Könyv
kategóriák

Zöldségfélék trágyázása és öntözése

Szerző: Dr. Terbe István - Dr. Ombódi Attila (szerkesztők)
Ár: 5200 Ft Kiadói ár: 4160 Ft Megtakarítás: 20 %
Kosárba
pénztárhoz

A könyv első fele általánosságban tárgyalja a víz és a tápanyagok fiziológiai szerepét, az öntözés és trágyázás kémiai és műszaki alapjait. Kitér az árutermelő nagyüzemekben és a kisgazdaságokban használatos víz- és tápanyag-ellátási módszerekre. Foglalkozik azokkal a gyakori öntözési és tápanyag-utánpótlási hibákkal, amelyek sokszor okai a sikertelen gazdálkodásnak. Külön fejezetben foglalkozik a mikrobiológiai készítmények és más növénykondicionáló szerek felhasználásával a hazai zöldségtermesztésben.
A könyv második részében az egyes zöldségfélék víz- és tápanyag-igényének ismertetésére kerül sor. Részletesen foglalkozik a talajigénnyel, a talaj megválasztásával, szem előtt tartva a víztakarékosságot, az okszerű és mérlegszemléletű tápanyag-gazdálkodás szabályait, javaslatot tesz egy-egy növényfaj trágyázására és öntözésére.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 320 oldal
ISBN: 9786155224843
Méret: B5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Előszó
1Bevezetés (Dr. Terbe István)
2Növényi tápelemek (Dr. Terbe István)
2.1Növényi tápelemek felosztása
2.1.1Felosztás mennyiségi szempontok szerint
2.1.2Felosztás a felvétel helyétől függően
2.1.3Felosztás kémiai tulajdonságok alapján
2.1.4Felosztás fiziológiai hatásuk alapján
2.1.5Felosztásuk a felvételük módja szerint
2.2Hiány és mérgezési tünetek, abszolút és relatív tápanyaghiány
2.3Tápanyagellátás és a minőség kapcsolata
3Talajok megválasztása, művelése és a tápanyagellátás kapcsolata a zöldségtermesztésben
3.1Kertészeti termesztésre alkalmas talajok (Dr. Juhos Katalin)
3.1.1A talajok fizikai tulajdonságai
3.1.1.1Fizikai talajféleség
3.1.1.2A fizikai talajféleség hatása a vízgazdálkodási tulajdonságokra
3.1.1.3A talajszerkezet fogalma és jelentősége a levegőkapacitás vonatkozásában
3.1.1.4A szerves anyagok jelentősége a talajszerkezetben
3.1.2A talajok kémiai tulajdonságai és tápanyag-szolgáltatása
3.2Tápanyag-vizsgálati módszerek a szabadföldi és hajtatott zöldségtermesztésben (Dr. Juhos Katalin)
3.3A zöldség növények talajművelése (Dr. Percze Attila)
3.3.1A talajművelés rendszere
3.3.2A zöldségnövények talaj és művelésigénye
3.3.3A talajművelés sorrendje és a művelési módok
3.3.3.1A tarlógondozás
3.3.3.2Az alapművelés
3.3.3.3Az alapművelés elmunkálása
3.3.3.4A magágykészítés
4A víz, az öntözés és a tápanyag-utánpótlás kapcsolata (Dr. Tóth Árpád)
4.1Az öntözés célja
4.2Az öntözővíz jellemzői és vízkezelési eljárások
4.2.1Az öntözővíz minősítése kémiai tulajdonságai alapján
4.2.2A vizek minősítése az eltömődés lehetősége szerint
4.2.3A víz minősítése a növényzetre gyakorolt hatása alapján
4.2.4Az öntözőelemek eltömődésére hajlamosító vizek és az üledékek kezelése
4.3Vízforrások
4.4Az öntözési rend meghatározása
4.4.1Az öntözés időpontjának meghatározása a talaj víztartalmának mérésével
4.4.2Az öntözés időpontjának meghatározása meteorológiai adatok alapján
4.4.3Az öntözés idejének meghatározása egyéb módszerekkel
4.5Öntözési és tápoldatozási módok
4.5.1Tápoldatok és kemikáliák kijuttatására szolgáló eszközök
4.5.1.1Tápoldatozó berendezések
4.5.1.2Vízmennyiségmérő
4.5.1.3Az öntözés elektronikus vezérlése
4.5.1.4Meteorológiai állomás
4.5.2A víz szűrése
4.5.3Árasztásos és barázdás öntözés
4.5.4Gumitömlős öntözés
4.5.5Esőszerű öntözés
4.5.5.1A szórófejek típusai
4.5.5.2Fix telepítésű szórófejek
4.5.5.3Csévélhető tömlős gépek
4.5.5.4Többtámaszú önjáró gépek
4.5.6Mikroöntözés
4.5.6.1A csepegtető öntözés üzemeltetésének problémái
4.5.6.2Csepegtető elemek
4.5.6.3Felszín alatti csepegtető öntözés
4.5.6.4A csepegtető öntözőrendszer tervezése
4.5.6.5A csepegtető öntözőrendszer karbantartása
5Tápanyagellátás
5.1Trágyaanyagok megválasztása (Dr. Terbe István)
5.1.1Trágyák felosztása származásuk alapján
5.1.1.1Szerves trágyák
5.1.1.2Mesterséges vagy műtrágyák
5.2Trágyamennyiség meghatározása (Dr. Terbe István)
5.3Trágyázás időzítése (Dr. Terbe István)
5.3.1Trágyázás időzítése a növény fejlődéséhez igazítva
5.3.2Naptárhoz igazítva
5.3.3Technológiához igazítva
5.4Trágyakijuttatás és -bemunkálás módja (Dr. Ombódi Attila)
5.4.1Talajon keresztüli trágyázás
5.4.1.1Trágyakijuttatáshoz felhasznált eszközök
5.4.1.2Precíziós kijuttatás
5.4.2Tápoldatozás
5.4.2.1A tápoldatozás értékelése
5.4.2.2A tápoldatozáshoz felhasznált műtrágyákkal szembeni elvárások
5.4.2.3Törzsoldat készítés
5.4.2.4A tápoldat és a tápoldatozás főbb jellemzői
5.4.3Levéltrágyázás
5.4.3.1A levéltrágyázás helye a tárgyázási rendszerben
5.4.3.2A levéltrágyázás jelentősége a tápanyagok pótlásában
5.4.3.3Levéltrágyák használatának gyakorlati kérdései
5.4.4Széndioxid adagolás
5.5Szaporító-, tápkocka-, konténerföldek tápanyagellátása (Dr. Kappel Noémi)
5.5.1Zöldségfélék víz- ás tápanyagigénye a palántanevelés során
5.5.2Tápanyagutánpótlás és öntözés a palántanevelés során
5.5.3Klasszikus palántanevelő közegek anyagai és azok jellemzése
5.6Hajtatott növények trágyázásának sajátosságai (Dr. Ombódi Attila)
6Alternatív megoldások. Termésnövelők, mikrobiológiai készítmények és növénykondicionálók (Dr. Biró Borbála)
6.1Termésnövelő baktérium készítmények
6.1.1Növényerősítő készítmények
6.1.2Növényvédő készítmények
6.1.3Talajszerkezet-javító készítmények
6.1.4Növény-mikroba kölcsönhatások (szinergizmus és antagonizmus)
6.1.4.1Az oltóanyagot befolyásoló biotikus kölcsönhatások
6.1.4.2Az oltóanyagot befolyásoló abiotikus tényezők
6.2Mikorrhiza és jelentősége (Dr. Posta Katalin)
6.2.1Mikorrhizákról általában
6.2.2Mikorrhiza szimbiózis kialakítása
6.2.3A mikorrhizaoltás előnyös hatásai
6.2.3.1Tápelem mobilizálás és felvétel mikorrhiza gombák segítségével, növényi növekedés és terméshozam fokozása
6.2.3.2A növény vízfelvételének fokozása, szárazságtűrő képességének változása mikorrhiza gombák hatására
6.2.3.3Mikorrhiza oltás és beltartalmi értékek változása
6.2.3.4Betegség elleni rezisztencia változása mikorrhiza gombák hatására
6.2.4Gyakorlati tanácsok mikorrhiza oltóanyag használatához
6.3Növénykondicionáló készítmények (Biostimulátorok) (ifj. Malatinszki György)
6.3.1A növényeket érő stresszhatás negatív következményeinek csökkentése
6.3.2Gyökérképzés
6.3.3Termésminőség javítása
6.3.4A növényi ellenálló képesség fokozása
6.3.5A tápanyagfelvétel fokozása
7Zöldségfélék öntözésének és trágyázásának sajátosságai
7.1Burgonyafélék trágyázása és öntözése (Dr. Ombódi Attila)
7.1.1Burgonyafélék vízigénye és öntözése
7.1.2Burgonyafélék talajigénye
7.1.3Burgonyafélék tápanyagigénye és trágyázása
7.2Káposztafélék trágyázása és öntözése (Dr. Pap Zoltán)
7.2.1Káposztafélék vízigénye és öntözése
7.2.2Káposztafélék talajigénye
7.2.3Káposztafélék tápanyagigénye és trágyázása
7.3Kabakosok trágyázása és öntözése (Dr. Balás Gábor)
7.3.1Kabakosok vízigénye és öntözése
7.3.2Kabakosok talajigénye
7.3.3Kabakosok tápanyagigénye és trágyázása
7.4Hagymafélék trágyázása és öntözése (Tóth János)
7.4.1Hagymafélék vízigénye és öntözése
7.4.2Hagymafélék talajigénye
7.4.3Hagymafélék tápanyagigénye és trágyázása
7.5Pillangósok trágyázása és öntözése (Kaszás László, Dr. Hodossi Sándor)
7.5.1Pillangósok vízigénye és öntözése
7.5.2Hüvelyesek talajigénye
7.5.3Hüvelyesek tápanyagigénye és trágyázása
7.6Gyökérzöldségfélék trágyázása és öntözése (Takácsné Dr. Hájos Mária)
7.6.1Gyökérzöldségek vízigénye és öntözése
7.6.2Gyökérzöldségfélék talajigénye
7.6.3Gyökérzöldségek tápanyagigénye és trágyázása
7.7Levélzöldségfélék trágyázása és öntözése (Dr. Terbe István)
7.7.1A levélzöldségek vízigénye és öntözése
7.7.2Levélzöldségek talajigénye
7.7.3Levélzöldségek tápanyagutánpótlása és trágyázása
7.8Csemegekukorica trágyázása és öntözése (Dr. Terbe István)
7.8.1Csemegekukorica vízigénye és öntözése
7.8.2Csemegekukorica talajigénye
7.8.3Csemegekukorica tápanyagigénye és trágyázása
7.9Spárga trágyázása és öntözése (Fehér Béláné dr.)
7.9.1A spárga vízigénye és öntözése
7.9.2A spárga talajigénye
7.9.3A spárga tápanyagigénye és trágyázása
8Ökológiai tápanyag utánpótlás a zöldségtermesztésben (Kaponyás Ilona)
8.1Az ökológiai gazdálkodás fejlődése
8.2Az ökológiai gazdálkodás alapelvei
8.3Az ökológiai tápanyag utánpótlás alapjai
8.4Vetésforgó, növényváltás
8.5Tápanyag utánpótlás
8.6Az ökotrágyák csoportosítása
8.6.1A szerves trágya
8.6.2Guano
8.6.3Állati eredetű termékek, melléktermékek
8.6.4Élelmiszeripari termékek, melléktermékek
8.6.5Fa- és papíripari melléktermékek
8.6.6Fahamu
8.6.7Műtrágyák, talajjavítók a 2003/2003/EK rendelet szerint
8.6.8A mikroelemek
8.6.9Az alga alapú készítmények
8.7Gyakorlati javaslatok a tápanyag utánpótláshoz
Felhasznált irodalmak

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

A rendkívül éles piaci verseny, a fogyasztóknak a termékminőséggel szembeni egyre nagyobb elvárásai, a környezetvédelmi előírások szigorodása, a jövedelmező gazdálkodás szempontjai, vagyis az ökonómiai és ökológiai szempontok együttes érvényesülése új szemléletet követel az öntözés és az agrokémia területén is.
A terméshozamok mellett a hangsúly a kertészeti, így a zöldségtermesztés kapcsán is egyre inkább a minőségre és a termésbiztonságra helyeződik át. Míg korábban megkülönböztettünk belföldi és exportminőséget, kelet-európai és nyugat-európai piaci igényt, addig napjainkra körvonalazódott, hogy liberalizálódott kereskedelmi viszonyaink között és a túlkínálat hatására csak jó és rossz termékről beszélhetünk, kizárólag csak jó minőséggel van esélyünk nemzetközi viszonylatban kereskedni, de rossz áruval, bizonytalan termesztéssel, még a hazai piacokról is kiszorulunk.
Átfogó, zöldségtermesztésre kidolgozott agrokémiai irányelvek először 1981-ben jelentek meg, az akkori legújabb kutatási eredményeknek, műszeres vizsgálatoknak és számítógépes feldolgozásnak megfelelően. Ennek továbbfejlesztésére, az azóta jelentősen megváltozott gazdasági és környezetvédelmi viszonyokhoz igazodó, mérlegszemléletű trágyázási rendszer újragondolására 2004-ben került sor.
Míg korábban beszéltünk öntözést igénylő, öntözést csak feltételesen, száraz évjáratokban igénylő, és öntözést nem igénylő zöldségfajokról, napjainkra a klímaváltozás kapcsán világossá és egyértelművé vált, hogy biztonságos és gazdaságos üzemi szintű árutermelés, de az önellátó gazdaságok sikeres működése is, csak öntözött körülmények között valósulhat meg. Az öntözés, a korszerű vízellátási rendszerek hiánya óriási akadálya a jövedelmező, versenyképes és dinamikusan fejlődő szántóföldi zöldségtermesztésnek.
Termesztéstechnológiát a környezeti tényezők együttes kezelése nélkül fejleszteni, úgy korszerű tápanyag-ellátásban gondolkodni, hogy a csapadékviszonyokat és a vízellátást figyelmen kívül hagyjuk, nem lehet, ezért e két technológiai elem szoros kapcsolatának, egymáshoz való viszonyának szem előtt tartásával íródott a könyv.
Az első, általános rész a víz és a tápanyagok fiziológiai szerepével, az öntözés és trágyázás kémiai és műszaki alapjaival foglalkozik. Kitér az árutermelő nagyüzemekben és a kisgazdaságokban használatos víz- és tápanyag-ellátási módszerekre. Foglalkozik azokkal a gyakori öntözési és tápanyag-utánpótlási hibákkal, amelyek sokszor okai a sikertelen gazdálkodásnak. Egyre népszerűbbé válik a mikrobiológiai készítmények és más növénykondicionáló szerek felhasználása a hazai zöldségtermesztésben. Ezért e témakörnek is külön fejezetet szenteltünk.
A könyv második részében az egyes zöldségfélék víz- és tápanyag-igényének ismertetésére kerül sor. Részletesen foglalkozik a talajigénnyel, a talaj megválasztásával, szem előtt tartva a víztakarékosságot, az okszerű és mérlegszemléletű tápanyag-gazdálkodás szabályait, javaslatot tesz egy-egy növényfaj trágyázására és öntözésére.
Egyes növények esetében az üvegházi és fólia alatti hajtatás technológiája jelentős mértékben átalakult. A paprika, paradicsom, uborka és padlizsán termesztése nagyobb felületen talaj helyett mesterséges közegen folyik, mint ahogy az e termesztéshez szükséges palántákat is hasonló módon állítják elő. Esetenként ugyan említésre kerül az ilyen termesztési mód, de a könyv célja alapvetően a talajon történő termesztés ismertetése. A vízkultúrás termesztéssel részletesen egy nemrég megjelent külön szakkönyv foglalkozik.

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai

Dinnye, uborka, tök

Dr. Nagy József Dinnye, uborka, tök

Ár: 1600 Ft Kiadói ár: 1280 Ft Megtakarítás: 20 %
Bővebben Kosárba