Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Energetikai faültetvények termesztés-technológiája

Szerző: Dr. Horváth Béla – Dr. Vágvölgyi Andrea
újdonság
Ár: 2000 Ft
Kosárba
pénztárhoz

Az Európai Unió előírásai szerint 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 55%-kal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a tagállamok teljes energiafogyasztásának 32%-a pedig megújuló energiaforrásokból kell, hogy származzon. Ennek eléréséhez Magyarországon a biomassza potenciál a legjelentősebb, ám emellett egyre fokozódik a kifejezetten energetikai célokra termesztett növények iránti igény is. Magyarország Kormánya a mezőgazdasági és nem mezőgazdasági földterületeken végrehajtott erdőtelepítést és ipari célú fás szárú ültetvények telepítését 2016. óta a VP5- 8.1.1-16 kódszámú felhívással segíti, amelynek keretében még 2021. december 31-ig adhatók be pályázatok. E pályázati lehetőség a telepítési tevékenységet finanszírozza. Összeállításunk az energetikai faültetvények termesztés-technológiája iránt érdeklődők számára nyújt hasznos segítséget.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 34 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-009-2
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Előszó 
1. Energetikai faültetvények jellemzői 
1.1. Energetikai faültetvények fogalma 
1.2. Energetikai faültetvények típusai 
1.3. Energetikai faültetvények termesztés-technológiájának műveletcsoportjai 
2. Energetikai faültetvények terület-előkészítése 
3. Energetikai faültetvények talaj-előkészítése 
3.1. Termőhely-feltárás 
3.2. Tápanyag-utánpótlás 
3.3. Talaj-előkészítés 
4. Energetikai faültetvények telepítése
5. Energetikai faültetvények ápolása
6. Energetikai faültetvények betakarítása 
7. Energetikai faültetvények faanyagának szállítása, tárolása 
8. Energetikai faültetvények faanyagának felkészítése 
9. Energetikai faültetvények felszámolása 
Felhasznált irodalom 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

5. Energetikai faültetvények ápolása
Az energetikai faültetvények ápolása mechanikusan (talajművelő gépekkel, szárzúzókkal) vagy vegyszeresen (permetezőgépekkel, vegyszerkenő gépekkel, injektálógépekkel) történhet.
Az ápolási munkák helyes időpontban és minőségben való elvégzése a leginkább meghatározó tényező az energetikai faültetvény életciklusában. Az energetikai faültetvény telepítését követő 12 évben kiemelt szerepe van a gyomkonkurencia (pl. mezei aszat, tarackbúza, parlagfű, keserűfű, szerbtövis) kizárásának. Az ápolás elmaradásával, a gyomkonkurencia megjelenésével a csemete vagy dugvány élettere beszűkül, megeredése, növekedése nem lesz megfelelő, és az ültetvény tönkremegy. Előfordulhat, hogy a sűrű gyomvegetáció csak többszöri gyomirtással, vagy többféle típusú kezeléssel írtható ki (Vágvölgyi, 2013).

A technológia alapvetően gépi művelésű, de az első évben gyakran nem hagyhatjuk kézi ápolás nélkül a telepítést. A területen jellemző gyomkonkurencia függvényében általában elsősorban az egyszikű, tarackoló gyomok ellen kell hatékonyan védekezni. A dugványozást követően lehetőség van a vegyszeres gyomirtásra is. A különböző, kereskedelmi forgalomban kapható szerek dózisai eltérőek. A vegyszeres gyomirtást a rövid távú időjárás-jelentések alapján lehetőleg úgy kell időzíteni, hogy azt ne kövesse néhány napon belül csapadékos időjárás, mert a talajba mosódó gyomirtószer könnyen a dugványok károsodását okozza.

A sorközöket elég géppel ápolni, ennek eszköze: a tárcsa (22. kép), a kultivátor, a talajmaró (nem túl mélyen) vagy a kombinátor lehet. A terület állapotának megfelelően addig kell végezni a gyommentesítést, ameddig a fáknak már komoly konkurenciát nem okoznak a gyomok. Ez általában évi 13 alkalmat jelent, és csak a sorok csíkjaira kell, hogy vonatkozzon. Vegyszerek alkalmazásával ez is csökkenthető. A telepítés évében a sorok gépi ápolását 3-4 alkalommal célszerű elvégezni: ez nem csak a gyomirtás, hanem a talaj nedvességtartalmának megőrzése és a talaj levegőztetése miatt is fontos (főleg kötött talajokon). Augusztusban, mivel már kifejlődött a gyökérzet nagy része, és viszonylag nagy levélfelülete van a nyárfának, egy nagyon gyors növekedés várható, egészen a komolyabb éjszakai lehűlésekig. Ekkor a fák már mélyebb talajréteget használnak, mint a gyomok, és le is árnyékolják azokat. Általában ekkor már egy gépi ápolás is elég a faültetvényben. A későbbi években kézi ápolásra általában nincs szükség, az évi 13 gépi sorápolás elégséges.

Sík területeken általában elegendő a növénysorok között végzett mechanikai gyomirtás, talajmaró helyett ajánlott a tárcsa vagy a kultivátor alkalmazása. Humid és szemihumid területeken a szárzúzók (23. kép) használata kedvezőbb lehet, mivel a feltalaj tömöttebb marad, ezáltal az erózió kevésbé veszélyezteti a talajt.

Lejtős területeken, a talajon a víz- és a szél eróziója ellen a fák között alacsony növésű, évelő, szárazságtűrő növényfajok alkalmazását lehet javasolni, melyeket egy adott növekedési magasság elérésekor vissza kell vágni (szárzúzózással).

Környezet-, ill. természetvédelmi szempontok figyelembevételével a mechanikai gyomirtás mellett vagy helyett vegyszeres gyomirtási technológia alkalmazása is szükségessé válhat. A kenési technológiával végrehajtott gyomkorlátozás az alternatív kezelési módok közé tartozik. A vegyszerkenő gépek folyadékfilm formájában viszik fel a kenőlevet a gyomnövényzet lombozatára. Permetezési technológia esetén pl. talajmaróra szerelt permetező-egység segítségével egy menetben elvégezhető a mechanikai és vegyszeres gyomirtás (Liebhard, 2009). Pajorkár elleni védelemben alkalmazható a magyar fejlesztésű injektálógép is.

 
22. kép. Tárcsázott energetikai faültetvény sorközök


23. kép. Szárzúzózott energetikai faültevény sorközök                

Az energetikai faültetvények ápolása teljes egészében megoldható a hagyományos erdőgazdálkodás területén használt mechanikus és vegyszeres ápológépekkel (lásd a „Horváth B. (2021): Gépek az erdőtelepítéshez. Szaktudás Kiadó Ház Zrt., Budapest. 46 p. ISBN 978-963-575-000-9 (https://szaktudas.hu Digitális kiadvány / Gyakorlati Tudástár sorozat)” című kiadványt).

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai