Digitális könyvek
kategóriák

A lovak tenyésztése, takarmányozása és betegségei

Szerző: Dr. Szajkó István - Dr. Kertészné Győrffy Eszter - Dr. Mentes Katalin
újdonság
Ár: 2800 Ft
Kosárba
pénztárhoz

Digitális kiadvány
 A tankönyv az elmúlt években összegyült eredményekre és széleskörű ismeretanyagra épül. Az első fejezet a ló anatómiájával, tenyésztésével, az elhelyezéssel és ápolással kapcsolatos tudnivalókról ad összefoglaló áttekintést. A tankönyv második fejezete a takarmányok és az általános takarmányozási ismeretekkel, valamint a különböző korú, hasznosítású lovak táplálóanyag igényeinek bemutatásával segíti a leendő és a még több ismeretre vágyó szakember munkáját. A harmadik fejezet a fertőző és nem fertőző betegségek okait, a beteg állatok felismerésének módjait, a betegségek megelőzését, az állatorvosi kezelések során szükséges segédkezési feladatokat mutatja be.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 353 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-9675-32-2
Kiadó: Herman Ottó Intézet NKft

Tartalomjegyzék:

ELŐSZÓ 
1. LÓTENYÉSZTÉSI ISMERETEK 
1.1. Anatómiai alapismeretek 
1.1.1. A szervetlen vegyületek
1.1.2. A szerves vegyületek
1.1.3. A sejt főbb alkotórészei és életjelenségei 
1.1.4. A szövetek
1.2. A ló mozgató szervrendszerének felépítése, működése
1.2.1. A mozgás passzív szervei 
1.2.2. A mozgás aktív szervei
1.2.3. A ló testtájai 
1.3. A ló emésztőkészüléke 
1.3.1. Az emésztés folyamata 
1.3.2. Az emésztőkészülék felépítése és működése 
1.4. A ló légzőkészülékének felépítése, működése
1.5. A keringés szerveinek rendszere, működése 
1.5.1. A vér és a vérérrendszer 
1.5.2. A nyirok és a nyirokérrendszer
1.6. A kiválasztás szerveinek felépítése, működése 
1.7. A mén és a kanca nemi szerveinek felépítése, működése 
1.7.1. A hím- és női ivarszervek felépítése és működésük
1.7.2. A kanca tejmirigyének felépítése és működése, a tej elválasztása és leadása
1.8. A ló idegrendszere, a hormonális szabályozás és az érzékszervek
1.8.1. Az idegrendszer felépítése és működése 
1.8.2. A hormonális szabályozás 
1.8.3. Az érzékszervek 
1.8.4. A pata felépítése
1.9. A ló kialakulása és háziasítása 
1.9.1. A ló eredete és törzsfejlődése
1.9.2. A ló háziasítása 
1.9.3. A magyar lótenyésztés története és korszakai 
1.9.4. A hazai tradicionális ménesek története 
1.9.5. Lótartásunk általános helyzete, jelentősége 
1.10. A ló elnevezése, névadása és megjelölése 
1.10.1. A ló elnevezése ivar, korcsoport és használat szerint
1.10.2. A ló névadásának szabályai 
1.10.3. Az egyedi tartós megjelölések lehetőségei és előírásai
1.11. A ló külleme, mozgása és bírálata
1.11.1. A ló színei, jegyei, és a méretek felvétele
1.11.2. A ló testalakulásának bírálata 
1.11.3. A ló alapvető mozgásmódjai 
1.11.4. A ló életkorának meghatározása 
1.11.5. Kialakult rossz szokások és ezek megelőzése
1.12. A ló szaporítása
1.12.1. Az ivar- és tenyészérettség, az ivarjelleg, ivartalanítás
1.12.2. Párosítás, tenyésztési eljárások, próbáltatás és pároztatás 
1.12.3. Természetes fedeztetés, mesterséges termékenyítés és a vemhesség
1.12.4. A lótenyésztésben használt törzskönyvek, méneskönyvek, okmányok és bizonylatok 
1.12.5. A ló vétele, eladása és szavatossági hibák 
1.13. A ló tartástechnológiája korcsoport és használat szerint 
1.13.1. A tenyészmének és a ménesi tenyészkancák elhelyezése, tartása, gondozása, legeltetése
1.13.2. A munka, sport- és versenylovak elhelyezése 
1.14. A lófajták 
1.14.1. Arab telivér 
1.14.2. Shagya arab 
1.14.3. Angol telivér
1.14.4. Kisbéri félvér 
1.14.5. Gidrán 
1.14.6. Furioso-north star 
1.14.7. Magyar sportló 
1.14.8. Nóniusz
1.14.9. Lipicai 
1.14.10. Az ügető lovak
1.14.11. Magyar hidegvérű 
