Könyvek
kategóriák

A bárány- és juhhús fenntarthatósága

Szerző: Dr. Kukovics Sándor szerk.
újdonság
Ár: 5900 Ft Kiadói ár: 4720 Ft Megtakarítás: 20 %
Kosárba
pénztárhoz

Miért tartsak juhokat? Magyarországon 800 ezer anyajuh tartásával foglalkoznak 7800 juhtenyészetben, többségében családi gazdaságokban. A juhtenyésztők számára elsősorban a gazdasági előnyök a fontosak. Magyarországon adottak a termelés feltételei és a külpiaci körülmények is lehetővé teszik az ágazat fejlesztését. Hazánk az Európai Unió negyedik legnagyobb exportőre. A jelenlegi 800 ezer helyett 1.2-1.5 millió nőivarú kiskérődzőt is lehetne jövedelmezően tartani. A gazdasági előnyökön túlmenően környezeti, társadalmi, kulturális előnyei is vannak a juhtenyésztésnek. A szakkönyv a sikeres tartáshoz nélkülözhetetlen információkat, a juh – és kecskebetegségek részletes leírását, megelőzésüket tartalmazza.  

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 286 oldal
ISBN/ISSN: 978-615-01-4103-9

Tartalomjegyzék:

A bárány- és juhhús fenntarthatósága
1. A bárány- és juhhús fenntarthatóságát alátámasztó érvek 
2. Négy elmélet, amely megerősíti a termelés fenntartható természetét 
3. A fenntarthatósággal kapcsolatban kiválasztott kommunikációs vonalak 
4. Helyzetelemzés. Szakmai és tudományos adatok az üzenetek alátámasztására 
5. Gyenge pontok és ellenérvek 
6. Egyéb fontos érvek 
Fontosabb juh- és kecskebetegségek 
A kondíció pontszám érték és az egészség kapcsolata 
A kondíció pontszám és alkalmazása 
A vemhességi hatékonyságot befolyásoló tényezők 
A takarmányozás és a stressz 
Ajánlott egészséges takarmányozás 
A stressz és a stressz kezelése 
A tiszta ivóvíz szerepe és jelentősége 
A betegségek megállapítása állatorvosi feladat 
Élősködők és más káros állatok 
A féregfertőzöttségek kontrollja 
Nemkívánatos állatok az állattartó telepen 
Nem béllakó egysejtű élősködők 
A bélférgesség 
Bendőmétely-kór 
Galandférgesség 
Gyomorférgesség 
Hólyagférgesség 
Kokcidiózis 
Kriptosporidiózis 
Lándzsásmétely-kór 
Légynyüvesség 
Májmételykór 
Orrbagócsok 
Paklincsok, kullancsok és a tetvek 
Rühösség 
Szarkosporidiózis 
Tüdőférgesség 
Parazitózisok kezelése 
Gyomor- és bélférgesség kezelése 
Tüdőférgesség kezelése 
Galandférgesség kezelése 
Kokcidiózis kezelése 
Májmételykór kezelése 
Lándzsásmételykór kezelése 
Rühösség és egyéb külső paraziták elleni védekezés 
A parazitózisok megelőzése 
Juhok belső-paraziták okozta fertőzöttségének nem vegyszeres megelőzése 
Anyagforgalmi betegségek 
Az újszülött bárányok eléhezése 
B1–vitaminhiány 
B12–vitaminhiány (kobalt-hiány) 
Bendőacidózis (tejsav-mérgezés) 
Bendőalkalózis 
Gombatoxikózisok 
Húgykövesség 
Jódhiány 
Kalciumhiány 
Ketózis 
Magnéziumhiány 
Ólom-mérgezés 
Réz-hiány 
Réz-mérgezés 
Szelénhiány, a bárányok szív- és vázizom-elfajulása 
Fertőző betegségek – Vírusos eredetű betegségek 
Adenomatózis 
A juhok „Border-betegsége”
A kecske vírusos ízület- és agyvelőgyulladása (CAE) 
Juh- és kecskehimlő 
Kéknyelv-betegség 
Kiskérődzők pestise (PPR) 
Kullancs–encephalitis 
Louping ill (ugróbetegség) 
Maedi-Visna 
Parainfluenza-3 vírus, adenovírus, reovírus fertőzés 
Ragadós száj- és körömfájás 
Schmallenberg vírus okozta betegség 
Surlókór 
Varas szájfájás 
Veszettség 
Fertőző betegségek – Baktériumok okozta betegségek I. 
A bárányok coli-hasmenése 
A bárányok coli-septikaemiája, bárányok / gidák köldök fertőzése 
A juh Mycoplasma / Anaplasma ovis okozta megbetegedése 
A juhok és kecskék tőgygyulladása 
A kiskérődzők fertőző kerato-konjunktivitisze 
Az Actinobacillus seminis / Histophilus somni okoztamellékhere és heregyulladása 204
Bárányvérhas 
Botulizmus 
Clostridiumok okozta betegségek 
A rosszindulatú vizenyő 
Dermatophilosis 
Enterotoxiémia 
Juh és kecske fertőző elapasztása 
Leptospirózis 
Liszteriózis 
Paratuberkulózis 
Szalmonellózis, campylobakteriózis 
Tetanusz 
Tuberkulózis (gümőkór) 
Fertőző betegségek – Baktériumok okozta betegségek II. 
Anthrax (lépfene) 
Chlamydiosis (klamídiózis) 
A kosok Brucella ovis okozta fertőző mellékhere- és heregyulladása 
Morel-betegség 
Panaritium, büdös sántaság 
Pasztörellózis 
Q-láz 
Sajtos nyirokcsomó-gyulladás 
Betegségek ellen elérhető vakcinák 
Bakteriológiai vizsgálatra történő mintaküldés alapvető szabályai 
Az egyes betegségek jelenlétének laboratóriumi jelei 
Juh / kecske egészségvédelme 
Laboratóriumi változások egyes szervrendszerek betegségeiben 
Laboratóriumi vizsgálatok 
Takarmányozási gondok jelei a vérmintákban 265
Tartási gondok jelei a vérmintákban 
Vérfogyottság 
Vérképződési zavarok jelei 
Irodalomjegyzék 

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

A fenntarthatóság feltételei
A következő fejezetek az állattartás fenntartását és ezzel a környezet és a biológiai
sokszínűség megmaradásának segítését szolgálják. Rendszerezett összefoglalást
adnak az állatokat érhető betegségek tüneteiről, hatásukról, de természetesen,
nem helyettesítik az állatorvost, azonban alapvető segítséget nyújtanak
az állattartók részére.
E folyamat fenntartását nagymértékben befolyásolja az állatok egészségi
állapota. A beteg állat nemcsak kevesebbet eszik és termel, de terjesztheti is az
egyes betegségeket, ami visszahathat az egész környezetre.
Az állatok tudatos takarmányozása és ivóvízzel való ellátása része az állatok
egészsége fenntartásának, és ezzel a gyepes területek fenntartásának is.
Az állatok egészségi állapot változásának számos jele van, amelyek komoly
módosulásokat idéznek elő az egyedek kondíciójában, amely nemcsak a takarmányozási
hiányosság, hanem az esetleges betegségek megjelenésére is felhívja
a figyelmet.
Az egészséges környezet és az egészséges állatok tartásánál számos dolgot
kell, és szükséges figyelembe venni. Az állatok tartásának megvannak a feltételei
és kötelező elemei, amelyek lehetővé teszik azok egészségének megtartását.
Ezekről adunk áttekintést e kötet következő fejezetében.
Az állatokat külső és belső élősködők is károsíthatják, és ezzel a termelési
tulajdonságaikat is ronthatják. Ezeket az élősködőket mutatjuk be a kötet következő
fejezetében.
Az állatok egészségét azonban különböző bakteriális és vírusos eredetű betegségek
is károsíthatják, amelyek közvetlenül befolyásolhatják a fenntarthatóságot,
nem is beszélve az állati termékek emberi fogyasztásban megjelenő
korlátozásairól.
A kötet következő fejezetében a kiskérődzők fontosabb vírusok és baktériumok
által okozott megbetegedéseit foglaltuk össze, ezzel is segítve az állattartók
munkáját és az érdeklődők tájékozottságát.
Az összes, állatokban megjelenő betegség (külső és belső paraziták, vírusok
és baktériumok) kimutatásának, e betegségeket okozó ágensek jelenlétének
megerősítését és a gyógyítás / kezelés feltételeinek lehetséges meghatározását
azonban meg kell előzze egy szabályozott körülmények között végrehajtott
mintavétel.
E mintavételek módszereit, követelményeit, valamint eszközeit mutatjuk
be a következő fejezetben, amelyet kiegészítenek az elvégezhető vizsgálatok
módszereinek ismertetése, valamint a vizsgálati eredmények értelmezésének
segítését célzó magyarázatok összegzése.
                                                                                 Prof. Dr. Kukovics Sándor

mutass többet mutass kevesebbet

A témához kapcsolódó további kiadványok

A kategória legkedveltebb kiadványai