
Könyvek
kategóriák
A búza és kukorica minősége és feldolgozása
A gazdasági, politikai változások eredményeként mind a termelés,
mind a gabonakereskedés, mind pedig a feldolgozás a korábbinál
sokszínűbb lett. Új vállalkozási formák jelentek meg különböző tőkebevonások
eredményeként, és ezzel egyidejűleg a felhasználás terén is új igények,
lehetőségek merültek fel. A szerzők – több mint harmincéves – tapasztalatuk
alapján ismertetik azokat a kritikus pontokat, melyek a termékpálya
résztvevői számára fontosak.
ISBN/ISSN: 9789639935730
Méret: B5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Tartalomjegyzék:
Bevezetésés
I. A búzatermesztés- és feldolgozás hazai és nemzetközi jelentôsége
II. A kukoricatermesztés és -feldolgozás hazai
és nemzetközi jelentôsége
III. A gabonaszemek szerkezete
A búzaszem szerkezete
A kukoricaszem szerkezete
A gabonaszemek kémiai összetétele
A búzaszem kémiai összetétele
A kukoricaszem kémiai összetétele
Víztartalomm
Szénhidrátokk
Szénhidrátokk hatása a búzaminôségre
Nitrogéntartalmúú vegyületek
Búzaszemm nitrogéntartalmú vegyületei
Kukoricaa nitrogéntartalmú vegyületei
Lipidekk
Egyéb anyagok
IV. A gabonaszem, mint magtömeg
A búzaszem különbözô tulajdonságai
A kukoricaszem, mint magtömeg
V. A gabonafélék minôsítése
A búza minôségvizsgálata itthon és külföldön
Hazánkbann és külföldön alkalmazott minôségvizsgálatok
A kukorica minôségének jellemzô vizsgálatai
VI. A búza minôségét meghatározó legfontosabb tényezôk
VII. A kukorica minôségét meghatározó legfontosabb tényezôk
VIII. A minôségmegóvás legfontosabb teendôi és módjai
(gabonatárolás, a tárolás alatt végbemenô
biokémiai folyamatok)
A gabonatárolás alatt lejátszódó folyamatok
A gabona légzése
A csírázás
A gabonatárolás technológiák
Szárításs
Hûtéss
Légmentess elzárás
Vegyszerekk alkalmazása
Légzésii termékek elvonása
Gabonaraktárakk
Padozatoss raktárak
A kukorica tárolása
Légmentess elzárás
Tároláss fémsilókban
A nedves kukorica tárolása falközi silókban
A nedves kukorica tárolása gödrös-fóliás tárolókban
Vegyszerekk alkalmazása
A nedves kukorica tartósítása szerves savakkal
IX. A búza malmi feldolgozása
X. A kukorica malmi feldolgozása
A kukorica komplex felhasználása
XI. A gabonatermesztés melléktermékeinek feldolgozása
XII. Hasznos tanácsok termelôknek, forgalmazóknak,
feldolgozóknak
Termesztéshezz
Tároláshozz
Árukezeléss, fertôtlenítés
Értékesítéshezz
Felhasználtt irodalom
A búzára vonatkozó szabványjegyzék
A kukoricára vonatkozó szabványjegyzék
Függelék
Olvasson bele:
A kukoricaszem kémiai összetétele
A kukoricaszem kémiai összetételét vizsgálva a fô tömegét az endospermium
adja, ennek pedig nagy része keményítô, ugyanakkor ha a tömegeloszlást
nézzük, akkor a fehérjének is több mint 70%-a itt található. A kukoricaszem
fô komponenseinek megoszlását a különbözô részekben a 10. táblázat
tartalmazza. A csíra olajban (zsírsavészterekben) gazdag, de a szem
hamu- és cukortartalmának 70%-a is itt található. Olajában a linolsav (félig
száradó olajok) a legfontosabb zsírsav, ami elôsegíti a kedvezô étrendi
hatását.
A kategória legkedveltebb kiadványai


Herpay Balázsné Dr. (szerk.) A magyar borgazdaság kihívásai

Dr. Borsos János A dohány gazdaságtana

Dr. Terbe István Levélzöldségfélék

Dr.Szabó István Növények ápolási munkái

Bakos István Kertészet részfoglalkozású termeléssel - Almáskerti tapasztalatok, mesterfogások

Dr. Terbe István - Dr. Ombódi Attila (szerkesztők) Zöldségfélék trágyázása és öntözése

Dr. Ocskó Zoltán Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok I-II 2022

Lakner Zoltán, Sass Pál A zöldség és a gyümölcs versenyképessége

Gonda István - Apáti Ferenc (szerkesztők) Versenyképes almatermesztés

Dr. Géczi László A torma termesztése
