Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Dísznövények növényvédelme

Szerző: Zsigó György
Heti növényvédelmi értesítővel!
Ár: 2200 Ft
Kosárba
pénztárhoz

A kiadvány megrendelői a kötet mellé megkapják a növényorvos-szerző rendszeres, képes növényvédelmi értesítőjét is!
Kiadványunkban a zöldséges- és gyümölcsöskertekben alkalmazott integrált növényvédelem módszereit ajánljuk a dísznövények védelmére is. A nagy számú fénykép, valamint a kór- és kárképek pontos leírása alapján könnyen beazonosíthatók a tapasztalt károsodások, a szerek pontos nevének megadásával pedig alternatívákat adunk a megoldáshoz, azaz a szép és egészséges virágok, díszcserjék és -fák neveléséhez. A hazai kertészeti kultúrához szorosan hozzátartoznak a virágos növények is, az előkertekben vagy a kerítés előtt, a járda mellett, ma is sokan gondozzák a dísznövényeiket. Ahogyan azonban a haszonnövényeknek, úgy a dísznövényeinknek is vannak károsítói. A hobbikertészek egyre nagyobb figyelemmel követik a dísznövények egészségét. Pedig a termesztett testvéreikhez képest könnyebb és nehezebb is a dísznövények védelme. 

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 28 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-087-0
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Növényvédelem nélkül nincs szép kert 
Kerti virágok, díszbokrok növényvédelme 
Mielőtt a növényvédő szereket használnánk 
Amikor mégis a rovar- és a gombaölő szerek következnek 
I. Egynyári „virágok” növényvédelme 
Fényigény, védekezés az aszály és napégés ellen 
A kiültetett palánták hervadásának, pusztulásának lehetséges okai 
Védekezés a levélbetegségek, tetvek és hernyók ellen 
Lisztharmat, szürkepenész és más levélbetegségek az egynyári dísznövényeken 
II. Évelő díszbokrok növényvédelme 
III. Örökzöldek növényvédelme 
IV. A mintavétel fontossága 
V. Végezetül 
Mellékletek 
1. melléklet. Hasznos információk 21 2. melléklet. NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 
3. melléklet. Kormányhivatalok címei, elérhetőségei, 2022 
4. melléklet. Károsító bejelentési lap 2022 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Védekezés a levélbetegségek, tetvek és hernyók ellen
Nagyon leegyszerűsítve ezek a gombák és rovarok okozzák a legtöbb gondot a virágágyásokban.

A kártevők közül (rovarok, atkák) talán a levéltetvekkel találkozhatunk a leggyakrabban növényeken. Tavasztól-őszig károsíthatják a zöld növényi részeket, a bimbót, a leveleket és a szárat is. A szívogatásuktól torzan bújnak ki a virágok, a váladékuktól ragadnak, fényesen csillognak a levelek. Nincs mese, időnként le kell térdelni a bokrokhoz, a palántákhoz és közelről is meg kell vizsgálni a friss hajtásokat. Itt jelennek meg az első kolóniák és ekkor már el kell kezdeni a védekezést.

A Mospilan 20 SG. a Careo, a Decis, a Deltam, a Fazilo, a Nanotac EC, a Vektafid A és a Teppeki is engedélyezett permetszerek. A Florimo, Laser Duplo (korábbi neve a Spin Tor volt), Margareta Aerosol és a Vektafid A/E a biológiai gazdálkodásban is használhatóak. A dőlten írtak aeroszolok, tehát az „egycserepes” kertbarátok ezeket is választhatják. A hajtógázas spray-vel csak 20-30 cm-re közelítsék meg a növényt, közelebbről perzselhetnek.

A törékeny egynyáriakon kicsit nehezen megoldható, de kézzel, szivaccsal is eltávolíthatják a kolóniákat, sőt a slagos, zuhanyrózsás lemosás is szépen gyérítheti a tetveket.

levéltetű fáklyaliliom
Levéltetűkolónia fáklyaliliom virágán

A lepkék lárváinak, a hernyóknak a rágásával is gyakran találkozhatnak. Amennyiben még a növények felületén tartózkodnak össze is szedegethetjük ezeket, vagy a fenti rovarölőkkel is permetezhetünk. A Mospilan 20 SG érintőlegesen (kontakttan) is hat és mivel felszívódó (szisztemikus) készítmény, ezért belülről is védi a növényt. Tehát már a rágás kezdetén elriasztja, megöli a hernyókat, a bogarakat és a szívogató tetveket. Ezt a védőhatását fenntartja mindaddig, amíg ki nem ürül a növényből.

hernyó rózselevélen
Korán kezdi: araszoló hernyó rózsaleveleken

Külön is szólni kell a gyapottok bagolylepkéről, mely a zöldségágyásokban a paprika, a paradicsom termésébe rág be. A rózsa, a muskátli, a szegfű, a krizantém is a tápnövényei közé tartozik, a bimbókat lyukasztja ki. Több nemzedékes faj, egész nyáron számíthatunk a kártételére. Már nálunk is áttelel, de főleg délről vándorol be hozzánk. A saját kertünkben kifüggesztett szexferomon csapdája jelezheti a megjelenését. Beszerezhető a www.csalomcsapdak.hu oldalon. Amint megjelentek a lepkék a csapdában, figyelni kell a növényeket. A párzás után nemsokára megjelennek a kis hernyók, melyek még a felszínen rágcsálnak. Ekkor még bármelyik fentebb felsorolt rovarölőkkel, vagy a Dipel DF-fel vagy a hasonló Lepinox Plus-szal és a Neemazal T/S biokészítményekkel is elcsíphetjük őket. A berágás után, az elkésve kijuttatott Mospilan 20 SG még talán elpusztítja a hernyókat, de ekkor már különben is késő, megtörtént a kártétel. A lyukas bimbóból már nem lesz virág.

mutass többet mutass kevesebbet

A témához kapcsolódó további kiadványok

A kategória legkedveltebb kiadványai