Vizsgálatok igazolják, hogy magas környezeti hőmérséklet (pl. hő-stressz) esetén a CO2-vesztesség következtében kialakult alkalózist a szervezet a Na+- és K+ kiválasztás fokozásával próbálja kivédeni. A nagymértékű monovalens ion kiáramlás azonban negatívan hat a szervezet vízháztartására. Annak ellenére, hogy a magas környezeti hőmérséklet esetén megnő az állatok vízfelvétele, a szervezet vízvisszartása az elektrolit-egyensúly eltolódása miatt jelentősen csökken. A sejten belüli folyadék csökkenése megváltoztatja a sejtek ozmotikus nyomását, a membránok elektrokémiai potenciálját, valamint az intra- és extracelluláris terek homeosztázisát. E probléma megoldására javasolható a sertések, a baromfi és a kérődzők takarmányának nátrium- és kálium-bikarbonáttal, kálium szulfáttal vagy ammónium kloriddal történő kiegészítése (Babinszky et al., 2019; Babinszky et. al., 2022).
Sok esetben az a kérdés is felmerül, hogy ha az abrakkeveréket különböző (1:1; 1:2; 1:3; esetleg 1:4 arányban) nedvesítjük, akkor magas környezeti hőmérséklet esetén az javítja-e a takarmányfelvételt. Az ide vonatkozó kísérleti adatok azt mutatják, hogy ilyen környezeti adottságok között a nedvesített takarmány alkalmazásakor a takarmányfelvétel növekedhet. Szükséges azonban arra is felhívni a figyelmet, hogy a normál környezeti hőmérséklet tartományban (azaz közel az ún. komfort zónához) az 1:1-4 arányban nedvesített abrakkeverék etetése nincs hatással az állatok teljesítményére (súlygyarapodásra, fajlagos takarmányértékesítésre), továbbá a takarmány táplálóanyagainak emészthetőségére és a sertések nitrogén retenciójára (Babinszky és Gundel, 1978; Babinszky, 2000).
A környezeti hatások mellett feltétlen meg kell említeni azokat a fontosabb takarmányozási tényezőket, melyek hatással lehetnek az állatok vízfelvételére, vízigényére.
Ismeretes, hogy az állatok víz- és szárazanyag felvétele szoros pozitív korrelációban áll egymással. A takarmányadag növelésével megfelelő minőségű ivóvíz esetén nő a vízfogyasztás, a vízellátás korlátozása viszont a takarmányfelvétel csökkenését vonja maga után. A naponta felvett szárazanyag mellett a takarmány táplálóanyag tartalma is módosítja az állatok vízfogyasztását, mivel egyes táplálóanyagok bevitele vagy ürítése növeli a szervezet vízveszteségét. A nagy ásványi anyag tartalom (pl. nagy konyhasó tartalmú hallisztet tartalmazó abrakkeverék) növeli az állatok vízfelvételét. A nagy fehérjetartalmú takarmányok etetése estén is nő az állat vízigénye, ami a megnövekedett fehérje metabolizmus végtermékeinek a kiválasztásához szükséges többlet vízigénnyel magyarázható.
mutass többet mutass kevesebbet