Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

A szüret, szőlőfeldolgozás és erjesztés berendezései - Borászati technológiák eszközei I.

Szerző: Harasztiné Lajtár Klára
újdonság
Ár: 3000 Ft
Kosárba
pénztárhoz

Digitális kiadvány
 A Borászati technológiák eszközei I. kötet a szüret, a szőlőfeldolgozás és az erjesztés gépeit mutatja be. A külön elérhető II. kötet a bortisztítás, stabilizálás, palackozás gépeit veszi sorra. A gépek és berendezések működésének megértését 180 kép és magyarázó ábra segíti.
2021. nyarának végén – őszén ismét pályázati lehetőség nyílik borászati gépek és technológiai berendezések beszerzésére. A támogatás megnyeréséhez és a beruházások eredményes lebonyolításához elengedhetetlenül szükséges a szőlészet-borászat korszerű gépeinek és berendezéseinek ismerete.
A Gyakorlati Tudástár két új kötete a borászati üzemekben, családi vállalkozásokban, kisebb üzemekben tevékenykedő szőlő-bor termelőknek szól. Célja, hogy gazdálkodók ismerjék meg az ott alkalmazott gépeket és berendezéseket, sajátítsák el a technológia által megkövetelt beavatkozásokat, önállóan el tudják végezni a szőlőfeldolgozást, mustkezelést, erjesztést és a bor kezelését. Legyenek képesek részt venni a borok palackozásában a higiéniai és esztétikai szempontok figyelembevételével.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 141 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-029-0
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

1. Bevezetés 
Köszönetnyilvánítás 
2. A borászati gépészetben használatos vázlatok olvasása, értelmezése, készítése 
3. Tisztító és fertőtlenítő berendezések 
3.1. Körfejtéses berendezések 
3.1.1. Nyílt rendszerű tisztítás 
3.1.2. Zárt rendszerű tisztítás 
3.2. Egy kis vegyszerismeret a tisztító és fertőtlenítő berendezésekhez 
4. A szőlőbetakarítás és átvétel gépei, berendezései 
4.1. Szüreti eszközök, edények 
4.2. Szüretelőgépek 
4.3. A szőlőszüret és szőlőszállítás összhangjának megteremtése és folyamatos ellenőrzése 
4.4. Szőlőszállító berendezések 
4.5. Mérlegek 
4.5.1. Hídmérleg 
4.5.2. Tengelymérlegek 
4.5.3. Tartálymérleg: 
4.6. Válogatóasztal 
4.7. Mintavevők (szondák) 
4.8. Ürítő berendezések 
4.9. Fogadótartályok 
5. Szivattyúk 
5.1. Térfogat kiszorításos szivattyúk 
5.1.1. Dugattyús szivattyú 
5.1.2. Membránszivattyú 
5.1.3. Csigaszivattyú 
5.1.4. Gumilapátos szivattyú 
5.1.5. Forgódugattyús szivattyú 
5.1.6. Perisztaltikus (tömlős) szivattyú 
5.2. Örvényszivattyúk 
5.2.1. Centrifugál szivattyú 
5.2.2. Oldalcsatornás szivattyú 
5.3. Folyadékszállítás zárt rendszerben 
6. A lényerés gépei, berendezései 
6.1. Bogyózógépek 
6.2. Zúzógépek 
6.3. Cefreszivattyúk 
6.3.1. Dugattyús cefreszivattyú 
6.3.2. Gumilapátos cefreszivattyú 
6.3.3. Csigás cefreszivattyú 
6.3.4. Centrifugál cefreszivattyú 
6.3.5. Perisztaltikus cefreszivattyú 
6.4. Léelválasztók 
6.4.1. Statikus léelválasztó 
6.4.2. Dinamikus léelválasztó 
6.4.3. Pneumatikus léelválasztó 
6.5. Prések 
6.5.1. Horizontális mechanikus sajtók 
6.5.2. Hidraulikus horizontális sajtó 
6.5.3. Pneumatikus sajtó 
6.5.4. Csigás prés 
6.6. Musttisztító berendezések 
6.6.1. Gravitációs ülepítés 
6.6.2. Flotációs musttisztítás 
6.6.3. Szakaszos flotációs berendezés 
6.7. Mustsűrítő berendezések 
6.7.1. Fagyasztásos eljárás: 
6.7.2. Bepárlás 
6.7.3. Fordított ozmózisos eljárás 
6.8. Borsűrítés fordított ozmózissal 
7. Az erjesztés berendezései 
7.1. Fehérmust erjesztő tartályok 
7.2. Vörösbor készítési technológiák eszközei 
7.2.1. Hidegen történő erjesztés 
7.2.2. Melegítéses színkinyerés 
7.3. Irányított erjesztés 
8. A fehér- és vörösborkészítő üzem berendezései, gépei 
8.1. Fehér borszőlő feldolgozó gépsor 
8.2. Kék szőlő feldolgozó gépsor 
8.2.1. Kék szőlő feldolgozó gépsor héjoner jesztéssel 
8.2.2. Kékszőlő feldolgozó gépsor cefrehevítéssel 
9. Segédanyag-adagolók és keverőberendezések 
9.1. Kén-dioxid adagolók 
9.1.1. Szakaszos kén-dioxid adagoló 
9.1.2. Folyamatos kén-dioxid adagoló 
9.1.3. Cseppfolyós kén-dioxid alumínium palackban 
9.2. Keverőberendezések
9.2.1. Folyadéksugaras keverők 
9.2.2. Mechanikus keverők 
10. A szeparátor 
11. A szűrőgépek 
11.1. Szerelvényszűrők 
11.2. Lapszűrők 
11.3. Kovaföldszűrők 
11.3.1. Kamrás kovaföldszűrők 
11.3.2. Tartályos kovaföldszűrők 
11.4. Membránszűrők 
11.5. Aljszűrők 
11.5.1. Kamrás szűrőprések 
11.5.2. Vákuumdobszűrők 
11.6. Tangenciális szűrők (Cross-Flow technika) 
12. Kiegészítések 
12.1. SI mértékegységrendszer (részlet) 
12.2. Az ózon borászati alkalmazása 
12.3. A borfejtés módjai, és ezek megvalósítása 
13. Összefoglalás 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

