Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

A pohánka (hajdina) termesztése

Szerző: Mendlerné Dr. Drienyovszki Nóra - Dr. Radics László
újdonság
Ár: 2000 Ft
Kosárba
pénztárhoz

A pohánka (hajdina, haricska, kricska, grecska, szerencsebúza) mérsékelt égövi származású, rövid tenyészidejű, erőteljesen és gyorsan növekvő, kétszikű növény. Széleskörűen termesztik az északi féltekén a Kelet-Európától Japánig, helyi fogyasztásra vagy árunövényként. Igénytelen növény, termesztése olyan területeken is gazdaságos, ahol a meghatározó gabonafélék nem adnak jó eredményt. Szántóföldi kórokozó, kártevő fellépésével csak ritkán kell számolni. Ez a tény, valamint a rövid tenyészidő és a költséghatékony, extenzív termesztési mód, vonzóvá teheti a pohánkatermesztést az organikus és a hagyományos gazdálkodás számára egyaránt. Magyarországon 2000-től a pohánka vetésterülete 200 és 1000 ha között változott; 2017-ben (utolsó elérhető adat) 969 hektár volt.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 14 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-075-7
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

1. A pohánka származása, termesztéstörténete és hasznosítása 
2. A pohánka elterjedtsége 
3. A pohánka botanikai leírása 
4. Környezeti igénye 
4.1. Éghajlati igény 
4.2. Talajigény 
5. Helye a vetésforgóban 
6. Fajtahasználat 
7. A termesztéstechnológia legfontosabb elemei 
7.1. Talajművelés 
7.2. Tápanyagutánpótlás 
7.3. Vetés 
7.4. Növényvédelem
7.5. Növényápolás 
7.6. Betakarítás 
8. Minősítés, minőség és feldolgozás 
9. Vetőmagtermesztés 
10. Felhasznált és ajánlott irodalom 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Minősítés, minőség és feldolgozás
Betakarítás után a termést azonnal tisztítani és szárítani kell, mert ha „bemelegszik”, csökken a szem használati értéke. A kitisztított magot maximum 40 °C-on szabad szárítani, vagy száraz, szellős helyen vékonyan ki kell teríteni, és naponta többször átforgatni, amíg a szem nedvességtartalma 13% lesz. A tisztítás során a síkrosta mellett gyakran szükség lehet szeparátor alkalmazására is.

A termés nehezen hántolható, speciális eszközt igényel.

Gazdasági jelentőségét leginkább a kivételesen kedvező táplálkozás-élettani jellemzői adják. Az emberi szervezetre kifejtett sokoldalú, jótékony hatása alkalmassá teszi tápláléknövényként és gyógynövényként való felhasználásra egyaránt. Összefoglalva:

  • A zöld növény, a levélliszt a rutin gyógyszeripari előállításának alapanyaga. A rutin (P-vitamin) okán gyógynövényként is használták, a Fagopyri herbá-ból készült főzetet magas vérnyomás ellen itták (a Fagopyri herba az Európai Gyógyszerkönyv Ph. Eur. és a Magyar Gyógyszerkönyv Ph.Hg. szabályozása alá esik).
  • Virágzó állománya kiváló méhlegelő. Méze kissé sötét színű, különleges ízű, kúraszerűen fogyasztható.
  • A hántolt termés hagyományos kásaételek alapanyaga.
  • A hántolt mag őrlésével előállított liszt sokféle hagyományos vagy speciális, továbbá diétás étel alapanyaga.
  • A hántolt termésből szeszt is főznek, újabban kiváló minőségű sör is készül belőle.
  • A pohánka héját párnatöltésre, csomagolásnál térkitöltő anyagként, ritkábban gyógyszer-alapanyagként vagy tüzelőanyagként hasznosítják.
  • A széna, szalma és a mag állatok takarmányaként is szolgál. A makkocska termés darálva vagy vízben áztatva kiváló takarmány a sertés és baromfi számára. Túlzott adagolását kerülni kell, mert a hántolatlan terméshéjban lévő festékanyag a napfény hatására bőrtüneteket okozhat (fagopirizmus). Hántolva nem toxikus.

A pohánkát jelenleg kis területen termesztik hazánkban, így kedvező tulajdonságai kihasználatlanok a táplálkozásban és a szántóföldi termesztésben egyaránt. Magyarországi feldolgozása csekély, a megtermelt áru döntő részét külföldi piacokon értékesítik. Ebben szerepet játszhat a hazai hántolókapacitás hiánya is. Tudományosan igazolt számos előnye miatt a jövőben a pohánka termesztésének és felhasználásának fellendülését kell elérnünk.

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai