissza nem ivarzó állatoknak sokszor a fele sem vemhes! Ennek számtalan oka lehet, de az ís előfordul, hogy csendes ivarzás vagy korai magzatelhalás történt. Célszerű termékenyítés után 60 nap múlva vemhességi vizsgálatot végeztetni.

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai