Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Gépek az erdészeti faanyagrakodáshoz

Szerző: Dr. Horváth Béla - Dr. Major Tamás
Ár: 2500 Ft
Kosárba
pénztárhoz

A „Gépek az erdészeti faanyagrakodáshoz” című összeállítás bemutatja a terület gépeinek szerkezeti felépítését, működését, fontosabb üzemeltetési előírásait. Képanyaga a ma elérhető gépek közül mutat be véletlenszerűen kiválasztott példákat. Bízunk abban, hogy az összeállítás hasznos segítséget nyújt az erdészeti faanyagrakodás gépesítése iránt érdeklődők, továbbá az ezeket a gépeket beruházni szándékozók számára.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 46 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-038-2
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Előszó
1. Faanyagrakodás gépeinek rendszerezése
2. Helyhez kötött rakodógépek
2.1. Árbócos csörlők
2.2. Rakodóhidak 
2.3. Átrakó manipulátorok .
2.4. Kábeldaruk 
2.5. Toronydaruk 
3. Pályához kötött rakodógépek 
3.1. Átrakó manipulátorok 
3.2. Kábeldaruk 
3.3. Bakdaruk
3.4. Portáldaruk 
3.5. Úszódaruk 
4. Magajáró rakodógépek 
4.1. Autódaruk 
4.2. Forgórakodók 
4.3. Homlokrakodók
4.4. Targoncák 
4.4.1. Homlokvillás targoncák
4.4.2. Oldalvillás targoncák 
4.4.3. Gémes targoncák
4.5. Teleszkópos rakodógépek
5. Rakodó adapterek
5.1. Rakodócsörlők 
5.2. Mechanikus önrakodók 
5.3. Hidraulikus önrakodók
5.3.1. Emelőkarok 
5.3.2. Emelőlapok 
5.3.3. Hidraulikus daruk
6. Egyéb rakodógépek 
6.1. Rakodó transzportőrök
6.1.1. Rakodó hossztranszportőrök
6.1.2. Rakodó kereszttranszportőrök 
6.2. Dobó-pneumatikus rakodás-szállítás gépei
Irodalom

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Gémes targoncák
A gémes targoncák a targoncák viszonylag új, speciális változatai. Erdei és közbenső rakodók belső anyagmozgatási feladatainak (máglyázás, átrakás, rövid távú vonszolás, osztályozás, szállítógép felterhelés) megoldására alkalmasak.
A gémes targoncák (19. ábra) saját motorral (1), általában hidraulikus hajtású járószerkezettel és gémszerkezettel (3, 4) rendelkeznek. Kezelőjük a kezelőfülkében (2) elhelyezkedve irányítja a mozgásokat és a munkavégző szerveket. A járószerkezet három- vagy négykerekes. A háromkerekes járószerkezetű gép elől két, híd nélkül szerelt, hidraulikusan hajtott járókerékből (8), és egy hátul elhelyezett mankókerékből (9) áll. A mankókerék – melynek egyetlen funkciója a gép támasztása – szabadonfutó, függőleges tengelye a mozgásirányhoz igazodva elfordul, azaz a kerék önbeálló. A négykerekes járószerkezetű gép (22. kép) két- vagy négykerék-hajtású lehet. A mozgatandó fát a gémszerkezet végén levő markolóval (7) kell megfogni. A markoló a forgatómotorral (6) tetszés szerinti helyzetbe fordítható. A gémszerkezet billentését, a gémtagok egymáshoz viszonyított szöghelyzetének változtatását, a teleszkópos gémtoldat (amely nem szükségszerű tartozéka a gépnek), ha van, kitolását, ill. behúzását hidraulikus munkahengerekkel oldjuk meg. A fa súlypontjánál megfogva emelhető. Haladó mozgás közben a felemelt fa tengelye közel merőleges a haladás irányára. Nagyobb méretű fát a géppel először csak az egyik végén fogjuk meg, majd a favéget kissé megemelve (a másik favég a földön marad) a rönköt (a gép stabilitásának veszélyeztetése nélkül) vonszolni lehet.

Teleszkópos rakodógépek
A teleszkópos rakodógépek (20. ábra) sok olyan munkahelyi feladatot képesek megoldani, amelyek korábban több különböző gépet igényeltek. Az alapgép (1) állandó négykerék hajtással, négykerék tengelycsonk kormányzással és hidraulikus erőátvitellel rendelkezik. A négykerék tengelycsonk kormányzásnak köszönhetően nagyon fordulékony, szűk helyeken is képes munkát végezni. A teleszkópos gém (2) az alapgép vázszerkezetének hátsó részéhez csatlakozik. Két, téglalap keresztmetszetű idomacélból áll, amelyek csuklós felfüggesztésűek. A külső teleszkóptagot a teleszkóptag alsó felülete és a vázszerkezet középső zónája között elhelyezett hidraulikus munkahenger (3) mozgatja. A teleszkópos gém belső része a külső részéhez képest kinyúlhat egy kitoló hidraulikus munkahenger segítségével, amely a teleszkópos gém belsejében található (23. kép). A belső teleszkóptag-csúcshoz négycsuklós mechanizmus (4) csatlakozik, amelyre különböző szerelékek (5) rögzíthetők. Szerelékcserével a gép különböző rakományok rakodására alkalmas (24-25. képek). Raklapvillával szerelve a hagyományos villástargoncás feladatok is elvégezhetők vele.

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai