Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák

Talaj- és vízgazdálkodás a fenntartható mezőgazdaságban

Szerző: Lukács Gergely Sándor
Ár: 2000 Ft
Kosárba
pénztárhoz

A természetes táj képes arra, hogy folyamatosan fenntartsa önmagát. A megművelt terület azonban szegényes élettér, amelynek fenntartásáról az ember gondoskodik. Mi adunk meg neki mindent, amire szerintünk szüksége van: trágyázzuk, öntözzük, gyomokat és állati kártevőket irtunk rajta. Mindehhez vannak ugyan modern eszközeink, a termelőknek azonban törekedniük kell arra, hogy ezeket fentartható módon alkalmazzák, nehogy nagyobb kárt okozzanak velük, mint lenne nélkülük. Ezek közül kulcsszerepe van a korszerű talaj és vízgazdálkodásnak, annál is inkább mivel mindkettő a természetes erőforrásokon alapul.
Részletek Lukács Gergely Sándor: FÖLD KÖZTÁRSASÁG c. kiadványából, amely a Gondolat Kiadó gondozásában 2023-ban jelenik meg. A kötetről bővebben ITT olvashat.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 21 oldal
ISBN/ISSN: 978-963-575-116-7
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

1. Fenntartható mezőgazdaság 
2. A helyi környezet, társadalom és gazdaság fejlesztése
Lukács Gergely Sándor: FÖLD KÖZTÁRSASÁG 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

Talaj-megújító mezőgazdaság (TMMG)
Az egyik ígéretes élelmiszer alapanyag előállítási rendszer a talaj-megújító mezőgazdaság (TMMG), a mezőgazdaság olyan technológiai keretrendszere, amely segíti a termőtalaj regenerációját, a az élővilág sokféleségének (biodiverzitás) növelését, a víz- és tápanyagciklusok javítását, az ökoszisztéma szolgáltatások bővítését, a szénmegkötés támogatását és növeli a mezőgazdaság klímaváltozással szembeni ellenálló képességét. A TMMG központjában a talaj és termesztett környezet egészsége áll az egészséges talaj – egészséges növény – egészséges ember hármasával.

A talajmegújítási folyamat során javuló ökológiai változatosság és tápanyag körforgás lehetővé teszi a műtrágya, szerves trágya, növényvédő szerek használatának jelentős csökkentését.

 
1. ábra. A talajmegújító mezőgazdaság (TMMG) alapelvei

1.) A TMMG-ben a szántás kizárt és talajvizsgálatra alapozott, okszerűen végzett forgatás nélküli, minimális talajművelés a cél, ugyanis a termőtalaj minél inkább bolygatott, annál gyorsabban veszti el a szerkezetét és humusz tartalmát. Direktvetés vagy szántás nélküli művelés (notill) alkalmazható.
A gyakori szántás, forgatás miatt szerkezetét és humusztartalmát vesztett talaj gyorsan tömörödik, csapadéktól eliszapolódik, kiszáradáskor cserepesedik, vízbefogadó képessége, tápanyag és nedvességtartó kapacitása lecsökken, a gyökerek optimális fejlődését akadályozza.
2.) A TMMG a termesztett növények változatosságára alapozott széles vetésforgót alkalmaz, az együtt termesztett növényekkel és a sok növényfajból álló másodvetésű keverékekkel, takarónövényekkel. A vetésforgó és a takarónövények segítenek a fertőzések, kártevők és gyomok kontrolljában. A TMMG változatos ökoszisztémát alakít ki és tart fenn, a talajban és a felszín felett is, javítja a talajszerkezetet és a megfelelő mikrobiális életközösséggel a folyékony szén útvonalon keresztül segítik a talajban kötött szerves szén mennyiségének emelését.
3). A TMMG-ben a talajtakarás elsődleges szerepe, hogy a talaj ott maradjon, ahol van, hiszen a takaratlan talajfelszín szabad prédája a csapadéknak és a szélnek. Az eróziós kockázat leghatékonyabban az egész éven át takart talajfelszínnel valósítható meg, amelyet a főnövények és takarónövények, két növényi kultúra között pedig a talaj felszínén hagyott szármaradványok, a mulcs biztosítják. A takart talajfelszínnek kiegyenlített a hőháztartása, a takarás csökkenti a csapó eső erejét, javítja a beszivárgást és a nedvesség tárolását.
4.) Az egész évben élő gyökerek állandó táplálékkal látják el a gyökérzónában élő mikrobák milliárdjait, akik a biokémiai folyamatok során jelentős szerepet játszanak a tápanyagok feltárásában, körforgásban tartásában. A mikrobák anyagcseretermékei táplálják a növényeket és stabilizálják a talajt tartós morzsák képzésével. A gyökerekkel együtt élő mikrobák, elsősorban a mikorrhiza és sötét endofita gombák jelentős szerepet játszanak a talajban tartósan tárolt szerves szén megkötésében. Az élő gyökerek lehetnek a főnövényeké - szója, kukorica, búza, napraforgó, repce- termesztési időszakon kívül pedig a takarónövényeké. A fajokban gazdag takarónövény keverékek és legelők a leghatékonyabban javítják a talajokat.
5.) A haszonállatok integrálása emeli a TMMG-t magasabb szintre, ugyanis a termőföldeken, kontrollált időszakban és térben, legeltetéssel tartott állatok a talaj egészségére és az ökoszisztéma szolgáltatások javítására is nagy hatással vannak. A leggyorsabban javuló talajok világszerte a holisztikus legeltetéssel is rendelkező gazdaságokban találhatóak meg.

mutass többet mutass kevesebbet

A témához kapcsolódó további kiadványok