Könyv
kategóriák

A búza és kukorica minősége és feldolgozása

Szerző: Dr. Gyôri Zoltán – Dr. Gyôriné dr. Mile Irma
Ár: 4000 Ft Kiadói ár: 3200 Ft Megtakarítás: 20 %
Kosárba
pénztárhoz

A gazdasági, politikai változások eredményeként mind a termelés,
mind a gabonakereskedés, mind pedig a feldolgozás a korábbinál
sokszínűbb lett. Új vállalkozási formák jelentek meg különböző tőkebevonások
eredményeként, és ezzel egyidejűleg a felhasználás terén is új igények,
lehetőségek merültek fel. A szerzők – több mint harmincéves – tapasztalatuk
alapján ismertetik azokat a kritikus pontokat, melyek a termékpálya
résztvevői számára fontosak.

mutass többet mutass kevesebbet
Terjedelem: 185 oldal
ISBN: 9789639935730
Méret: B5
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Tartalomjegyzék:

Bevezetésés
I. A búzatermesztés- és feldolgozás hazai és nemzetközi jelentôsége
II. A kukoricatermesztés és -feldolgozás hazai
és nemzetközi jelentôsége
III. A gabonaszemek szerkezete
A búzaszem szerkezete
A kukoricaszem szerkezete
A gabonaszemek kémiai összetétele
A búzaszem kémiai összetétele
A kukoricaszem kémiai összetétele
Víztartalomm
Szénhidrátokk
Szénhidrátokk hatása a búzaminôségre
Nitrogéntartalmúú vegyületek
Búzaszemm nitrogéntartalmú vegyületei
Kukoricaa nitrogéntartalmú vegyületei
Lipidekk
Egyéb anyagok
IV. A gabonaszem, mint magtömeg
A búzaszem különbözô tulajdonságai
A kukoricaszem, mint magtömeg
V. A gabonafélék minôsítése
A búza minôségvizsgálata itthon és külföldön
Hazánkbann és külföldön alkalmazott minôségvizsgálatok
A kukorica minôségének jellemzô vizsgálatai
VI. A búza minôségét meghatározó legfontosabb tényezôk
VII. A kukorica minôségét meghatározó legfontosabb tényezôk
VIII. A minôségmegóvás legfontosabb teendôi és módjai
(gabonatárolás, a tárolás alatt végbemenô
biokémiai folyamatok)
A gabonatárolás alatt lejátszódó folyamatok
A gabona légzése
A csírázás
A gabonatárolás technológiák
Szárításs
Hûtéss
Légmentess elzárás
Vegyszerekk alkalmazása
Légzésii termékek elvonása
Gabonaraktárakk
Padozatoss raktárak
A kukorica tárolása
Légmentess elzárás
Tároláss fémsilókban
A nedves kukorica tárolása falközi silókban
A nedves kukorica tárolása gödrös-fóliás tárolókban
Vegyszerekk alkalmazása
A nedves kukorica tartósítása szerves savakkal
IX. A búza malmi feldolgozása
X. A kukorica malmi feldolgozása
A kukorica komplex felhasználása
XI. A gabonatermesztés melléktermékeinek feldolgozása
XII. Hasznos tanácsok termelôknek, forgalmazóknak,
feldolgozóknak
Termesztéshezz
Tároláshozz
Árukezeléss, fertôtlenítés
Értékesítéshezz
Felhasználtt irodalom
A búzára vonatkozó szabványjegyzék
A kukoricára vonatkozó szabványjegyzék
Függelék

mutass többet mutass kevesebbet

Olvasson bele:

A kukoricaszem kémiai összetétele
A kukoricaszem kémiai összetételét vizsgálva a fô tömegét az endospermium
adja, ennek pedig nagy része keményítô, ugyanakkor ha a tömegeloszlást
nézzük, akkor a fehérjének is több mint 70%-a itt található. A kukoricaszem
fô komponenseinek megoszlását a különbözô részekben a 10. táblázat
tartalmazza. A csíra olajban (zsírsavészterekben) gazdag, de a szem
hamu- és cukortartalmának 70%-a is itt található. Olajában a linolsav (félig
száradó olajok) a legfontosabb zsírsav, ami elôsegíti a kedvezô étrendi
hatását.

mutass többet mutass kevesebbet

A kategória legkedveltebb kiadványai

Termőföldünk

Dr. Imre József Termőföldünk

Ár: 1600 Ft Kiadói ár: 1280 Ft Megtakarítás: 20 %
Bővebben Kosárba