
Gyakorlati Tudástár (PDF)
kategóriák
Növénytermesztési alapismeretek - Integrált növénytermesztés 1.
Digitális kiadvány
A modern növénytermesztési rendszerek sokoldalú, egymással térben és időben párhuzamosan történő alkalmazását az elmúlt évtizedek óriási műszaki-technikai fejlődése, a szakmai ismeretek hatalmas bővülése, új tudományos területek (biotechnológia, térinformatika, számítógépes rendszerek, távkommunikáció stb.) szédületes gyorsaságú fejlődése tette lehetővé. Napjainkban széleskörűen alkalmazzák a fenntartható, integrált növénytermesztést. Ebben a rendszerben a biológiai-agronómiai-ökonómiai hatékonyság mellett kiemelt fontosságú a környezetvédelem. Ezeket a célokat az ökológiai, genetikai és agrotechnikai elemek integrálásával tudjuk biztosítani a növénytermesztési folyamatban.
ISBN/ISSN: 978-615-6815-00-2
Tartalomjegyzék:
1. A növénytermesztés alapjai (Pepó Péter)
1.1. A növénytermesztés történeti fejlődése a világon
1.2. Helye a diszciplínák között
1.3. A növénytermesztés feladatai
1.4. A növénytermesztés hazánkban
1.5. A növénytermesztés előtt álló új kihívások
2. A növénytermesztés ökológiai ismeretei (Pepó Péter)
2.1. Az ökoszisztémák és azok elemei
2.2. Anyag- és energiafolyamatok az ökoszisztémákban
2.3. A növény és környezete
2.4. Az agroökoszisztémák produkciója
3. Növényi modellek – modellnövények (Pepó Péter)
4. A minőség szerepe a növénytermesztésben (Pepó Péter)
Olvasson bele:
Az agroökoszisztémák produkciója
A növénytermesztés technológiájának fejlesztése azt eredményezte az elmúlt évszázadok során, hogy a szántóföldi növények termése növekedett, de ehhez a termésnövekedést lényegesen meghaladó energiabevitel volt szükséges. Ennek eredményeként a napjaink növénytermesztésének energiahatékonysági hányadosa (output energia/input energia) romlott és meglehetősen alacsony (1,2–3,0 értékek közötti). A teljes föld feletti fitotömeg betakarítása (pl. silókukorica) kedvezőbb energiahányadost eredményez, mint a csak főtermék (pl. szemes kukorica) betakarítása esetén. Célunk az, hogy javítsuk az energiahasznosulás mértékét a szántóföldi növénytermesztésben. Ennek kettős megvalósítási lehetősége a következő:
a) nemesítési, növényfiziológiai módszerek:
• a genotípus potenciális termőképességének növelése:
– nagyobb biomasszatermelés,
– vegetatív source/generatív sink arányának változtatása,
– kedvezőbb harvest-index (HI);
• nagyobb fotoszintetikus kapacitás:
– optimális LAI,
– kedvezőbb canopy struktúra,
– kedvezőbb LAI dinamika,
– nagyobb LAD érték,
– nagyobb SPAD értékek, azok kedvezőbb dinamikája;
• kedvezőbb abiotikus stressztolerancia;
• kedvezőbb biotikus stressztolerancia:
– jobb rezisztencia/tolerancia a betegségekkel szemben,
– speciális kártevőkkel szembeni tolerancia,
– kedvezőbb gyomkompetencia;
• fiziológiailag kedvezőbb hatékonyságú gyökérzet:
– nagyobb gyökértömeg,
– nagyobb aktív, felszívó felület,
– kedvezőbb tápanyag- és vízfeltáró képesség;
• agrotechnikai tényezőkre adott kedvezőbb reakció (agrotechnikai inputok kedvezőbb hasznosítása):
– tápanyagreakció,
– vízhasznosítás,
– fungicidreakció,
– vetésidő és tőszámreakció stb.
b) agrotechnikai és ökológiai módszerek:
• a faj és fajta/hibrid általános és speciális igényeinek megfelelő ökológiai feltételek biztosítása:
– éghajlati-időjárási specifikumok,
– talajtani-domborzati specifikumok;
• természeti (ökológiai) erőforrások hatékonyabb hasznosítása;
• optimalizált agrotechnika:
– racionalizált vetésszerkezet,
– környezetbarát, redukált talajművelés,
– termőhely- és fajtaspecifikus tápanyagellátás,
– adaptív vetéstechnológia,
– integrált növényvédelem,
– öntözés,
– betakarítási veszteség (mennyiség, minőség) csökkentése.
A szántóföldi növénytermesztésben ökológiai ismereteket alkalmazunk. Célunk, hogy a mesterséges növénytermesztési ökoszisztémákban azok térbeli és időbeli szerkezetét megismerve, az anyag- és energiafolyamatokat
A kategória legkedveltebb kiadványai


Dr. Radics László (szerk.) A rozs termesztése


Dr. Pepó Péter (szerk.) Gabonafélék - Integrált növénytermesztés 6.

Takácsné dr. Hájos Mária A szántóföldi zöldségtermesztés gyakorlata

Dr. Pepó Péter (szerk.) Hüvelyesek - Integrált növénytermesztés 7.


Dr. Pepó Péter (szerk.) Alternatív ipari növények - Integrált növénytermesztés 15.

Dr. Pepó Péter (szerk.) Takarmánynövények - Integrált növénytermesztés 10.