6.5.3. Pneumatikus sajtó
A minőségi must- és borkészítés meghatározó munkaművelete a kíméletes és szabályzott préselés. Erre a célra a membrános pneumatikus prések a legalkalmasabbak, amelyek folyamatos, egységes, mag- és héjkímélő préselést tesznek lehetővé. A présmembrán mozgatásáról sűrített levegő gondoskodik. Vezérlését többnyelvű PLC egység végzi, amellyel szabályozható a préselés valamennyi ciklusa és jellemzői (PLC → programozható vezérlő berendezés. A programok kézzel vezérelt, ún. mestersajtolások időfelvételei alapján készülnek). A nagyobb kivitelűek alkalmasak erjesztésre is.

Szerkezete szerint lehet:
− tömlős sajtó
− tanksajtó.

A tömlős sajtó gyártása jó kezdeményezés volt, bevezette a pneumatikus nyomószerkezet alkalmazását. Hibái (főleg a kis kosártérfogat: max. 2 m³) kiküszöbölését jelentette a tanksajtó megjelenése.

A tanksajtó fő részei:
− sajtolóhenger,
− nyomószerkezet,
− hajtómű,
− levegőellátó rendszer.

Sajtolóhenger:
− anyaga saválló acél,
− alakja zárt henger, 1 vagy 2 kezelőajtóval, görgős alátámasztás→ forgatható,
− nyomásállósága 5 bar,
− térfogata 2,5-25 m³,
− mustelvezető csatornák a hengerpalást belső felületén (6 db.), ék alakú fedőlemezzel.

Nyomószerkezet: fő része a membrán, a hengerpalást belső felületére van rögzítve, rugalmas, a mustelvezető csatornákkal szemben helyezkedik el. A nyomókamrában (a membrán és a hengerpalást között) a maximális légnyomás 2 bar. Egy, kettő vagy három kamrás lehet.

 
85. kép. Pneumatikus prés belső mustcsatornái

Hajtómű: 3 fázisú aszinkron motor – biztonsági tengelykapcsoló – ékszíjhajtás – csigahajtás - lánchajtás. A tank fordulatszáma: 3 ford/perc.
Levegő ellátó rendszer: kompresszor – nyomásszabályzó – szűrő – hangtompító – vákuum –szivattyú. Működése: az alábbi ábrán kísérhetjük figyelemmel:


86. kép. Tanksajtó működése

  1. töltés: a cefre az ajtókon keresztül a hengerbe áramlik. Közben jelentős mennyiségű színmust különül el. Az ajtókat lezárjuk, nyomásmentesen megforgatjuk → újabb jelentős mennyiségű színmust keletkezik.
  2. sajtolás: fokozatosan sűrített levegőt juttatunk a nyomókamrába. A membrán a mustelvezető irányába tömöríti a cefrét. A must is ebbe az irányba távozik. Préselés közben a törkölyréteg egyre vékonyodik, a mustnak egyre rövidebb utat kell megtenni, így alacsony fajlagos nyomás mellett is növekedhet a must mennyisége (vékony rétegű préselés).
  3. lazítás: lefúvatjuk a levegőt a kamrából, a hengert forgatjuk, a törköly lazulását a mustelvezető csatornák védőlemezei is segítik.
  4. ürítés: lefúvatjuk a levegőt, lazítjuk a törkölyt, az ajtókat kinyitjuk és a hengert tovább forgatva a törköly távozik a sajtóból.

 
87. kép. Pneumatikus prés

  
88. kép. Sajtolási menetrend

 A pneumatikus sajtók továbbfejlesztésének egyik iránya a folyamatos működésű változat kifejlesztése volt. Ez a rövidebb feldolgozási időt célozta meg. A gép ugyan elkészült, de nem terjedt el.

A fejlesztés másik irányát az ún. nyitott présrendszer jelenti. Ennek a lényege, hogy a préskosár fele nagyon finom kifelé bővülő kúpos résekkel van ellátva. A rések ilyen formája szavatolja a must jó minőségét, és megakadályozza a rések eltömődését. Ennek a rendszernek legnagyobb előnye, hogy a nagy léelválasztó felület miatt lerövidül a préselési idő.

 
89. kép. Pneumatikus prés külső mustcsatornákkal

 Az inert gáz alatti préselés 100% biztonsággal reduktív mustnyerést eredményez. Minden korábbi présrendszernél a szőlő és préselés közben a must, kapcsolatba kerül a levegővel. Ez oxidációt okoz, ennek eredményeként az oxidáció mértékétől függően romlik a must minősége. Az inert gáz alatti préselési folyamat biztosítja, hogy a must oxidáció nélkül kerül kipréselésre. Jellemző, hogy a felhasznált gáz folyamatosan újrahasznosításra kerül.

mutass többet mutass kevesebbet

A témához kapcsolódó további kiadványok

A kategória legkedveltebb kiadványai