Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák
A tej és az anyatej ásványianyag-, fehérje és zsírtartalma - A tej és tejtermékek szerepe a táplálkozásban I.
Kiadványunk első részében foglalkozunk a tej víztartalmával és ásványi anyagaival; a tejfehérje táplálkozási értékével; aminosav összetételével; az esszenciális aminosav ellátásban betöltött szerepével; étrendi hatásával; a csecsemők és a gyermekek táplálásában betöltött szerepével; a tejfehérje intoleranciával és az allergiával; a tejfehérje immunológiai hatásával, az idősek étrendjében történő alkalmazásával, valamint a tej lipidjeinek tápértékével, táplálkozásban betöltött szerepével.
Az ember tápanyag-szükségletének kielégítéséhez feltétlenül szükség van állati eredetű élelmiszerekre is. A tej állandó, az emberi szervezet tápanyagellátása szempontjából kiegyensúlyozott összetétele eleget tesz azoknak a kívánalmaknak, hogy a növényi eredetű élelmiszerek összetételét kellően kiegészítse. Rövid írásunk célja az volt, hogy korszerű, modern ismeretanyagot adjon a tejfogyasztással kapcsolatban, illetve, hogy eloszlassa mindazokat a félreértéseket, hibás vagy rosszul magyarázott tudományos eredményeket, amelyek az utóbbi időben hozzájárultak a tej- és tejtermékfogyasztás csökkenéséhez, illetve stagnálásához.
ISBN/ISSN: 978-963-575-101-3
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Tartalomjegyzék:
Bevezetés
1. Víz, ásványi anyagok és nyomelemek a tejben
1.1. A víz
1.2. Az ásványi anyagok
1.2.1. A tej makro- és mikroelem-tartalma
1.3. A tej makro- és mikroelemeinek szerepe a táplálkozásban
1.3.1. A szervezet makro- és mikroelem-szükséglete
1.3.2. A tej hozzájárulása a szervezet makro- és mikroelem szükségletének kielégítéséhez
1.3.3. A makro- és mikroelemek szerepe a gyermekek táplálkozásában
2. A tejfehérje
2.1. A tejfehérje és a fehérjeellátás
2.1.1. A tejfehérje aminosav-összetétele
2.1.2. A tejfehérje szerepe az emésztésben
2.2. Tejfehérje-intolerancia és tejfehérje-allergia
2.3. Immunológiai szempontok és a tejfehérje
2.4. A tejfehérjék a gyermekélelmezésben
2.5. A tejfehérje az idősebbek élelmezésében
3. A tej lipidjei
3.1. A zsírsavak
3.1.1. Telített és telítetlen zsírsavak
3.2. Acilglicerinek (gliceridek, zsírok)
3.3. Foszfo- és glikolipidek
3.4. Szterinek
3.5. Természetes zsiradékok
3.6. A tejzsír 28
3.6.1. A tejzsír mint energiahordozó
3.6.2. A zsírgolyócskák felépítése
3.6.3. A tej lipidjei
3.6.4. A tejzsír zsírsavösszetétele
3.6.5. Az anyatej
3.6.6. A tejzsír emészthetősége
3.6.7. A tejzsír táplálóértéke
3.6.8. A tej koleszterintartalma
3.6.9. A tejzsír telítetlen zsírsavai
3.6.10. A tejzsír esszenciális zsírsavai
3.6.11. Többszörösen telítetlen zsírsavak, koleszterin-metabolizmus és érelmeszesedés
3.6.12. Az egyes zsírsavak speciális hatásai
3.6.13. Tejzsír a kiskorúak táplálásában
3.6.14. A tejzsír szerepe gyermekek táplálásában
3.6.15. A tej foszfolipidjei
3.6.16. A tej cerebrozid-tartalma
3.7. Tej és tejtermékek konjugált linolsavtartalma
3.7.1. A konjugált linolsavak előfordulása és biológiai hatása
3.7.2. A konjugált linolsav definíciója
3.7.3. A konjugált linolsavak kialakulása és kémiai előállítása
3.7.4. Élelmiszereink konjugált linolsavtartalma és a mennyiségüket befolyásoló tényezők
3.7.5. A nyerstej konjugált linolsavtartalma
3.7.6. A nyerstej konjugált linolsavszintjére ható tényezők
3.7.7. Egyéb tejtermékek konjugált linolsavtartalma
3.7.8. A vaj konjugált linolsav-szintjének növelése
3.7.9. A sajt konjugált linolsav-szintjére ható tényezők
