Digitális könyvek
kategóriák

Gyógy- és fűszernövények a kertekben

Szerző: Dr. Köck Oszkár - Dr. Priszter Szaniszló
Ár: 1500 Ft Kiadói ár: 1200 Ft Megtakarítás: 20 %
Kosárba
pénztárhoz

Digitális kiadvány
Ez a hasznos kis könyv néhány fontos gyógy- és fűszernövényt mutat be, elmondja hogyan lehet illóolaj-tartalmukat megőrizni, mire és hogyan lehet használni ezeket, hogy a betegségeket elkerülve élhessünk.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 43 oldal
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Bevezetés
Amit a gyógy- és fűszernövényekről tudni kell
A fontosabb kerti gyógynövények hatásai
A saját gyógynövénykert kialakítása
Felszerelések és kerti munkák
A gyógy- és fűszernövények felhasználása
Friss fogyasztás
Növénytartósítás téli fogyasztásra
További felhasználások
Gyógynövények a természeti kozmetikában
Dekoratív csokrok
A gyógy- és fűszernövények termesztése éshasznosítása
Egyévesek
Kétévesek
Évelők

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

A gyógy- és fűszernövények felhasználása
Érdekes megfigyelni azt, hogy a háztartásban milyen célszerűen és sokoldalúan használhatók fel gyógy- és fűszernövényeink. Most röviden ismertetjük a fontosabb felhasználási módokat.
Friss fogyasztás
A kertünkben megtermelt gyógy- és fűszernövények akkor a leghatékonyabbak, akkor a legegészségesebbek, a legillatosabbak, ha frissen leszedve használjuk fel őket. A virágzás megkezdése előtt, zsenge leveles állapotban ideális nekilátni például a szurokfű, a mentafajok a csabaíre, a tárkony, a turbolya, a zsázsafélék, a mustár, a majoránna, és a bazsalikom betakarításának.
A virágzó növények nem értéktelenek, bár többnyire rostosak, keserűek vagy csípősek. Vannak ehető virágok is, mint például a metélőhagyma, a zsázsafélék, a borágó, a kakukkfű, a zsálya és a levendula. Ilyen állapotban használhatják a háziasszonyok ezeket a növényeket hidegtálak, salátatálak díszítésére, körítésre. Ételeinket ízesíthetik ezek a fűszernövények, hiszen általuk válhatott egy-egy konyha népszerűvé, nemzeti specialitássá. A mindennapos étkezések alkalmával egyre több család asztalán találhatók meg e friss fűszernövények.
• A zöld szósz tartalma, amely Hessen tartományban például a kedvencek közé tartozik: petrezselyem, turbolya, borágó, metélőhagyma, sóska, zsázsa és csabaire. Frissen levágva sokoldalúan használható fel.
• A fűszervaj, a fűszeres túró, a fűszeres zsír, melyekbe metélőhagyma, fokhagyma, petrezselyem, borágó, zsázsa, zsálya, bazsalikom, majoránna, sóska és tárkony tehető, valamennyi étkezéshez ízletes kiegészítőként tálalható.
• Fűszernövény-koktél zöldségszósszal: joghurt vagy hideg tej önállóan összeállított fűszernövény-keverékkel.
• Nyersételeket is kitűnően ízesíthetünk apróra vágott fűszerekkel, amelyeket paradicsommal és hónapos retekszeletekkel egészíthetünk ki.
Fontos megjegyeznünk, hogy ezeket a fűszernövényeket frissen, lehetőleg apróra vágva fogyasszuk, hiszen ekkor élvezhetjük zamatukat a legjobban, s általuk lesz ételünk könnyen emészthető, s olyan ízletes, mint ahogyan az a nagy könyvben meg van írva.

Növénytartósítás téli fogyasztásra
Valamennyi gondosan előkészített tartósítási eljáráskor kénytelenek vagyunk a beltartalmi veszteségekkel és kémiai változásokkal számolni. Valamennyi tartósítási módszernek köszönhetően — így a kémiainak is — azokban az évszakokban is elláthatjuk magunkat megfelelő gyógy- és fűszernövényekkel, amelyben éppen nem terem semmi.
Szárítással való tartósítás. Valamennyi tea tartósítható, így levelekből, virágokból, magvakból, és gyökérdrogokból (5.ábra). Ám ez utóbbiak ilyen esetben sajnos elveszíthetik aromájukat és ízüket. A zsázsa és a borágó kivételével valamennyi konyhafűszernövény szárítással tartósítható. Egyes gyógynövénykertészek illatos és díszes csokrot is készítenek szárított növényekből, ezzel a francia konyha konkurenseivé is válhatnak.
A mélyhűtés. A fagyasztással való tartósításkor az apróra vágott növényeket jég közé vagy kisebb adagokban alufóliába csomagolva tárolhatjuk a mélyhűtőben. Ez a kímélő megoldás javasolható a petrezselyem, a kapor, a bazsalikom, a kakukkfű, a tárkony, a citromfű és a metélőhagyma tartósítására.

További felhasználások
Fűszerecetként tárkony, kapor, csabaíre, mézfű, mentafélék, babérlevél vagy fokhagyma és hagyma ajánlható. Egyéni és speciális ecet készítéséhez tárkony, bazsalikom és kapor használható.
Fűszerbort is készíthetünk házilag. Ehhez alapként jó fehér- vagy vörösborra is szükség van. Minden liter borhoz egy marék szárított fűszerre van szükség, ebbe rozmaring, mentafélék, némi zsálya, levendula, fehér üröm, szagos müge, istenfa, kakukkfű, bazsalikom vagy mézfű kerülhet. Mindez egy üvegedényben szobahőmérsékleten néhány hét alatt ízletes itallá válik.
Gyomorkeserű és likőr is elkészíthető házilag folyékony gyógyitalnak. Ehhez mézfű, rozmaring, mentafélék, orbáncfű, lestyán, fehér üröm, istenfa, medvegyökér, tárnicsgyökér, kömény is kell. Egy üvegbe egy liter tiszta szeszre és egy jó marék fűszerkeverékre, a likőrhöz tömény cukros vízre van szükség. Ezután 3—4 hét alatt — ismételt rázogatás mellett — elkészülhet ajó ízű ital.
Ájüszerzseléhez alapként alma és különféle gyümölcsök használhatók. Ezekhez rozmaring, majoránna, menta, kakukkfű, tárkony, orvosi zsálya, szagos müge Vagy illatos muskátli adja az aromát. A bazsalikomzselé, a húsokhoz, a mügezselé a vadhúshoz, a rozmaringzselé a pulykához, a tárkonyzselé pedig a húsok- hoz és a halételekhez illik.
Á fűszerolajok szépségápolás céljára
— gyógyszerként kizárólag külsőleg alkalmazhatók. Valamennyi minőségi olaj (olíva a legkedveltebb) egy literéhez egy marék fűszert adva (levendula, mézfű, kapor, kakukkfű, rozmaring vagy piros színű orbáncfű) 2—3 hét múlva kitűnő fűszerolaj készülhet.
A teák készítésekor különbséget kell tenni az orvosság, a gyógyhatású teakészítmények vagy a családi tea között. A gyógytea alapanyaga egy teából esetleg néhány gyógynövény keverékéből állhat, amely bizonyos betegségek esetén fogyasztható. Ezt pontos előírás szerint kell használni és főleg meghatározott ideig.
A házi teákat, teakeverékeket ezzel szemben főként ízük miatt fogyasztjuk, gyógyhatásuk is csak mérsékelt. Ezeknek a háromnegyede, fele egy ún. alaptea, Pl. menta, mézfű, kamilla, édeskömény, zsálya vagy kakukkfű. Az íz- és színanyagok más fűszernövényekből nyerhetők. Minden egyes pohár italhoz 1—1,5 teáskanál házi teakeverékre van szükség.
Szomjúság ellen, forró nyári napokon e teakeverékekből készült hideg italok ajánlhatók. Ezeket kiegészíthetjük különféle gyümölcslevekkel, ásványvízzel, esetleg gyümölcsszeletekkel. A 6. ábra különböző módon tartósított gyógynövénykészletet szemléltet.
Újfajta gyógymódként e növényekből ún. alternatív illatkúra alkalmazható. Ez a terápia nem spontán szolgál gyógyításra, Csupán a szisztematikus kezelés vezethet eredményre. Ezeket rendszeresen használva mélyen belélegezve várható gyógyhatás tőlük. A kamillán kívül jó néhány gyógynövény alkalmazható sikerrel a gyógyításban. Ilyen például a macskagyökér virága vagy az aromás konyhai fűszernövények is; főleg azok a növények, amelyek illat- anyagai erősek, nyugtató hatásúak.
Ilyen kezelésekre főleg a téli hónapokban lehet szükség. Ehhez a terápiához a zsálya, a rozmaring, a mentafélék, a kakukkfű, az izsóp, az illatos muskátli és a citromfű használható. A kezeléseket naponta többször is megismételhetjük.

Gyógynövények a természeti kozmetikában
Kertünkben olyan gyógynövényeket is nevelhetünk, amelyek segítenek testünk szépségének megőrzésében. Sokoldalúan használhatók. Fürdőadalékok, pakolások, ápolószerek, pépes borogatások, illatos olajok, tinktúrák, krémek és kenőcsök készülhetnek belőlük. Előállításuk és használatuk folyamán figyelembe kell venni a gyógynövények tulajdonságait.

Dekoratív csokrok
Végezetül egy más hasznosítási módra is felhívjuk olvasóink figyelmét. Ezek a friss és szárított gyümölcsöket tartalmazó, jól és Szépen megkötött gyógynövénycsokrok lehetnek. Saját elképzelések szerint meg- komponált díszítések készíthetők belőlük, amelyek valamennyi ünnepélyes alkalomra kiválóan használhatók, sokáig és szépen díszlenek.

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai