Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák
A szántóföldi zöldségtermesztés gyakorlata
A hazai mezőgazdaság nagy jelentőséggel bíró ágazata a zöldségtermesztés, amely a lakosság élelmiszer-ellátásában és az ország agrárexportjában meghatározó jelentőségű. A kertészet ezen intenzíven fejlődő ágazata szükségessé teszi az új technológiák bemutatását és a növények igényeinek ismeretét. Az inputanyagok okozta jelentős költségek mellett elengedhetetlen a termesztési célnak megfelelő, precíz technológia alkalmazása ahhoz, hogy rentábilis és egyben versenyképes is lehessen a termesztés a behozott termékek alacsonyabb áraival szemben. Az összeállított 96 oldalas anyag 40. színes ábra segítségével kívánja bemutatni a termesztésben előforduló jelentősebb fajok termesztési sajátosságait, valamint felhívja a figyelmet egy-egy fontosabb technológiai elemre, amelynek alkalmazása elengedhetetlen az eredményes termesztéshez. Egy-egy speciális művelet videofelvétellel kerül szemléltetésre, aminek a linkje az adott résznél fel van tüntetve.
ISBN/ISSN: 978-963-575-028-3
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Tartalomjegyzék:
- Megfelelő szaporítási mód kiválasztása, a koraiságot elősegítő technológiák
- Optimális növénysűrűség, térállás, a tenyészterület meghatározása
- Palántanevelés műveletei és az előforduló hibák
- Ipari paradicsom termesztése helyrevetéssel és palántázással
- Paprikatermesztés emelt ágyáson, fóliaalagút alatt
- Konzervuborka támrendszeres termesztése
- Görögdinnye korai (fóliaalagutas) termesztése
- Saláta szántóföldi termesztése
- Sárgarépa bakhátas termesztése
- Petrezselyem termesztése
- Zeller termesztése
- Cékla termesztése
- Torma termesztése
- Zöldborsó szántóföldi termesztése
- Zöldbab szántóföldi termesztése
- Vöröshagyma egyéves termesztése
- Fokhagyma termesztése
- Fejeskáposzta szántóföldi termesztése
- Karfiol termesztése
- Brokkoli termesztése
- Csemegekukorica friss fogyasztásra történő korai termesztése
- Édesburgonya termesztése
Olvasson bele:
Fejeskáposzta szántóföldi termesztése
Hazánkban a fejes káposzta összes hozamának kb. 50%-a (2–3 ezer t) hajtatott áruként, friss piaci értékesítésre kerül. A termesztőkörzeteket meghatározza a terület földrajzi fekvése, a talaj típusa és az öntözés módja, továbbá a termesztési tapasztalatok és a piaci értékesítés lehetőségei.
Csongrád és Békés megyében főként (90%-ban) korai termesztést alkalmaznak, mivel ez a legmelegebb terület, ahol a kora tavaszi fagyos napok száma kevesebb, így már március első felében szabadföldi kiültetést alkalmaznak. Szentes környékén jelentős a kínai kel hajtatása, valamint a karfiol és korai káposzta termesztése.
Pest megyében inkább a nyári- és őszi termesztés a jellemző, a nagybani piac felvevő kapacitása, valamint a feldolgozó üzemek (savanyítók) közeli elhelyezkedése (pl. Vecsés) miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Hajdúságban fővetésben termesztenek fejes, vörös-és kelkáposztát. Ezen a termőterületen öntözéssel, őszi betakarítású termés előállítása a cél.
Kulcsszavak: korai termesztés, elrendezés, palántaigény.
A technológia fontosabb elemei
A fejes káposzta hőigénye viszonylag alacsony, hőmérsékleti optimuma 13±7 °C.
Vízigénye fokozott, azaz csak öntözéssel termeszthető, de a kijuttatott öntözővíz mennyisége és az öntözés gyakorisága függ a termesztési időszaktól. Koraiaknál ez 4–5 alkalom, míg a középérésűeknél és tárolási fajtáknál akár 6–10 alkalom is lehet a tenyészidő folyamán. A tartós vízhiány meghosszabbítja a tenyészidőszakot, de a száraz periódus után kijuttatott nagy vízadag a fejek repedését okozhatja.
Fényigénye közepes, a mozgó árnyékot jól viseli.
Talajigénye függ a termesztési céltól, de fontos, hogy ne legyen fagyzugos a terület. A korai és nyári termesztéshez laza szerkezetű, könnyen melegedő talaj ajánlott, míg az őszi káposzta előállításához kötött, jó vízgazdálkodású, lapályos területet célszerű választani.
Tápanyagigényénél elsősorban a nitrogén mennyiségét kell kiemelni. Ősszel, alaptrágyaként kell kijuttatni a foszfor- és a káliumadag felét. A kálium maradék részét fejtrágyaként adagoljuk a területre. Fontos megemlíteni, hogy a vörös káposzta számára nagyobb mennyiségű káliumot kell kijuttatni.
