Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Metszés és zöldmunkák - A szőlőtermesztés technológiája I.

Szerző: Orbán Gergely
Ár: 2500 Ft
Kosárba
pénztárhoz

Digitális kiadvány
Magyarországon a szőlő termesztésterülete 2020-ban mintegy 68 400 hektár volt (KSH). Ez a hazai mezőgazdasági terület mindössze 1–1,5 százaléka ugyan, az ágazat gazdasági jelentősége ezen az arányon mégis messze túlmutat, tekintettel arra, hogy a megtermelt szőlőből előállított bor nagy hozzáadott értéket képviselő termék. A valódi gazdasági szereplőkön túl ráadásul a termékpályán nagyszámú igényes hobbi borász is tevékenykedik, így a szőlőtermesztésben érintettek és érdeklődők száma meglehetősen nagy. Számukra indul a Gyakorlati Tudástár szőlőtermesztés-technológia sorozata, melynek első kiadványa 20 oldalon, 23 szemléltető ábrával, képpel mutatja be a különféle tőkeművelésmódokat, valamint a metszés és zöldmunkák műveleteit.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 20 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-011-5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

A szőlőtermesztés műveletei
A metszés
A szőlő művelés- és metszésmódjai
A metszés biológiai alapjai
A metszésmód fogalma, elemei
Tőkeművelésmódok
Gyalog- és kordonművelés
A főbb kordonművelési módok
A borszőlő minőségét befolyásoló tényezők
Zöldmunkák
Különleges zöldmunkák

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Különleges zöldmunkák
A virágok pótbeporzása (mesterséges megtermékenyítés).
A termésmennyiséget növelő eljárások közé tartozik a mesterséges megtermékenyítés művelete. A kezeléseket nővirágú, rúgásra hajlamos és rosszul termékenyülő hímnős virágú fajtáknál alkalmazzák. Pótbeporzással a hímnős és a funkcionálisan nő virágok termékenyíthetők meg eredményesen. A rendellenes virágtípusok jelentős része, valamint a funkcionálisan hím virágok mesterségesen sem termékenyíthetők meg. A pótbeporzást számos külföldi országban alkalmazzák. (Az apa virágzatokat vödörbe gyűjtik, majd vízzel jól elkeverik. A durva szűrés után nyert szuszpenzió kipermetezésével az apa virágok virágpora a megporzandó fajta virágaira juttatható.)

 A virágfürtök leszedése és fürtritkítás. A fürtritkítás során a tőkéken képződött fürtök számát csökkentjük, e művelettel pontosan beállítható a tőkék fürtterhelése. A fürtválogatással csökkenthető az egységnyi levélfelületre jutó termésmennyiség nagysága, így nő a tőke egyes részeinek, így a fürtöknek a szénhidrát-ellátottsága. Megfigyelhető, hogy fürtválogatás hatására a termésmennyiség a fürtszám csökkenésével nem arányosan csökken. A fürtök tömege, azon belül a bogyók száma (virágzás előtti fürtválogatás), a bogyók tömege, valamint a kocsány tömege is nőhet a fürtök számának csökkentése mellett. A fürttermés csökkentésével jelentős és kedvező változást lehet előidézni a must és a bor jellemzőiben. Ezek közül talán a legszembetűnőbb sajátosság, hogy a fürtritkítás hatására a legtöbb esetben emelkedik a must cukortartalma. A változás mértéke függ a tőkén meghagyott fürtmennyiségtől, a ritkítás idejétől és módjától, valamint az évjárattól

 Bogyóritkítás. A bogyóritkítás vagy más néven cizellálás főként a csemegeszőlő-termesztésben alkalmazott eljárás. A bogyóritkítás során a fürtön belüli bogyók számát csökkentjük, az egyes bogyók, esetenként egyes elágazások eltávolításával. A cizellálás célja a végleges formájú, meghatározott bogyószámú fürt kialakítása. A művelet során a fürt lazábbá válik, a bogyók egyöntetűen növekedhetnek. A lazább fürt kedvezőtlen körülményeket teremt a botrítiszes fertőzés fellépésének, így a ma termesztett vékony héjú csemegeszőlő-fajták eltarthatósága, polcállósága nagyban növelhető. Növényélettani szempontból a bogyóritkítással a fürtökbe áramló asszimiláta fürtön belüli eloszlását szabályozzuk. A levelek által megtermelt fotoszintátok kevesebb bogyóra koncentrálódnak, így a bogyóritkítással jelentős bogyóméret-növekedés is elérhető.

 A fürtök végének visszavágása. A fürtvégvisszacsípés főként a csemege- és mazsolaszőlő-termesztés technológiai eleme. A művelet során a fürtök csúcsának 1/3-1/4-ét távolítják el, ezzel csökkentve a tőkék terhelését. Hatására a fürtön belül csökken a bogyók száma, az egy bogyóra eső szénhidrát mennyisége, így a bogyók mérete, valamint azok cukortartalma is nő. A fürtvégvisszacsípést főként hosszú fürtű fajták esetében alkalmazzák.

 A fürtkocsányok megtörése, csavarása. A fürtkocsány csavarása vagy megtörése a mazsolaszőlő-termesztés során alkalmazott eljárás. A fürtkocsányt a biológiai érés előtt 1-2 héttel megcsavarják, ezzel megtörik a fürtkocsány edénynyalábjait, lassítva ezzel a víz beáramlását a bogyóba. A bogyók relatív vízvesztésére, száradására így hosszabb idő állhat rendelkezésre, a termés pedig természetes körülmények között aszalódhat a tőkén.

 A gyűrűzés. A gyűrűzés során a szőlőtőke fürt alatti részein, hajtásain, a cserrészen, karon, törzsön a háncsot gyűrű alakban körbevágjuk, esetenként a háncsot 3-6 mm szélességben le is hántjuk. A művelettel a háncsszövetek funkcióját időlegesen korlátozzuk. A gyűrűzés feletti részeknek javul a szénhidrát-ellátottsága, ami előmozdítja a termés és a hajtások erősebb növekedését. A gyűrűzés eredményei:

  • a kötődés mértékének növelése;
  • a bogyóméret növelése;
  • az érés gyorsítása.

 Éréskori szálvesszőelvágás. „DMR” (double maturation raisonnée) néven is ismert. Olaszországban a Nebbiolo és a Sangiovese fajták minőségének javítására alkalmazták először. Számos fajta, többek között a Szürkebarát, az Ezerjó és a Cirfandli üzemi mértekben is végzett eljárása. A művelet segítségével főként túlérett, kései szüretelésű, természetes maradék cukrot tartalmazó bor alapanyagát állíthatjuk elő. Az eljárás során az érésben előrehaladott termést hozó szálvesszőket elvágják a várható szüret előtt 1-2 héttel, de a terméssel együtt a tőkén hagyják. Az érés további része a tőke vízforgalmától elválasztva folytatódik, a bogyók vizet veszítenek, töppednek. A bogyóhús cukortartalma relatív módon nő, koncentrálódik. A cukortartalom mellett a bogyó savtartalma szintén nő. Azonban a pH-értéke is jelentősen emelkedhet.

mutass többet mutass kevesebbet

A témához kapcsolódó további kiadványok

A kategória legkedveltebb kiadványai