1.14.12. Hannoveri 
1.14.13. Holsteini 
1.14.14. Trakehneni
1.14.15. Oldenburgi 
1.14.16. Holland sportló 
1.14.17. Selle francais (francia hátasló) 
1.14.18. Nóri 
1.14.19. Percheron 
1.14.20. Belga ardenni 
1.14.21. Shetland-póni 
1.14.22. Welsh-póni 
1.14.23. Haflingi kisló 
1.14.24. Fjord 
1.14.25. A szamár és az öszvér
1.15. Lóhasználat 
1.16. A ló ápolása 
1.16.1. A lóápolás menete és eszközei 
1.16.2. Különleges, illetve időszakos ápolási módok
2. TAKARMÁNYOZÁSI ISMERETEK 
2.1. A takarmányok kémiai összetétele 
2.1.1. A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma 
2.1.2. A takarmányok szerves és szervetlen alkotói 
2.2. A takarmányok csoportosítása 
2.2.1. Abraktakarmányok 
2.2.2. Szálastakarmányok 
2.2.3. Zöldtakarmányok 
2.2.4. Legelő 
2.2.5. Egyéb takarmányok és melléktermékek 
2.2.6. Keveréktakarmányok 
2.2.7. Takarmánykiegészítő anyagok 
2.3. A takarmányok érzékszervi vizsgálata és minősítése 
2.4. A takarmányok előkészítése, tartósítása és tárolása
2.4.1. Abraktakarmányok előkészítése 
2.4.2. A tömegtakarmányok előkészítése 
2.4.3. A takarmányok tartósítása 
2.4.4. A takarmányok tárolása 
2.5. A lovak táplálóanyag-szükséglete 
2.5.1. Életfenntartó szükséglet 
2.5.2. Termelő szükséglet
2.6. A takarmányadagok összeállításának szempontjai 
2.6.1. Az etetés rendje
2.6.2. A víz minősége és a ló vízszükséglete 
2.6.3. Csikók takarmányozása 
2.6.4. Tenyészmének takarmányozása 
2.6.5. Tenyészkanca takarmányozása 
2.6.6. Igáslovak takarmányozása
2.6.7. Hobbilovak takarmányozása 
2.6.8. Versenylovak és nagyteljesítményű sportlovak takarmányozása 
3. A LÓ GYAKORIBB BETEGSÉGEI
3.1. A fertőző betegségek
3.1.1. A fertőző betegségek általános jellemzői 
3.1.2. A megelőzés lehetőségei 
3.1.3. Baktériumok okozta betegségek
3.1.4. Vírusok okozta betegségek 
3.1.5. Paraziták okozta betegségek
3.2. Az emésztőkészülék betegségei 
3.2.1. A fogak betegségei
3.2.2. Nyelőcső-eltömődés
3.2.3. A kólikás betegségek
3.3. A légzőkészülék betegségei
3.3.1. A felső légutak gyakoribb betegségei 
3.3.2. A tüdő gyakoribb megbetegedései 
3.4. Anyagforgalmi betegségek
3.4.1. Az ásványi anyagok élettani szerepe és hiánya 
3.4.2. Vitaminhiány és túladagolás 
3.4.3. Az izmok anyagforgalmi betegségei 
3.5. A lovak mérgezései 
3.5.1. A méreg és a mérgezés 
3.5.2. Romlott takarmányok okozta mérgezések
3.5.3. Növényi mérgezések 
3.5.4. Vitaminok, gyógyszerek és vegyszerek okozta mérgezések 
3.5.5. Állati eredetű mérgezések 
3.6. Bőrbetegségek 
3.6.1. Bőrgyulladás
3.6.2. Ekcéma 
3.6.3. Csalánkiütés
3.6.4. Petecskór 
3.6.5. Egyéb gyakori bőrbetegségek 
3.7. Sebészeti betegségek 
3.7.1. A seb 
3.7.2. Fedett mechanikai sérülések 
3.7.3. Az inak betegségei 
3.7.4. Az ínhüvelyek betegségei 
3.7.5. A nyálkatömlők betegségei
3.7.6. Az ízületek betegségei
3.7.7. A csontok betegségei
3.7.8. Csontkinövések és lágypókok
3.8. A pata rendellenességei 
3.8.1. A pata feladata és működése 
3.8.2. Az egészséges pata
3.8.3. Szabálytalan paták
3.8.4. Beteg paták 
3.8.5. A szarutok folytonossághiányai 
3.8.6. A szaru minőségi rendellenességei
3.8.7. Szabálytalan járásmódok
3.8.8. A pata és a pártaszél sérülései 
3.8.9. A patairha gyulladása 
3.9. Sebészeti beavatkozások egészséges állapotban
3.9.1. Mének ivartalanítása
3.10. A szem betegségei
3.10.1. A szem nyílt és fedett sérülései 
3.10.2. Idegen test a szemben
3.10.3. Kötőhártya-gyulladás
3.10.4. Szaruhártya-gyulladás
3.10.5. Visszatérő, idült szemgyulladás (uveitis)
3.11. Szülészeti és szaporodásbiológiai rendellenességek
3.11.1. A meddőség 
3.11.2. A vetélés
3.11.3. Szülészeti, ginekológiai beavatkozások 
3.11.4. A magzatburok-visszatartás

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai