Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Gépek az erdészeti faanyagmozgatáshoz

Szerző: Dr. Horváth Béla
újdonság
Ár: 2500 Ft
Kosárba
pénztárhoz

Az erőgépek megjelenésével és folyamatos fejlődésével párhuzamosan megjelentek az erdészeti faanyagmozgatás munkagépei is, amelyek fejlesztése folyamatos. Ezek a munkagépek a korszerűen gépesített erdőgazdálkodók, erdészeti gépes vállalkozások számára ma már Magyarországon is nélkülözhetnek. Jelen összeállítás bemutatja a terület gépeinek szerkezeti felépítését, működését, fontosabb üzemeltetési előírásait. Gazdag képanyaga – 35 ábra és 96 színes fotó – a ma elérhető gépek közül mutat be jellemző, de véletlenszerűen kiválasztott példákat. Reméljük, hogy az összeállítás hasznos segítséget nyújt az erdészeti faanyagmozgatás gépei iránt érdeklődők, továbbá az ezeket a gépeket beruházni szándékozók számára.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 50 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-037-5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Előszó 
1. Erdészeti faanyagmozgatás értelmezése
2. Közelítés gépei 
2.1. Traktor-bázisú közelítőgépek
2.1.1. Csörlős vonszolók 
2.1.2. Markolós vonszolók
2.1.3. Szorítózsámolyos vonszolók 
2.2. Acélköteles közelítőberendezések 
2.2.1. Eregetők 
2.2.2. Csörlők 
2.2.3. Vonszolóköteles csörlők 
2.2.4. Közelítő kötélpályák 
2.3. Egyéb közelítőgépek 
2.3.1. Csúszdák
2.3.2. Sínpályás közelítőberendezések 
2.3.3. Quadok 
2.3.4. Vaslovak 
2.3.5. Elektromos közelítőgépek
2.3.6. Speciális közelítőadapterek 
3. Kiszállítás gépei
3.1. Kihordó szerelvények 
3.2. Forvarderek
3.3. Kihordók fejlesztési irányai 
3.4. Kihordók üzemeltetése 
4. Szállítás gépei 
Irodalom 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Speciális közelítőadapterek
A speciális közelítőadapterek egyedi fejlesztések eredményei. Közülük az univerzális traktorra függesztett közelítőkeret (62. kép) a rövidfa (max. 2 m-es) keresztirányú közelítését segíti.
Fő szerkezeti részei:
• a tartószerkezet;
• a szállítókeret;
• a rögzítőkanál és
• a hidraulikus elemek.

A tartószerkezethez csuklópontokon keresztül csatlakozik a szállítókeret, melynek első részére a rakodást segítő két darab rakonca helyezhető fel. Leterheléskor a szállítókeret kibillentését két hidraulikus munkahenger végzi. A tartószerkezet felső részére szükség esetén hidraulikus hajtású csörlő is szerelhető, mellyel szabdalt terepen a közelítőkerethez vonszolható − az akár többszörös hosszban megtermelt − választék. A rögzítőkanál a szállítókeret hátfalához csuklósan kapcsolódik, mozgatását két hidraulikus munkahenger végzi. A rakományt kicsúszás ellen a rögzítőkanálba szerelt rugós feszítésű drótkötél biztosítja a gépi mozgatás közben. A hidraulikus elemek hidraulikus munkahengerek és hidromotor a tartozékaikkal, melyek az erőgép hidraulikus rendszeréhez csatlakozva biztosítják a szállítókeret és a rögzítőkanál mozgatását, illetve hidraulikus hajtású csörlő csatlakoztatásakor annak működtetését.

Működés közben az erőgép a függesztett közelítőkeret emelt helyzetében tolatva megközelíti a kitermelt, gallyazott és méretre darabolt faanyagot, majd a gépkezelő a közelítőkeretet a talajra engedi, és nyitja a rögzítőkanalat. A rakodás kézi erővel történik. A szállítókeret fenékelemeinek eleje szögben emelkedik, ez biztosítja a faanyag rakoncák nélküli bennmaradását a rakodás megkezdésekor. A rakodás folytatásakor a felrakott faanyag kigurulását megelőzendő − a választék hosszának megfelelő fészkekbe − rakoncák helyezhetők, ezt követően folytatódhat a rakodás. Amikor a szállítókeret megtelt, a gépkezelő zárja a rögzítőkanalat, majd a felterhelők a rakoncákat visszahelyezik a hátfalon lévő fészkekbe. Az anyagmozgatás a közelítőkeret függesztett helyzetében történik (63. kép). A készletezőhely tolatva történő megközelítését követően a szállítókeret kibillentése, majd a rögzítőkanál nyitása biztosítja a rendben történő lerakodást. A választékok lerakodását a gépkezelő kiszállás nélkül végzi. Ürítés után a szállítókeret alaphelyzetbe és a rögzítőkanál zárt állásba helyezésével fejeződik be a folyamat.

               

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai