Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Védekezés a betegségek és kártevők ellen a gyümölcsösökben

Szerző: Zsigó György
Heti növényvédelmi értesítővel!
Ár: 2500 Ft
Kosárba
pénztárhoz

A kiadvány megrendelői a kötet mellé megkapják a növényorvos-szerző rendszeres, képes növényvédelmi értesítőjét is!
 Kiadványunk a nagy számú fénykép, valamint a kór- és kárképek pontos leírása alapján kívánja bemutatni, azokat a gyümölcskárosítókat, melyek jelenleg gondot okoznak kertjeinkben, s melyek segítségével még a kezdő kertészkedők is könnyen beazonosíthatják a náluk tapasztalható károsodást. Az ajánlások mindenki számára elérhető és megvalósítható megoldásokat sorakoztatnak fel. A mellékletben a növényvédelmi végzettségekről, a vizsgálatokat végző laboratóriumok, szakhatóságok elérhetőségéről és a hazánkban a közeljövőben, várhatóan megjelenő károsítókról kaphatnak információkat.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 44 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-085-6
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Már nem a naptár számít 
Növényvédelem a gyümölcsösben 
    Hogyan késleltessük a vegyszeres beavatkozást? 
    Ha már tényleg be kell keverni a rovarölőt és a gombaölőt 
    Rügypattanás idején – tavaszi lemosó permetezés 
    Magunkat védjük! 
    Tavaszi védekezés a tafrina, a virágfertőző monília és a fagykár ellen 
    Az alma- és a körtefáknál is készíthetjük a permetezőgépet 
    Levéltetvek, pajzstetvek és szilvadarázs 
    Sodrómolyok és cserebogarak 
    Takácsatkák, levélatkák 
    Sziromhullás után használjunk felszívódó gombaölőket! 
    Dióburok-fúrólégy 
    Kukacos cseresznye 
    Molyok és moníliás termésrothadás 
    Poloskák az almán és körtén 
    Foltos gyümölcslevelek 
    Tárolási betegségek, szüret előtti permetezés 
    Segítőink a madarak 
    Őszi lemosó permetezés 
    Téli teendők 
Mellékletek 
    1. melléklet. Hasznos információk 
    2. melléklet. NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 
    3. melléklet. Kormányhivatalok címei, elérhetőségei, 2022 
    4. melléklet. Károsító bejelentési lap 2022 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Dióburok-fúrólégy
A magyar kertek szeretett fája, melyet az unokánknak ültetünk, lassan a többi gyümölcshöz hasonló intenzív növényvédelmet igényel. Az ültetvényekben 7-9 alkalommal is permetezik évente.
A dió gnomóniás levélfoltossága és a baktériumos betegsége rendszeresen megjelenik a leveleken, de akár a termést is megtizedelheti. Mindkét kórokozóra jó hatású réztartalmú készítmények mellett a felszívódó Topas 100 EC is bevethető a gomba ellen. Az aszályos időjárásra is terméshullással reagálnak a fák.
Végül megérkezett a nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa). 2012-ben lépte át határt Kőszegnél, 2018-ban már Szabolcsban is megtalálták. A zöld termésburok alatt rágó nyüvek nyomán megjelennek a baktériumok és gombák, ettől rothad feketén és bűzösen a termés.

dióburok-fúrólégy lárva 
17. kép. A valaha zöld termésburok alatt csapatostul károsítanak
a dióburok-fúrólégy lárvái

„Testvéreihez” a cseresznyelegyekhez hasonlóan a talajban telelnek át, báb alakban. Tehát folyamatosan fel kell szedni a lehullott termést és a fán se hagyjunk foltos, fekete szemeket. Ezekből vándorol, pottyan a fa alatti téli búvóhelyére a lárva. A nyüvektől mentes, de a dió baktériumos betegségétől fonnyadó, száradó a szemeket is meg kell semmisíteni. Ne kupacoljuk, azonnal tüntessük el a begyűjtött beteg termést!

Az engedélyezett rovarölő szerek közül a kontakt hatásúakkal (pl. Decis, Karate) nyártól-őszig többször kellene permetezni a nagyméretű fákat, a felszívódóak (pl. Mospilan, Gazelle) pedig nehezen jutnak el a zöld terméshéjba.

Jó hír, hogy 2021-ben hivatalosan is engedélyezték a „Combi-Protec csalétek és rovarölőszer hatásjavító segédanyagot”, mely a Mospilannal kombinálva eredményesnek látszik. A legyek a segédanyagban lévő és számukra csábító fehérjével együtt a rovarölő szert is benyalják. A hazai ülttevényekben már bevált ez a kombináció, évente 5-6 alkalommal kezelik a fákat, kb. 10 napos időközökkel és szép termést szüretelnek.

Állítólag nagyon erős a vonzó hatása, nem kell az egész fát lefedni a permetlével. 2022-től már félliteres kiszerelésben is kapható. 

Aki a házikertjében is próbálkozik a permetezéssel, annak javaslom, hogy a cseresznyelégynél is bevált PALz jelű zöldessárga ragacslappal kövesse a légy rajzását. Újabban egy olyan párnácskával is kombinálják a színcsapdát, mely a legyeket táplálkozásra csábítja. Így még hatékonyabban gyűjt az előrejelző eszköz.

Csak a cseresznye vagy a diófa tetejére kihelyezett csapdák mutatják pontosan a rajzás kezdetét. A kutatók csigákkal oldják meg a rendszeres leolvasást. Mi is szerkeszthetünk teleszkópos, botos akasztókat, különben létráznunk kell…

Sokan injektáltatják a fáikat, holott nem zajlottak le az engedélyeztetési vizsgálatok. Mi marad a dióbélben a rovarölő szerből, mi kerül majd a karácsonyi bejglibe? Várják meg a hivatalos vizsgálatok eredményeit!

 dióburok-fúrólégy
18. kép. A dióburok-fúrólégy repülő egyedei (imágói)
a PALZ jelű sárgászöld ragacslapon

mutass többet mutass kevesebbet

A témához kapcsolódó további kiadványok

A kategória legkedveltebb kiadványai