Gyakorlati Tudástár
kategóriák

A borkezelés, palackozás, csomagolás és szállítás berendezései - Borászati technológiák II.

Szerző: Harasztiné Lajtár Klára
újdonság
Ár: 3000 Ft
Kosárba
pénztárhoz

A Borászati technológiák II. kötet - az I. kötet után, amely  a szüret, a szőlőfeldolgozás és az erjesztés gépeit mutatta be - a bortisztítás, stabilizálás, palackozás gépeit veszi sorra. A gépek és berendezések működésének megértését 112 kép és magyarázó ábra segíti.
2021. nyarának végén – őszén ismét pályázati lehetőség nyílik borászati gépek és technológiai berendezések beszerzésére. A támogatás megnyeréséhez és a beruházások eredményes lebonyolításához elengedhetetlenül szükséges a szőlészet-borászat korszerű gépeinek és berendezéseinek ismerete.
A Gyakorlati Tudástár két új kötete a borászati üzemekben, családi vállalkozásokban, kisebb üzemekben tevékenykedő szőlő-bor termelőknek szól. Célja, hogy gazdálkodók ismerjék meg az ott alkalmazott gépeket és berendezéseket, sajátítsák el a technológia által megkövetelt beavatkozásokat, önállóan el tudják végezni a szőlőfeldolgozást, mustkezelést, erjesztést és a bor kezelését. Legyenek képesek részt venni a borok palackozásában a higiéniai és esztétikai szempontok figyelembevételével.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 92 oldal
ISBN: 978-963-575-030-6
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

1. Bevezetés 
2. Egyéb kezelések gépei 
2.1. Kéntelenítő berendezés 
2.2. Szénsavazó berendezés 
2.3. Vízlágyító berendezés 
3. Hőcserélő- és kalorikus berendezések 
3.1. Hőcserélők 
3.1.1. Spirállemezes hőcserélő 
3.1.2. Csőkígyós hőcserélő 
3.1.3. Csőköteges hőcserélők 
3.1.4. Kettőscsöves hőcserélő (cső a csőben) 
3.1.5. Lemezes hőcserélő 
3.2. Kalorikus berendezések 
4. Palackelőkészítés gépei 
4.1. Visszárus palackok előkészítése 
4.2. Palacköblítő gépek 
4.3. Palacksterilizáló gépek 
4.3.1. Kénessavas sterilizáló gép 
5. Palacktöltő gépek 
5.1. Vákuum töltőgépek 
5.2. Az ellennyomásos töltőgépekre 
5.3. Steril töltés 
6. Palackzáró gépek
6.1. Parafa dugaszoló gépek 
6.2. Koronazáró gépek
6.3. Csavarzáró gépek 
7. Kapszulázógépek 
7.1. Görgős kapszulázó 
7.2. Pneumatikus kapszulázó 
7.3. Hővel zsugorító kapszulázók 
8. Címkéző gépek 
8.1. A ragasztott címkével működő címkéző gépek fő részei: 
8.2. Az öntapadó címkével működő címkéző gépek 
9. Csomagológépek 
9.1. Csomagolóeszköz előkészítő gépek: 
9.1.1. Rekeszmosó gépek: 
9.1.2. Kartondoboz összeállító gépek: 
9.2. Palackrakodó gépek: 
9.3. Rakaszolás gépei: 
10. Üzemen belüli szállítás gépei 
10.1. Szállítószalag pályák 
10.1.1. Normál hevederes szállítószalag: 
10.1.2. Bordás hevederes szállítószalag: 
10.1.3. Csomagszállító hevederes szállítószalag: 
10.1.4. Élelmiszerszállító hevederes szállítószalag: 
10.1.5. Palackszállító pályák 
10.1.6. Rekeszszállító pályák 
10.2. Emelővillás targoncák 
11. Kiegészítések 
11.1. Védőgázok a borászatban 
11.2. Pezsgőkészítés műszaki szemmel 
11.3. Borkő-stabilizálás elektrodialízis segítségével 
12. Összefoglalás 
13. Irodalomjegyzék 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

6.1. PARAFA DUGASZOLÓ GÉPEK
Dugózásra 33-48 mm hosszú, jó minőségű dugót használunk, ügyelve a dugaszolószár beállításánál arra, hogy a dugó felszíne a palack szájnyílásával egy szintbe kerüljön.
A jó zárás érdekében fontos a dugó átmérője. A dugó átmérőjét és a palack szájnyílás méretét egyeztetni kell, hogy a dugaszoláskor összepréselt dugó jól tömítsen.

Magyarországon gyártott borospalackok szájnyílásának átmérője 17,5 mm. Ebben a 23 mm átmérőjű dugó tömít jól. A DIN szabvány (német) szerint gyártott palackok szájnyílásának átmérője 18,2 mm. Ebben a 24 mm átmérőjű dugó tömít jól. Azonban ez a 24 mm-es dugó a hazai gyártású palackokban is jól tömít. A palackozó üzemek gyakran használnak MSZ és DIN szerint gyártott palackokat, ezért célszerű 24 mm-es sterilizált parafa dugókat beszerezni és használni.

A jó minőségű parafa dugó vörösesbarnás színű, csomós- varas részektől mentes, keresztben haladó járatai, üregei dugóliszttől mentesek. Borral érintkező felülete sima, a felületén keresztbe haladó járatok nincsenek.

A parafa dugók fajtái a dugó gyártási módjától függően:
- Préselt (agglomerált) dugó: parafa őrleményből és ragasztóanyagból készül préseléssel, oxidálódásra, morzsálódásra hajlamosak, használatuk magasabb minőségű boroknál nem ajánlatos.
- Twintop dugó: középső része préselt parafa, végeit parafa lapkák zárják le, a préselt dugó hibái kiküszöbölve.
- Natúr parafa dugó: egy darabból áll, a legdrágább dugó, de a bor minőségét leginkább garantálja, az így dugózott palackokat ellenőrzött páratartalom mellett kell tartani, az igazán nagy borokat az igényes pincészetek időnként újradugózzák.
- Pezsgős dugó: széles talpú parafa dugó, vagy műanyag dugó, fémkosár segítségével megbízhatóan lezárják a pezsgős palackot.


             43. kép. Préselt, Twintop, Natúr és Pezsgős dugó

 A parafa dugaszológép részei:

  • dugótartály,
  • dugószorító szerkezet,
  • dugaszolószár,

+   a nagyobb teljesítményű gépeknél:

  • palackemelő,
  • szabályzó berendezések,
  • kiegészítő berendezések.

 
44. kép. Palacktöltő-parafadugózó monoblokk

 Dugótartály:

  • anyaga acéllemez vagy műanyag;
  • befogadóképessége: 1000 × n db;
  • benne bolygató szerkezet;
  • a tartályhoz csatlakozik: dugócsatorna és adogató.

Dugószorító szerkezet: a parafa dugó átmérőjét a palackszáj belső átmérőjénél kisebb méretre szorítja (16 mm), és a palackszáj fölé helyezi. A sok létező típus közül leggyakrabban a kényszerzáras megoldást használják (négy fémpofa a dugót teljes kerülete mentén egyszerre fogja meg és szorítja össze).

 
45. kép. Kényszerzáras dugószorító

 Dugaszolószár: acél ütőszeg, amely az összeszorított dugót a palack nyakába nyomja. Mozgatása kényszerpályával történik.

Palackemelő: körforgó típusú gépeknél a palackokat a dugószorítóhoz emeli.

Szabályzó berendezések:

  • csavaros magasságszabályzó,
  • palackrendező és -terelő szerkezetek.

Kiegészítő berendezések:

  • öblítőberendezés, a dugószorítót öblíti,
  • sterilező berendezés, a dugószorítót sterilezi gázlánggal,
  • dugólé eltávolító, a nedvesen előkészített dugóból a dugószorító által kinyomott levet elszívja, vagy steril vízzel leöblíti.

Működése: A tartályban lévő parafa dugó a bolygató szerkezet segítségével a dugócsatornába, majd a dugószorítóba jut. A dugószorító a dugót a palackszáj belső méretének megfelelően összeszorítja, és a palackszáj fölé helyezi. A kényszerpályával mozgatott dugaszolószár az összeszorított dugót a palack nyakába nyomja. Ezzel egy dugaszoló ciklus lezárult. A palack elhagyja a dugaszoló szerkezetet, amely alaphelyzetbe áll vissza. Természetesen készülnek dugózók kisüzemi használatra is.

 
46. kép. Kisüzemi dugaszoló

 A parafa dugók alternatíváját jelentik a műanyag dugók és az üvegből készült dugók.

A műanyag dugókat boros palackok és pezsgős palackok lezárására használják a borászatban. Bár sok kritika kíséri ezeket a dugókat, de ha megfelelő borhoz használják, akkor számos előnye mutatkozik. Így pl: biztonságos, könnyen kihúzható, teljesen kizárja az oxidációt és a morzsálódást. Fiatal, reduktív borok esetében előnyös az alkalmazása. Testes komplex borokhoz nem alkalmas a szintetikus dugó, mert ezek némi légzést igényelnek, amit csak a parafa dugó tud biztosítani.

Az „üvegdugó” alkalmazása a legnagyobb kihívás a parafa dugónak, illetve a dugóíznek. Elegáns megoldás: vékony tömítéssel illeszkedik a palackhoz, rá alumínium fóliából díszkapszula, majd origináló kapszula kerül, melyben feltépő szalag van. A dugót megcsavarva könnyű kinyitni, nem kell hozzá külön szerszám. Előnyei többek között: 100%-osan semleges, a bor ízét, illatát, aromáját, színét nem befolyásolja, újrahasznosítható, légmentesen zár, felbontás után visszazárható. Értékes borokhoz használják, neve: Vino-Lok Selection. Ára kb. a natúr parafa dugó árával egyezik meg. Az olcsóbb változat a Vino-Lok Classic plexiből készül.

                                    
47. kép. Szintetikus dugó                             48. kép. Üvegdugó

 Az alábbi ábrasor üvegdugóval lezárt palack nyitását mutatja:


 49. kép. Üvegdugóval lezárt palack nyitása

(Mi az a dugóíz? Dohos ízű és szagú bor. Kialakulásáért felelős legfontosabb vegyület a TCA (2,4,6-triklóranizolt). Már a parafaerdőkben is megtalálható ez a vegyület. Jó néhány gombafaj is részt vesz ezek terjesztésében. Óvatos becslés szerint a palackozott borok 5%-nál lehet érzékelni a dugóízt. A műanyagdugózás sem jelent ellene tökéletes megoldást.) 

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai