
Az idevonatkozó eddigi vizsgálatok a következő fontosabb takarmányozási lehetőségeket ajánlják a hőstressz káros hatásainak csökkentésére:
a) Tekintettel arra, hogy mind a takarmányfelvétel, mind pedig a táplálóanyagok emészthetősége csökken a hőstressz hatására, koncentráltabb, emészthető táplálóanyagban gazdag takarmányokat kell etetni a nagy melegben. Célszerű a takarmány energiatartalmának nagyobb hányadát takarmányzsírral biztosítani, az állatok hőtermelésének csökkentése és így az ún. hősokk kialakulásának az elkerülése érdekében.
b) Azon mikro-táplálóanyagok mennyiségének okszerű megváltoztatása az abrakkeverékekben, amelyek direkt vagy indirekt antioxidáns tulajdonságokkal bírnak (pl. C-, E-, A-vitaminok, cink, szelén, metionin stb.). Az idevonatkozó vizsgálatok eredményei szerint a felsorolt táplálóanyagok javítják a gazdasági haszonállatok lipidperoxidáció elleni védelmét, de a hőstressz során ezen antioxidánsok iránti igénye a szervezetnek is nagyobb. Az egyértékű ionoknak a takarmányban való pótlásával az állati szervezet vízvisszatartásának csökkenése enyhíthető. Erre alkalmas sókészítmények az ammónium-klorid, a nátrium- és kálium-bikarbonát, a nátrium és kálium-hidrokarbonát stb.
c) Betain (trimetil-glicin) bekeverése a takarmányba. A betain a kolinnak egy anyagcsereterméke, melynek fontos szerepe van a szervezetben, mint metilcsoport (CH3) donor és így hatással van a sejtek ozmolaritására. Schrama (2003) vizsgálatai szerint a betain 1,23 g/kg koncentrációban való bekeverése csökkenti a sertések hőtermelését, ezért a magasabb környezeti hőmérséklet estén a takarmányfelvétel kevésbé csökken.