Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Eszközhordozó robotok

Szerző: Dr. Husti István
újdonság
Ár: 2000 Ft
Kosárba
pénztárhoz

Ma már a világ számos pontján használnak robotokat a mezőgazdasági termelésben. Bár hazánkban a mezőgazdaság műszaki fejlesztésében a robotizáció még csak szerény kezdeténél tart, nem nehéz megjósolni, hogy előbb-utóbb a hazai földeken is megjelennek a robotok. Jelen kiadványunkban egy speciális mezőgazdasági alkalmazásukat, az eszközhordozó robotokat ismertetjük. Mindazok számára, akiket érdekelnek a mezőgazdálkodás korszerűsítési megoldásai és az eszközhordozó robotok alkalmazásának lehetőségei, 33 oldalon, 45 színes kép segítségével mutatjuk be az eszközhordozó robotok néhány ismert típusát és a használatukhoz kapcsolódó ismereteket, de megvilágítjuk ezek különbségét is a hagyományos mezőgazdasági erőgépek alkalmazásához képest.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 33 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-070-2
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

1. Hagyományos eszközhordozók 
2. Híd a hagyomány és az újdonság között (a NEXAT gigantikus eszközhordozója)
3. A robotizáció térnyerése 
    3.1. Az Elatec eszközhordozója: az „e-Tract” 
    3.2. A „Robotti” eszközhordozó robot 
    3.3. A „DOT” eszközhordozó robot 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

3.1. Az Elatec eszközhordozója: az „e-Tract”
A 2011-ben Franciaországban alapított ELATEC vállalat kis- és középüzemek számára tervez és gyárt különböző – döntően elektromos hajtású – berendezéseket. A mezőgazdasághoz való kötődésük megjelenik a cégfilozófiában is, amely szerint: „olyan berendezéseket fejlesztünk, amelyek megkönnyítik a gazdák munkáját és innovatív megoldásokat kínálnak a mai problémákra a gyorsan változó mezőgazdasági világban. Termékeket fejlesztünk egy olyan mezőgazdaság számára, amely tiszteletben tartja a környezetet, miközben elősegíti a gazdaságok jövedelmezőségét.” Mindezek szellemében az Elatec évek óta fejleszt és gyárt különféle innovatív megoldásokat szántóföldi és kertészeti célokra (1).

A cég 2015-ben a bordeaux-i mezőgazdasági vásáron elnyerte az Agrinove 2015-díjat az önműködő, elektromos hajtású mezőgazdasági eszközhordozó robotjuk prototípusáért
(12. kép). A fejlesztések eredményeként 2019 közepe óta két „e-Tract” elektromos eszközhordozó robotot (6. kép) teszteltek permetezésben, illetve kultivátorozásban a gyümölcsök és zöldségek legismertebb tesztközpontjában (Center Technique Interprofessionnel des Fruits et Légumes, CTIFL) Párizsban. A sikeres tesztek eredményeire támaszkodva az idén megkezdték a robotok forgalmazását Franciaországban és Hollandiában. Információink szerint utóbbi országban az alapgép ára 39 750 euró (2).

Csupán érdekességként említhető, hogy az „e-Tract” a 6. francia robot, amely megtalálható a „Future Farming” holland szaklap által összeállított katalógusban, amely a 2021-ben hozzáférhető mezőgazdasági robotokat tartalmazza (3).

 
12. kép. Az „e-Tract” elektromos hajtású eszközhordozó robot (2)

Az elektromotoros gépek egyre népszerűbbek. Mezőgazdasági hasznosításuk szempontjából fontos előny, hogy a korábbi összetett hajtásszerkezet egy tápkábelen keresztüli „hajtótengely” révén sokkal könnyebbé vált. A fajlagos talajnyomás szempontjából a közvetlen meghajtás mellett az is fontos, hogy a használt akkumulátorok akár egy kézzel is felemelhetők. A fejlesztők és a forgalmazók szerint: „Nincs szükségtelen kiló a fedélzeten”. Az Elatec eszközhordozójának súlya valamivel kisebb, mint egy átlagos autóé. Ez a tulajdonság különösen nedves, süppedékes talajokon előnyös.

Az e-Tract általános eszközhordozó robot, amelyhez két helyen lehet munkagépeket, illetve munkavégző szerszámokat rögzíteni (13. kép). A középre, illetve a hátsó vonóhoroghoz csatlakoztatható munkagépekkel a robot hatásos munkát végezhet például a zöldségtermesztésben szokásos mechanikai gyomirtás, illetve permetezés során (14. kép).

 
13. kép. Az e-Tracthoz két helyen csatlakoztathatók a munkavégző egységek (3)

 
14. kép. Az e-Tract robot kapálószerszámokkal és permetező egységgel
felszerelve munka közben

A robot elektromos meghajtású és teljes egészében lítiumelemekkel működik. Irányításához és navigációjához színes 3D kamerákat és RTK-GPS jeleket használ. Az automata vezérlésű hidraulikus rendszer lehetővé teszi például a kapálógép munkamélységének optimális szabályozását.

A jó tömegeloszlást segíti a kerekek mérete, illetve elhelyezkedése. A nyomtáv
1650 mm, a hátsó kerekek átmérője 1200, míg a mellsőké 700 mm. A hasmagasság 550 mm. A hátsó függesztőszerkezet terhelhetősége 400 kg, a középsőé 300 kg. A két függesztőszerkezet egymástól függetlenül használható (15. kép). A robot tömege – szerszámok nélkül – 800 kg. Ennek és a konstrukciós kialakításnak köszönhetően a fajlagos talajnyomás nem számottevő. A haladási sebesség 0 és 6 km/h között változtatható.

 
15. kép. Az e-Trac sorközművelés közben (4)

A fejlesztők a robot legfőbb előnyeiként a következőket említik: csendes, tiszta, sokoldalú, autonóm és a karbantartási igénye is alacsony.

A robotot – energiamegtakarítási és közlekedésbiztonsági szempontból is – célszerű a munkavégzés helyére szállítani. Erre a célra egy normál utánfutó is megfelelő (16. kép).

A fejlesztő-gyártó vállalat jelenlegi kínálatában az eszközhordozó robot mellett hagyományos, gépkezelő által vezetett berendezés (17. kép) is szerepel.

A vezetővel üzemeltethető eszközhordozó legfőbb előnye, hogy zárt térben, például üvegházban, fóliasátorban is könnyen és biztonságosan manőverezhet (18. kép). Ahol rendelkezésre áll kellő tapasztalattal és begyakorlottsággal bíró gépkezelő, ott célszerű lehet az ilyen megoldás alkalmazása, szemben a robot használatával. Az ember közvetlen jelenléte különösen olyan esetekben lehet szerencsés, ha a munkavégzés során váratlan zavar támad, vagy egyéb, a korrekt munkavégzést veszélyeztető nehézség jelentkezik.

mutass többet mutass kevesebbet