Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Szenázs/szilázs készítési technológiák és műszaki eszközeik

Szerző: Dr. Kelemen Zsolt
újdonság
Ár: 2500 Ft
Kosárba
pénztárhoz

A szarvasmarhatartásban – a tehenészetekben és a húsmarhatartásban is – az egész évi takarmányellátásban a tavaszi, illetve a nyár elején betakarítandó réti fű, gyep, lucerna, valamint ezek keverékeiből, illetve teljes növényként termesztett kalászosok szenázsként és/vagy szilázsként történő etetésének fontos élettani szerepe van a megfelelő termelési szint fenntartásában. A TMR (Total Mixed Ration) monodiétás etetési technológia azt jelenti, hogy a szarvasmarhatartásban az etetési stratégia már a szántóföldön megkezdődik, vagyis meg kell termelni, be kell takarítani, tárolni, tartósítani az egész évi etetéshez szükséges takarmányt. A 30 oldalas kiadvány 32 színes kép, ábra segítségével mutatja be a szenázs/szilázs készítési technológiákat és azok gépeit, berendezéseit a kaszálástól a rendkezelésen át a szenázsbálák eltárolásáig.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 30 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-019-1
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

1. A szenázstermelés és -etetés szerepe az állattartásban 
2. Szilázs/szenázs készítés technológiája 
3. Technológia és műszaki eszközök 
3.1. Hagyományos, egymenetes, szecskázásos szenázs/szilázs készítési technológia 
3.2. Hagyományos, kétmenetes, szecskázásos szenázs/szilázs készítési eljárás 
3.2.1. Kaszálás, rendrevágás 
3.2.2. Rendkezelés, rendterítés, rendrakás 
3.2.3. Rendfelszedés, szecskázás 
3.3. A szenázsbálázás technológiája, eszközei 
3.4. Szeletelővel szerelt rendfelszedő pótkocsik szenázs/szilázs készítésben 
3.4.1. A szeletelős rendfelszedő kocsik konstrukciós megoldásai 
3.4.2. Szeletelős pótkocsikra alapozott technológia 
4. Digitális alkalmazások a szenázs/szilázs készítésben 
Felhasznált irodalom 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

3.4.2. Szeletelős pótkocsikra alapozott technológia
A szenázs/szilázs készítés első fázisában a rendfelszedő kocsik rendfelszedő berendezése pontos működési magasságának a beállítása biztosítja a minimális porszennyezéssel történő működést. A rotoros anyagtovábbító és szeletelőberendezésbe a megfelelő állókésszám alkalmazásával a technológia által éppen a szálasok esetén igényelt nagyobb szecskahosszúság, 30–40–50–80 mm is beállítható. A szeletelőberendezés a folyamatból egy karos mechanizmussal kiiktatható, illetve könnyen kiszerelhető, gyakran a rendfelszedővel együtt. Ebben az esetben ezek a nagy raktérfogatú kocsiszekrénnyel szerelt pótkocsik és az ismertetett egyéb lehordószerkezetes pótkocsik jól alkalmazhatóak a szenázs/szilázs készítési technológiában a szecskázógépek kiszolgálásában, a folyamat szállítási, ürítési és silótöltési munkáiban is.

A szenázs/szilázs készítési technológiában a felszecskázott anyag gyors beszállítására kell törekedni a megfelelő minőség biztosítása miatt. Ebből a szempontból az ismertetett futóművel szerelt, nagy raktérfogatú, lehordószerkezetes pótkocsik többségére engedélyezett a 40 km/h haladási sebesség. Ez a szállítási sebesség – 40 km/h, 50 km/h, vagy akár 60 km/h – a sebességváltóval szerelt univerzális vagy nehéz univerzális traktorokkal kapcsolt lehordószerkezetes pótkocsikkal – a szállítási körfolyamatban – gyorsan elérhető (29. ábra).

 
29. ábra. Szeletelős rendfelszedő kocsi üzem közben

A nagy raktérfogatú, vagyis nagy teherbírású kocsiszekrényekkel a szállítási körfolyamatban nagy szállítási teljesítmények elérhetők el, ezek a szállítóeszközök tehát a nagyteljesítményű szecskázók kiszolgálásában is az egyéb szállítóeszközök versenytársai lehetnek.

A szenázs/szilázs készítés, vagyis a „silózás” utolsó fázisa a silótöltés, silókazal-építés. A rendfelszedős, illetve szeletelős változatok, valamint az egyéb lehordószerkezetes kocsik – az ismertetett hidrosztatikus, hidromotoros, jól szabályozható hajtású lehordószerkezet – és az alkalmazott bontóhengerek munkája lehetővé teszi a silókazal menet közbeni egyenletes rétegvastagságban való töltését, tehát a tolólapos egyengetés kiiktatható. Természetesen az anyag tömörítésére továbbra is szükség van. A jól szabályozott és egyenletes ürítés lehetővé teszi – a fóliahengerek töltésénél – közvetlen fogadóasztalra történő ürítést, vagyis a homlokrakodók kiiktathatók (30. ábra).

  
30. ábra. Silókazal töltése szeletelős rendfelszedő kocsival

 A szenázs/szilázs készítésben, silózásban a betakarításra, szállításra és silótöltésre a rendfelszedő és szeletelős, valamint egyéb lehordószerkezetek a technológia hatékony eszközei lehetnek.

mutass többet mutass kevesebbet

A témához kapcsolódó további kiadványok

A kategória legkedveltebb kiadványai