A káposzta fokozott tápanyagigénye miatt fontos a közvetlen szerves trágyázás (40–60 t/ha), amely őszi mélyszántással kerül bedolgozásra a talajba.
Előveteményként alkalmasak a gabonafélék, a hüvelyesek. Néhány évig monokultúrában is termeszthető, de ekkor fontos a fajta Fusarium-rezisztenciája. Kiültetésnél csak sziklevélig helyezhető a palánta a talajba, mert így kevésbé károsodik a fej a kártevőktől, és a betakarítás is hatékonyabb. Ültetést követően alaposan be kell öntözni.
A hazai termesztési módok közül az alábbiakat érdemes kiemelni:
A váz nélküli fóliás termesztés átmenetet jelent a hajtatás és a szántóföldi között. Ehhez a talaj gyorsan melegedő, lazább szerkezetű legyen. Szaporításához tápkockás (6×6 vagy 7×7 cm-es) vagy tálcás palántát alkalmaznak. A vetés ideje január vége, míg a kiültetést március 1–2. dekádja körül végzik, emelt és takart ágyáson. Korábbi ültetésnél alkalmazhatunk síkfóliás takarást is (fátyolfóliával), amelynél a takaróanyagot közvetlenül a növényre helyezzük, és április közepéig-végéig marad rajta. Az ajánlott térállás: 160+30+30×30 cm, amely 45 000 tő/ha növénysűrűséget jelent. A szedés május 15-től várható, amelynél a tervezhető hozam kb. 15–25 t/ha.
Szabadföldi korai termesztésnél a talaj déli fekvésű, könnyen melegedő barna homok, homokos vályogtalaj legyen. A palántanevelés 6–7 hetet vesz igénybe. Ehhez a termesztési módhoz ajánlott a tápközeges palánta használata. A vetést február elején végzik, míg a kiültetés március vége és április eleje között tervezhető. Az alkalmazott térállás 40×40 cm vagy ágyásosan 35+35+35+50×40 cm, melynél 63 ezer tő ültethető ki hektáronként. A betakarítás május vége és június eleje között van, melynél a várható hozam 25–35 t/ha. Erre a termesztési célra alkalmas fajták/hibridek gyors növekedésűek, piacos külleműek, kis fejtömeggel és lazább fejszerkezettel rendelkeznek (0,6–1,0 kg), valamint rövid tenyészidejűek.
Nyári termesztésnél a palánták kiültetése április elejétől végéig, 45 vagy 50×50 cm-es térállásra tervezhető. A termesztési cél a friss piaci értékesítés és savanyítás. Ehhez 70–90 napos tenyészidejű, szárazságtűrő és vitálisabb fajták/hibridek használata javasolt, melyekre jellemző a tömörebb és nagyobb tömegű fej, valamint a Fusarium-ellenállóság.
Késői termesztést őszi szedésre, savanyítás és tárolás céljára alkalmazzák. Ehhez a kiültetés május vége és június eleje között van, 60×50 vagy 60×60 cm-es térállásra, melyhez 30–35 ezer tőszám javasolt egy hektárra.
A betakarítás várható ideje október eleje – november közepe. Ehhez a termesztési módhoz sík terület, enyhén lapályos, magas vízszintű, kellően nyirkos talaj a megfelelő.
A fajták/hibridek tenyészideje 80–130 nap, amelyeket az őszi betakarítást követően savanyításra, tárolásra használnak fel. Fontos az egyszerre szedhetőség, a kellően tömör fej és a hidegtűrő képesség. Ennél a termesztési módnál a fejek nagy méretűek és általában laposabbak. Kiemelt fajtatulajdonság a Fusarium- és Xanthomonas-rezisztencia.
A termésmennyiség a fajta genetikai potenciálján túlmenően az öntözés és a fejtrágyázás függvénye. A káposzta tápanyagigénye nagy, ezért rendszeres tápanyagutánpótlást kell alkalmazni. Javasolt tápanyagmennyiség csernozjom talajnál: N: 140 kg/ha; P: 21 kg/ha; K: 28 kg/ha hatóanyag.
Talajlazítás: kiültetés után 2–4 héttel már el kell végezni, ezáltal fokozódik a tápanyagfelvétel és a gyökerek fejlődése.
A gyomirtás vegyszeresen is végezhető, de többnyire mechanikailag javasolt, mikor a talajborítottság még nem alakult ki.
Az öntözés fontos az egyenletes vízellátottság miatt, amihez kezdetben kisebb (15–20 mm), majd később nagyobb (20–40 mm) vízadagokat juttatunk ki, amit a tenyészidőtől függően 3–7 alkalommal kell elvégezni. Az optimális talajnedvesség a talaj vízkapacitásának 70–75%-a.
Növényvédelem
Kórokozók:
- Fusarium oxysporum: Aszályos években óriási károkat okoz. Tünete: vízhiányra emlékeztető hervadás, mivel a gyökérzet szállítószöveteiben következik be a pusztulás. A kórokozó a talajban telel át, ezért a vetésforgó és az ellenálló fajták alkalmazása kiemelt jelentőségű. Védekezés: szinte lehetetlen ellene, csak rezisztens genotípusok használatával.
- Xanthomonas campestris – káposzta feketeerűsége. Meleg, csapadékos időben fertőz (főként esőztető öntözéssel terjed). Védekezés – betegség ellenálló fajták, Cu-tartalmú szerek (Rézoxiklorid, Kasumin) használata.
- Peronospora brassicae – egész tenyészidőben fertőz. A fertőzött részek elszáradnak, lehullanak, a beteg fejet tárolni nem lehet. Védekezés – ellenálló fajták és Cu-tartalmú szerek (rézoxiklorid, Champion) használata.
Kártevők:
- Tavaszi káposztalégy. Kárképe messziről észrevehető, mivel a megtámadott növény a fejlődésben leáll, levelei ólomszürkévé válnak, lankadnak. Az így károsított fiatal növény gyakran elpusztul. Az idősebb növények lassabban fejlődnek, terméshozamuk csökken. A kikelő nyüvek 8–9 mm hosszúak, csontfehérek, a gyökeret kívülről hámozgatják vagy behatolnak a gyökérbe és felfelé haladó járatokat készítenek. Fejlődésük 20–30 napig tart, majd a növényt elhagyva a talajba bábozódnak be. Tömeges elszaporodásuk monokultúrás termesztésnél a legnagyobb. Főként hűvös, csapadékos időben fertőz, a talajban és növényi maradványokon telel át. Védekezés: Talajfertőtlenítés (palántázás előtt), tőbeöntözés rovarölő szerekkel. Vegyszermentes termesztésnél ügyeljünk a kártevő természetes ellenségeinek megkímélésére, mert a fürkészdarazsak jelentős mértékben, akár a lárvák 60%-át is parazitálhatják.
- Dohánytripsz: Több nemzedéke van. Tünete: Kezdetben apró, ezüstfehér foltok keletkeznek, később az egész növény felületén sárgásbarna parásodás jelenik meg. Szinte az egész fej értékesíthetetlen, vagy legalább 10–15 levelet le kell választani. Védekezés: ugyanaz, mint a káposztalégynél, de ma már vannak tripsztoleráns fajták is.
- Szívó-rágó kártevők: földi bolha, levéltetvek, káposztalepke. Ellenük kontakt és felszívódó szerekkel lehet védekezni.
Betakarítás, tárolás
Hozam: a koraiaknál 20–25 t/ha; őszinél 70–80 t/ha; téli káposztánál 55–60 t/ha.
Érettség jele: A nyári és őszi szedésű fajtáknál a genotípusra jellemző, fénylő, feszes levelek, melyek pattanásig feszülnek (29. ábra). Késői szedés a fejek felrepedését okozza.
29. ábra. Szedésre érett káposztafej
Árukezelés (post harvest): A szedés előtti csapadékos időjárás, a túlzott N-ellátás, a homoktalajon történő termesztés gyengébb tárolhatóságot eredményez. Szedésnél a fejeket kíméletesen kell kezelni, nem lehet dobálni, mert könnyen felrepedhetnek. Fontos, hogy azonnal árnyékba helyezzük.
Szedés: Reggel vagy esti órákban végezzük. A koraiaknál kézzel, úgy, hogy 1–2 cm-es torzsa és borítólevél maradjon, amely védelmet nyújt a szállításnál. A későieknél géppel.
Videó: késői fejes káposzta gépi betakarítása: https://www.youtube.com/
watch?v=RTR9vXCyBh0.
Tárolás: A fejes káposzta felrepedésre hajlamos, ezáltal nem tartható lábon. Ilyen probléma a vörös káposztánál nincs, ezáltal később is betakarítható.
Árkos, illetve barázdás tárolás ott, ahol a terület jól megközelíthető, a talaj lazább szerkezetű és vízállásra nem hajlamos. Az ekével nyitott barázdába szorosan egymás mellé helyezni a fejeket, amelyeket a következő sor nyitásával lehet takarni. Nagy hidegben még 30–40 cm-es szalmatakarást is kell biztosítani.
Prizmás tárolás: Alatta szellőzőrács, benne szellőzőkürtők. A prizma szélessége 150–200 cm, hossza 15–20 m, magassága 130–150 cm.
Konténeres tárolás: Hűtőházakban, fém- vagy fakonténerben 50–100 kg-os tételeket. Optimális hőmérséklet 0–3 °C és 90–95% relatív páratartalom.
Földbe süllyesztve: nádból vagy deszkából készült ideiglenes tároló.
A savanyítás fajtakövetelményei: nagy fej és kicsi torzsa, valamint jó szálminőség és nagyobb cukortartalom.