Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Szeglemez kötésű tetőszerkezetek alkalmazása a mezőgazdaságban

Szerző: Dr. Ruda Győző - Dr. Tóth László
újdonság
Ár: 1500 Ft
Kosárba
pénztárhoz

A szeglemezes tetőszerkezeteket közel hatvan éve kezdték alkalmazni. Ma már széles körben alkalmazásban vannak a lakossági (családi házas), közösségi és ipari létesítményeknél, de a mezőgazdaság egyes területein is. A felhasználásuk alapja az összetett mérnöki tervezés, ami annyit jelent, hogy az eltérő formájú gyártmányok tervezésénél minden egyes tartóelemre és csomópontra statikai számításokat végeznek. Ezzel válik lehetővé az optimális anyagfelhasználás, ami végül a létesítés költségét nagyrészt meghatározza. A szeglemezek alkalmazása a családi házas építkezéseknél már szinte közönséges megoldásnak tekinthető, alkalmas szinte az egész vidéki épületállományunk fejlesztésére, felújítására. A teljes vertikumot képesek hazai vállalkozások kiszolgálni.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 17 oldal
ISBN/ISSN: ISBN 978-963-575-027-6
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Bevezetés 
1. A mezőgazdaság építészetének sajátosságai 
    Állattartó épületek 
    Terménytároló épületek 
    Géptároló színek 
2. Szeglemezes tetőszerkezetek 
Összefoglalás 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Szeglemezes tetőszerkezetek
A szeglemezes tetőszerkezetek jellemzőbb kiviteleit a 8. ábra szemlélteti.

 
8. ábra. A jellemzőbb tetőszerkezet-kialakítások

 Ma már, amikor a szeglemez kötésű tetőszerkezetek mérnöki tervezéssel készülnek, minden egyes tartót és csomópontot statikai számítás határoz meg, a szerkezet ezzel eleget tesz az optimális igényeknek.

 
10. ábra. Szeglemezek a szerkezet kötési pontjain


12. ábra. Egyszerű kivitelű, változó magassággal és fesztávval készíthető szerkezet

 A számításokat a szeglemeztervezők erre a célra kifejlesztett programokkal végzik. A szeglemezeket professzionális gyártók készítik az erre a célra kifejlesztett, 0,8–2 mm vastagságú, horganyzott acéllemezből. A gyártás folyamán a lemezből sajtolással szegeket vágnak és hajlítanak ki. A szeglemezes rácsos tartókban karcsú keresztmetszetű faanyagokat alkalmazunk, ennek révén 30–40% faanyagot is megspórolhatunk a hagyományos ácsszerkezetekkel szemben. A tetőszerkezeteknek általában 50 mm vastag fenyő fűrészárú az alapanyaga. A rácsrudak 80–100 mm, az övrudak 120–150 mm. A szeglemezes rendszer toldása megengedett, így 4–6 m-es faanyagból a szükséges méretek kialakíthatók. A faanyagok szilárdsága rendszerint C24. Szeglemezes tetőszerkezettel a hagyományos ácsszerkezetnél nagyobb, alátámasztás nélküli szabad fesztáv valósítható meg. Így speciális építészeti megoldások is elérhetők a költségek számottevő növelése nélkül. Akár 40 m-es fesztáv is gazdaságosan megvalósítható. Nem szükséges szilárd födémet építeni, nem szükségesek közbenső teherhordó falak. Ez az építészeknek a technológiai igényeknek megfelelő belső téralakítást tesz lehetővé. Költségben megspórolható a költséges a vasbeton födém és a teherhordó falak.

Hőtechnikai (energiamegtakarításisi) szempontból a tetőszerkezet alsó síkjára könnyű (gipszkarton) álmennyezet szerelhető.

Az ilyen építmények kivitelezése előre jól tervezhető, mivel az építési tervdokumentáció alapján előre legyártott és a helyszínre szállított tetőszerkezet gyorsan felállítható.

A tartók gyártása speciális üzemi körülmények közt folyik. A faanyagot a szabás után rendszerint favédő szerrel kezelik. Az üzemekben a leszabott tetőelemek acél gyártópadokon kerülnek összeállításra. Ezeken végzik a szeglemezek bepréselését a fába a nagy nyomóerővel rendelkező hidraulikus préssel.

A jól felszerelt gyártók a szeglemezes tartószerkezetek fa rácsrúdjait a méretpontosság miatt CNC ácsipari szabászgéppel szabják le (16. ábra).

A felhasználásra kerülő faanyagok nedvességtartalma nem lehet nagyobb 20%-nál. A préselés során a csomópontokba egy időben préselik be a kétoldali lemezt, így a szeglemezes szerkezet végig egysíkú, az egymáshoz rögzítésre kerülő faelemek nem tudnak elmozdulni. Már a tervezés alkalmával célszerű figyelembe venni a közúti szállítás lehetőségeit. A nagy fesztávú tartók rakodása körültekintést igényel. A járműveken a rögzítéshez speciális, erre a célra alkalmas elemek kellenek. A helyszíni szerelés ideje jelentősen lerövidül, különösen akkor, ha rakódóegységgel felszerelt járműveken végzik a szállítást, amelyekkel a beemeléseket is segítik. A készre szereléshez általában szárított tetőléceket alkalmaznak és páraáteresztő fóliát. 

mutass többet mutass kevesebbet