3.7.10. A konjugált linolsavak biológiai hatása
3.7.11. A konjugált linolsavak előfordulása az emberi szervezetben
3.7.12. Az emberi szövetek konjugált linolsavszintje és a táplálkozás
3.8. A tejzsír rákellenes hatása
Felhasznált irodalom
Olvasson bele:
Tejfehérje-intolerancia és tejfehérje-allergia
A tejjel kapcsolatos intolerancia a legtöbb csecsemőnél nem mint fehérje, hanem mint laktózintolerancia jelentkezik. A tejfehérje-intolerancia három okra vezethető vissza: A malabszorpció a komponensek tökéletlen abszorpciójának következménye, melyek aztán a vékonybélben elbomlanak és másodlagos nemkívánatos hatásokkal járnak, az intolerancia enzimhatás következménye, mely különböző olyan anyagok felhalmozódásához vezethet, melyeket a szervezet nem képes megemészteni, és amelyek más enzimek blokkolását okozhatják, és allergiás reakció alakul ki a szervezetben a tejfehérjével, vagy a részlegesen lebontott tejfehérjével szemben.
A speciális tejfehérje-malabszorbció ismeretlen. A tejfehérje-intolerancia legismertebb formája a fenilketonurea (PKU), amikor egy örökölt fogyatékosság következtében a fenilalanin hidroxiláz enzim nem tudja a fenilalanint tirozinná átalakítani, ezért a fenilalanin és patológiás bomlástermékei akkumulálódnak a szervezetben, melyek sejtkárosodást, mentális visszamaradást, végső soron a központi idegrendszer irreverzíbilis károsodását okozhatják. Ilyen esetben javasolják a magas esszenciális aminosav- és alacsony fenilalanin-tartalmú savófehérjéket a betegek étrendjében. A savófehérje preparátumok pozitív nitrogén egyensúlyuk révén különösen alkalmasak fenilketonureában és hiperfenilalaninémiában szenvedők étrendjében.
A tejfehérje-allergia vagy túlérzékenység rendkívül ritka. Az allergia vagy túlérzékenység okozói az egyes tehéntej fehérjefrakciók, de néhány esetben anyatejre is kimutattak érzékenységet. A tehéntejben a β-laktoglobulin a fő felelős az allergiáért, hisz ez a fehérjefrakció az anyatejben nem fordul elő, de az -laktalbumin, a szérumalbumin és a kazein is kiválthat allergiát, egyszóval az összes tejfehérje lehet allergén hatású. Az allergiás tüneteknek megjelenési formája lehet hányás, hasmenés, egyéb emésztési zavarok, ekcéma, bronhitisz, súlyvesztés, sőt anafilaksziás sokk is, és a vékonybél mukóza károsodásáról szintén beszámoltak. Mivel a tejfehérje-allergia bizonyos családoknál igen gyakran előfordul, úgy tűnik, hogy ennek okát az örökletes alapban kell keresni. Ez az allergia gyakran társul egyéb fehérjék, mint például a szója-, a rizs- és a búzafehérje-allergiával is.
A fehérjeallergiában szenvedő csecsemőknek nem szabad tehéntejet adni, a tehéntejre való érzékenység azonban hőkezeléssel némiképp csökkenthető. Mivel a hőkezelés hatására elsőként denaturálódnak a savófehérjék az allergia fő okozói, lehetségesnek tűnik egy olyan tejalapú tápszer előállítása, amely biológiailag igen értékes fehérjékből áll, és nem allergén. A csecsemőknél tapasztalt fehérje allergia 1-2 éves kor után általában megszűnik, így ezen életkor után a tej- és tejtermék-fogyasztás fokozatosan növelhető.
Majdnem az összes tejfehérje képes antitest-termelődést kiváltani, bár közülük legjelentősebb a β-laktoglobulin, melyek különböző variánsai immunológiailag azonos hatást mutatnak. A tejfehérje hidrolízise után kapott termékek is rendelkezhetnek antigén hatással, bár az antigén hatást hőkezeléssel – a hőkezelés hatása a savófehérjéknél a legnagyobb – itt is jelentősen csökkenteni lehet.