Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Fűfelületek fenntartása

Szerző: Kaszab László
újdonság
Ár: 2000 Ft
Kosárba
pénztárhoz

Fűfelületek nélkül nincsenek kertek vagy parkok, hiszen a fű az a terület, ahol tartózkodni lehet: jönni-menni, létezni. Felhasználása sokoldalú. A nagy, összefüggő, zöld mezők megnyugtatóak, kellemesek a szemnek, pihenésre alkalmas területet biztosítanak. Fűfelületeken zajlik számos sporttevékenység is. Lejtős területeken a fűfélék gyökerei megkötik a talajt, megóvják a lemosódástól, ipari célú területeken a fű nem más, mint egy élő burkolat. Eredetileg a fűféléket takarmányozásra használták. Sajnos manapság a lenyírt füvet, a kaszálékot szerves hulladéknak tekintik, sokszor szemétként kezelik. Pedig értékes szerves anyag, változatos összetételű, és tápértéke is lehet nagy. Kiadványunk 18 oldalon, 52 színes ábra és kép segítségével mutatja be a két fő csoport, a pázsit és a gyep különbségét, azok esetenként eltérő ápolási munkálatait, mint az öntözés, fűnyírás, tápanyagpótlás, gyepszellőztetés, és összefoglalja a legfontosabb növényvédelmi teendőket is.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 18 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-031-3
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

1. A fűfelületek jelentősége, fajtái 
1.1. Fűfelületek jelentősége 
1.2. Fűfelületek csoportosítása 
1.3. Fűmagkeverékek 
2. A fűfelületek általános ápolási munkái 
2.1. Öntözés 
2.2. Tápanyag-utánpótlás 
2.3. Növényvédelem 
3. A fűfelületek speciális ápolási munkái 
3.1. Fűnyírás 
3.2. Gyepszélvágás 
3.3. Gyepszellőztetés 
3.4. Homokszórás 
3.5. Egyéb speciális ápolási munkák

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

1.3. Fűmagkeverékek
A növények versengenek egymással: egyik élőhelyen az egyik, másikon egy másik faj fejlődik életképesebben. Emiatt a fűfelületekre is többféle fajt vetünk. Az, amelyik életerősebb, amelyik jobban alkalmazkodik egy adott kert viszonyaihoz, az gyorsabban nő, gyorsabban elszaporodik. A többi háttérbe szorul, idővel akár el is tűnik a területről. A fajokat két nagy csoportba sorolhatjuk: vannak védőfüvek és aljfüvek.

A védőfüvek
- gyorsan csírázó,
- gyorsan növekedő,
- ellenálló, életképes,
- de rövid életű
fajok. A területen ők kelnek ki elsőnek. Leveleik szélesebbek, így leárnyékolják a talajt, lassítják a kiszáradást. Jól bírják a taposást, mert nem kényesek. Még a gyomnövényeket is képesek elnyomni. Növekedésük zsombékos: nagyobb fűcsomókat képeznek. Miután magot hoztak, legyengülnek és elveszítik életképességüket. Emiatt általában 2–3 év alatt visszaszorulnak. A csoport jellegzetes képviselője az angolperje.

Az aljfüvek
- lassan csírázó,
- lassan növekedő,
- eleinte kényesebb,
- de hosszabb életű
fajok. A területen ők kelnek ki utoljára. Lassú csírázásuk és lassú kezdeti fejlődésük miatt eleinte érzékenyek a tűző napra, a szélre és a kiszáradásra. Emiatt csak a védőfüvek védelmében tudnak kifejlődni, megerősödni. Növekedésük tarackoló: indáikkal szőnyegszerű telepeket képeznek. Életképességüket 2–3 év alatt nyerik el. Utána már jobban tűrik a viszontagságokat, hosszú életűek. A csoport jellegzetes képviselője a csenkesz nemzetség.

  
3. kép. A fűmagkeverékekben sokféle fűfajt és fűfajtát használhatunk.
A széles levelű, ellenálló, gyors növekedésűek a védőfüvek, a vékony szálú,
lassú növekedésű fajok pedig az aljfüvek

A fűfelületeken tehát változik az egyes fajok borítása. A legnagyobb borítást elérő faj a vezérfű. Hogy egy területen melyik faj a vezérfű, attól függ, hogy milyen korú a fűfelület, és hogy milyen a fenntartás színvonala. Szerencsétlen esetben akár egy gyomfaj is válhat vezérfűvé. Ilyen lehet például a muhar vagy a tarackbúza. Ezek színe szürkés árnyalatú, nem pedig szép smaragdzöld, ráadásul őszre kipusztulnak, visszaszorulnak vagy avarosodnak (elbarnulnak). A fűfelület ebben az esetben kiritkul, gyomosodik, elcsúful.

  
4. kép. A legnagyobb borítást elérő fűfaj a vezérfű. Ha ez egy gyomfű,
akkor a felület nem lesz szép, egységes, smaragdzöld.
A gyomfüvek őszre kiritkulnak, avarosodnak 

mutass többet mutass kevesebbet

A témához kapcsolódó további kiadványok

A kategória legkedveltebb kiadványai