Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

A kajszi orsófák kézikönyve - Koronaalakítás, metszés, alanyok

Szerző: Dr. Hrotkó Károly
Ár: 2500 Ft
Kosárba
pénztárhoz

Digitális kiadvány
A kiadvány minden olyan ismeretet és szakmai fogást bemutat, ami az  orsóformára alakított ültetvények sikeres neveléséhez szükséges. Megismerhetjük többek közt az ültetési anyag kiválasztásának szempontjait, az ültetési tudnivalókat, a telepítés utáni metszés módjait és alanyhasználat során szerzett tapasztalatokat.
Az orsó koronájú fák koronája a hagyományos vázával ellentétben egyetlen vázágból, az úgynevezett sudárból (központi tengelyből) áll, amelyen legfeljebb az alsó zónában alakítanak ki vázkarokat, ezen kívül csak termőgallyakat, termővesszőket nevelünk, amelyeken legfeljebb 3-4 évig termelünk gyümölcsöket, majd újakkal felváltva folyamatosan cseréljük a termőfelületet. Ennek is köszönhető, hogy a fiatal termővesszők, termőgallyak szép és jó méretű gyümölcsöket hoznak.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 31 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-108-2
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Bevezető 
Az orsó koronájú ültetvények előnyei 
Erőforrások intenzív hasznosulása 
Munkaerő, gépesítés, környezetvédelem 
Fagykár megelőzése 
Extra előnyök a házikertben 
Azonosságok és különbségek más fajokhoz viszonyítva 
Az ültetési anyag kiválasztása 
Koronás oltvány 
Suháng 
Szemzési magasság 
Sor és tőtávolság tervezése 
A fák ültetése 
Ősszel vagy tavasszal? 
A fák téli vermelése 
Ültetési mélység 
A kajszi orsófák telepítés utáni metszése 
Nyári tennivalók a telepítés évében 
Metszés a második tavaszon és nyáron 
Metszés a harmadik évben 
Metszés a negyedik évben 
A termőkorú ültetvény metszése 
Szabad orsó 
Karcsúorsó 
Síkfalmetsző gépek 
Gyökérmetszés 
A kajszi orsófák alanyai 
A kajszifajták oltási kompatibilitása kulcskérdése az alanyválasztásnak 
A vadkajszi alany 
A mirobalán, mint a kajszi alanya 
Újabb mirobalan hibridek 
A kökényszilva és a házi szilva, mint a kajszi alanya 
Egyéb fajok, mint a kajszi alanyai 
Az alanyválasztás nehézségei

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Fagykár megelőzése
Az utóbbi időben egyre több szó esik a kajszi ültetvények fagykár elhárításáról. Akár a tél végi, de még inkább a kora tavaszi időszakban, különösen a virágzás tájékán súlyos fagykároknak lehettünk tanúi. A kajszi ültetvények Magyarországon tíz évből 3-4 alkalommal adnak jó termést, a többi évben a gyenge termés oka a fagykár. A fagy elleni védekezésben a kevésbé veszélyeztetett termőhely kiválasztásával (lejtős területeken a hideg levegő lefolyik a völgyekbe), kevésbé érzékeny fajták és alanyok kiválasztásával lehetünk eredményesek. Az orsófáknak az előbbieken túl van még egy előnye: a 3,5-4,5 m magas fák felső harmada a fagyos zóna fölött védve van a talajmenti fagyoktól, így a virágfagykáros években is számíthatunk a fákon termésre.

 Extra előnyök a házikertben
A házikertekben az előzőekben említettek mellett a fák kis méretéből adódó előnyöket kell kihangsúlyozni. A kiskoronájú fákból többet is el lehet helyezni az egyre kisebb átlagos területű házikertekben, így ezek jól kiválasztott néhány fajtával folyamatosan friss, érő gyümölccsel látják el a családot, s a befőzési szezon is széthúzható a korai érésűektől kezdődően a kései fajtákig bezárólag. A házikertben jelentős a balesetveszély csökkenése, nem szükséges magas létrákat használni a szedéshez, a gyümölcs kétharmada földről elérhető, a korona felső harmadának szedéséhez pedig elegendő egy biztonságosabb alacsony szedőállvány. Növényvédelemben pedig az alacsonyabb fák teteje is jól elérhető akár földről, kis háti permetezőkkel.

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai