Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Védekezés a kórokozók és kártevők ellen a szőlőben

Szerző: Zsigó György
Heti növényvédelmi értesítővel!
Ár: 2200 Ft
Kosárba
pénztárhoz

A kiadvány megrendelői a kötet mellé megkapják a növényorvos-szerző rendszeres, képes növényvédelmi értesítőjét is!
 Kötetünkben sorra vesszük, hogyan védekezhetnek a szőlőtermelők a szőlő hazánkban előforduló korokozóira és kártevőire, a jellegzetes kórképeket nagy számú színes fotón mutatjuk be.
A legtöbb házikertben ma is megtalálható a szőlő, kordonon vagy tőkéken. A fehér vagy vörösbornak szánt fajták mellett a nagy szemű csemegeszőlők is népszerűek. Sok károsítótól szenvednek, bátran kijelenthetjük, hogy nincsen szőlőtermesztés növényvédelem nélkül. Az Európai Unió mezőgazdasági területeinek csupán 2%-án található szőlő, de az összes növényvédő szer 40%-át itt használják fel. A szőlő kifejezetten permetezést igénylő növény a nagyüzemekben is. A környezetvédőknek is a látókörébe került, egyre több országban keresnek alternatívákat a gombaölők kiváltására.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 29 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-086-3
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Nincs szőlőtermesztés növényvédelem nélkül!
Növényvédelem a szőlőben 
    Hogyan késleltessük a vegyszerek használatát? 
    Amikor végül a rovarölő és a gombaölő szerek következnek 
    A szőlő három legfőbb ellensége 
    A lisztharmat, amelynek kedvez a klímaváltozás 
    A peronoszpóra, amely belül támad 
    A szinte kikerülhetetlen szürkepenész 
    Egyre terjed a feketerothadás gomba 
    A molyok, atkák könnyebb, az amerikai szőlőkabóca nehezebb ellenfél 
    Gondos növényápolás nélkül nincs hatásos növényvédelem! 
Mellékletek 
    1. melléklet. Hasznos információk 22 2. melléklet. NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 
    3. melléklet. Kormányhivatalok címei, elérhetőségei, 2022 
    4. melléklet. Károsító bejelentési lap 2022 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Egyre terjed a feketerothadás gomba
Egyre több ültetvényben, egyre nagyobb gondot okoz. Abban is különbözik a három nagy testvértől, hogy még igazán nem kidolgozott a vegyszeres védelme. Jóval nagyobb jelentősége van azoknak a mechanikai, biológiai módszereknek melyekkel csökkenteni lehet a fertőzés kialakulását.
A szőlő minden fiatal, növekedésben lévő zöld részét fertőzheti pl. a fürtkocsányon is megjelenhet. Tehát a fejlődő szőlőre kell a leginkább vigyáznunk, a virágzástól 4-6 hétig sűrűn ellenőrizzünk a tőkéket.
A leveleken talán a perzseléshez hasonlítanak leginkább a szabálytalan alakú, barna közepű és éles sötét határvonallal lezárt foltjai. Az elhalt levélfolton körkörösen megjelenő gomba termőtestek pedig már egyértelművé teszik, hogy ennek a gombának a kórképét látjuk.

 feketerothadás kezdeti tünete9. kép A feketerothadás kezdeti levéltünete

A fürtön összetéveszthető a peronoszpórával, de a feketerothadásnál barna színnel indul a bogyók rothadása majd szénfeketévé aszalódik a fürt. Később a mumifikálódott szemeken is megjelennek a fekete apró, a gombostűfejnél is kisebb gombatestek. Ezekkel telel át a gomba. Ellenállóságukra jellemző, hogy 2-3 évig is életképesek maradnak és újra és újra fertőzhetnek a kertünkben.

egészséges és aszalódott szőlőszemek
10. kép. Egészséges, kávébarna és feketévé aszalódott szemek.
A feketerothadás fertőzésének fokozatai fürtön

Tehát a beteg levelek összegyűjtése és a száraz fürtök leszedése, megsemmisítése a legfontosabb védekezési teendőnk. (Ezzel egyben a peronoszpóra áttelelését is megakadályozzuk.) Már a szőlőt is termésmaradványok nélkül kell a télbe bocsájtanunk, hasonlóan az összes gyümölcsfánkhoz és bokrunkhoz. (Állítólag a feketerothadástól összeaszott fürtöket nehéz leválasztani a vesszőkről. Ez is a gomba jelenlétét mutatja.)

Tavasszal pedig a beteg vesszőket eltávolító erős tisztítómetszéssel folytassuk a védekezést.
A védekezés kulcsa: a beteg növényi részeket el kell távolítani a kertből!

beszáradt fürt 
11. kép. A feketerothadás áttelelését biztosító beszáradt fürtök,
felületükön a tűszúrásnyi gombatestekkel

Lassan azért gyűlnek a tapasztalatok a gombaölő szerekkel kapcsolatban is. A kontakt mankocebek jók voltak, de már nem kaphatóak.

A felszívódók közül III. kategóriás és a feketerothadásra hivatalosan is engedélyezett a Dynali, és jókat hallottam a Cabrio Topról és a Cantusról is. A II. kategóriás engedéllyel rendelkezők a Delan Prót is bevethetik. Megnehezíti a dolgunkat, hogy a fertőzés később, akár csak 3 hét múlva válik láthatóvá, ekkor jelennek meg a tünetek. Ekkor már késő felvenni a permetezőgépet. Tehát ahol az előző évek fertőzése és a meleg csapadékos időjárás miatt számítani lehet a megjelenésére, ott megelőzéssel kell védekezni ellene. Ebben hasonlít az előzőekben tárgyalt gombákra.

mutass többet mutass kevesebbet

A témához kapcsolódó további kiadványok

A kategória legkedveltebb kiadványai