Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Robottraktorok

Szerző: Dr. Husti István
újdonság
Ár: 2000 Ft
Kosárba
pénztárhoz

A robotok gazdasági célú alkalmazása világjelenség. Ma már a világ számos pontján használnak robotokat a mezőgazdasági termelésben is. Várható, hogy előbb-utóbb a hazai földeken is meg fognak jelenni, ezért gyakorlati szakembereinknek érdemes lehet megismerkedni a mezőgazdasági robotok által kínált lehetőségekkel. Jelen kiadvány is ezt a célt szolgálja: 33 oldalon, 33 színes képpel mutatja be a világ néhány jellegzetes robottraktor-fejlesztését. Szeretnénk, ha a könyvet érdeklődéssel és haszonnal olvasnák a mai magyar gazdálkodók és azok a fiatalok, akik a jövőjüket ebben a szép és komoly kihívást jelentő ágazatban képzelik el.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 33 oldal
ISBN/ISSN: ISBN 978-963-575-052-8
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

1. Egy kis múltidézés 
2. A közelmúlt megoldásai 
A Yanmar traktorok 
A Case IH Magnum 
Az első orosz robottraktor 
Az AgroBot projekt 
3. Az elektromos robottraktorok 
A Kubota elektromos X traktora 
John Deere-fejlesztések az önvezető elektromos traktorok terén 
    A SESAM-projekt
    A JOKER-koncepció
    A GridCON-koncepció 
A „ZTRACTOR” önvezető elektromos traktorai 
A ZY elektromos meghajtású traktor 
Az ET504-H típusú robottraktor 
A Monarch traktor 
4. Források 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

A Yanmar traktorok
A Yanmar japán cég, amely 1912-ben Osakában kezdte meg működését. Fő profilja a dízelmotorgyártás, de egyebek mellett traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek előállításával is foglalkozik. Tevékenységük vezérelve a fenntarthatóság, az, hogy „fenntartható jövőt” biztosítsanak partnereinek és rajtuk keresztül az emberiségnek (4.).

A Yanmar elsősorban a traktorgyártás terén szerzett hírnevet és ért el üzleti sikereket. A hagyományos traktorok mellett az utóbbi időben egyre intenzívebben foglalkoznak a vezető nélküli robottraktorok fejlesztésével, gyártásával. A fejlesztést a Hokkaido Egyetem munkatársaival közösen végzik, illetve végezték. Legutóbbi információk szerint Japánban már 50 autonóm traktor működik. Legtöbbjük a rizstermesztésben hasznosul, vetési, művelési feladatok ellátásával. A hazai sikereken felbuzdulva a nemzetközi terjeszkedést tűzték ki célul. Ennek jegyében a 2019-es Agritechnica kiállításon is bemutatták robottraktorukat (4. kép). A piaci térnyeréshez biztosítani kell, hogy a berendezések az európai szabványos előírásoknak is megfeleljenek. Ez ügyben ugyanis vannak még teendők.


4. kép. Az YT5113A típusú robottraktor az Agritechnica Yanmar-standján (5.)

A gyártó információi szerint az YT5113A típusú traktor robotizált változata mintegy
10 ezer euróval kerül többe, mint az „alapgép”. (Egy 2018-as információ szerint a hagyományos Yanmar-traktorok ára 82 672 és 108 495 euró között mozgott, míg a robotizált változatok esetében az árak 93 618 és 119 441 euró között alakultak (6.)) A szabványos traktor robottá alakításához GPS-vevőt, valamint négy érzékelőt szerelnek fel, amelyek környezeti akadályokat (emberek, állatok, tereptárgyak stb.) érzékelve leállítják a gépet. A négy érzékelő két-két lézerkamerából, illetve ultrahangos érzékelőből áll.

A Yanmar két változatot kínál:

  • Az egyik egy olyan robottraktor, amely teljesen autonóm, azaz beépített táblagépről történt előzetes programozás után önállóan, teljesen magától vezet (5. kép).
  • A második változat ugyanazt a munkát végzi, mint az őt követő, vezetővel működtetett traktor. Így egy traktoros egyidejűleg két traktort képes „tandem” üzemmódban üzemeltetni (6. kép).

 
5
. kép. A robottraktor elölnézetben (5.)

A cég fejlesztési koncepciójának egyik alappillére az, hogy a fokozódó kihívások kikényszerítik a hatékony adatalapú mezőgazdálkodást, az eddigi, tapasztalatokon és puszta megérzéseken alapuló gazdálkodás helyett. Miután a robottraktor helyspecifikus adatokat szerez a műholdakról és automatikusan, nagy pontossággal hajtja végre a műveleteket, nincs szükség a pontosság és precizitás fenntartásához szükséges emberi készségekre, ami esetenként jelentős szellemi terhet jelent, ami fáradtsághoz, majd hibázáshoz vezethet. A gépekről összegyűjtött üzemeltetési információkat és munkaadatokat digitalizálták, a gazdálkodó okos telefonjával bárhonnan ellenőrizheti a gépek működését, földjeinek és terményeinek állapotát. A távérzékelési szolgáltatás során rizsnövényekről készítenek légi felvételeket egy speciális, kamerára szerelt drónnal, hogy elemezzék a növekedési körülményeket, jelezve az elégtelen vagy egyenetlen növekedés lehetséges okait. Ha van ilyen, a gazdálkodónak lehetősége van akár azonnali, valós idejű beavatkozásra is.

A vezető nélküli traktorok fejlesztése során az egyik feladat annak megoldása volt, ahogy erre fentebb utalunk, hogy egy gépkezelő két traktor egyidejű üzemeltetésére legyen képes. A megvalósult, tandem üzemmódot biztosító koncepció fő jellemzői:

  • Az alkalmazott automatikus rendszerrel egy személy két traktort működtethet. A robottraktort azok a „kezdők” is gond nélkül irányíthatják, akiknek nincs kellő tapasztalata a traktorvezetésben. A tapasztalattal rendelkező traktorosok (ha vannak ilyenek), más munkákra irányíthatók át.
  • A működés követésének érdekében tablet felhasználói felületet fejlesztettek.
  • A pilótafülkében, annak kamerája segítségével, „láthatók” az üzemelési körülmények.
  • A robottraktor beépített érzékelőkkel azonosítja az útjába kerülő akadályokat, elkerülve ezzel az ütközéseket.
  • A robottraktor az adatszolgáltatáshoz nem igényel semmilyen kezelői közreműködést.
  • A motorvezérlő egység az üzemi körülményektől függően automatikusan optimalizálja a motor fordulatszámát és a menetsebességet.
  • A robottraktor telemetrikus adatokat küld egy bázisállomásra, ami a traktor pozicionálásának fokozott pontosságot biztosít.
  • A tágas utastér nemcsak vonzó megjelenést, hanem jó láthatóságot és kényelmet biztosít.

 
6. kép. Robottraktorok tandem üzemmódban: gépkezelővel és anélkül (7.)

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai