Könyv
kategóriák

„Látlelet” agrár-figyelő blog

Mezőgazdasági aktualitások a gyakorló gazdálkodók szemszögéből. A helyzetelemzések mellé a Szaktudás Kiadó néhány kattintással elérhető, korszerű szakmai ismereteket és megoldásokat is kínál.

Fordulóponton a magyar mezőgazdaság

2023/12/01
Nem jóslat, tapasztalat: a korábbi évtizedekhez viszonyítva kiszámíthatatlanná, bizonytalanná vált az időjárás. Felhőszakadás, jég, aszály, fagy jellemzi a vegetációs hónapokat, ráadásul a szélsőségek esélye növekedett az utóbbi években. A kiszámíthatatlanság veszély a gazdák számára, s egyben feladat is az alkalmazkodás. Eljött az új agrárgazdálkodás ideje. Az új koncepció viszont csak halványan dereng, az agrár kormányzat is adós egy átfogó stratégiával.
Tovább »

Vadászat: vitatott, de nélkülözhetetlen

2023/11/21
Az ördög vinné el a vadászokat, csak kárt okoznak – mondják azok a gazdálkodók, akiknek a földjein garázdálkodnak a szarvasok és a vaddisznók. Ne sírjanak a parasztok, kifizetjük a káraikat – kontráznak a vadászok. Törvény szabályozza a magyar vadászatot, a vadkár protokoll szerint a vadászoknak és a gazdáknak kötelességük gondoskodni a károk megelőzéséről; de a realisták azt is megállapítják, hogy béke sosem lesz a vadászok és a gazdák között. A 70 ezer magyar vadásznak pedig fontos szerepe van a biológiai egyensúly fenntartásában, a dúvadak okozta károk enyhítésében, az inváziós fajok elterjedésének megakadályozásában, a járványok fékezésében, és lehetne még sorolni. Évente 21 milliárd forint a vadkár, de ebből csak 3 milliárd forintot térítenek meg a mező- és erdőgazdálkodóknak.
Tovább »

Erdőgazdálkodás: egyidőben gyarapodnak és pusztulnak a magyar erdők

2023/11/14
Az erdészek az erdő ellenségei. Régóta terjed a közbeszédben ez a hamis nézet. Éppen az ellenkezője az igaz Magyarországon. Az erdészek az erdők gondozói. Az erdő több mint közönséges faanyag. Klímavédő, egészségvédő szerepe van, rekreációs szolgáltató, a biodiverzitás őrzője, és lehetne még sorolni az erdő funkcióit. A világban a fordítottját is tapasztalhatjuk, növekszik a globális erdőírtás. A hazai erdőkben az éves fanövekmény 15 millió köbméter, a fakivágás ennek csak a fele, 7.5 millió köbméter. Gyarapodnak a magyar erdők.
Tovább »

Borászat: csökkenő fogasztás, változó igények, elszegényedő borászok

2023/11/03
Halottnak a csók- tartja a régi mondás. A semminél azért több -állítja a másik. Mindkettő igaz arra az intézkedésre, amely szerint adómentes céges juttatás lesz a bor karácsonyig. Boltokban, nagykereskedelemben ugyan nem lehet kedvezményesen vásárolni a reprezentációra, ajándékozásra szánt nedűt, de a pincészetekben 33 százalékkal lesz olcsóbb az ára. Azonos összegű költés esetén a szaloncukor is drágább lesz, mert arra meg kell fizetni a 15 százalék személyi jövedelemadót és a 13 százalék szociális hozzájárulást. A családi vacsorákon jobb lesz a hangulat, ha a szaloncukor bontása helyett borral koccintanak, de ez a borászokon vajmi keveset segít. Szakértők szerint ez a juttatás a pincészeti borforgalom egy százalékát érintheti, ami a teljes forgalomban néhány tized százalékos növekedést jelenthet.
Tovább »

Élelmiszeripar: a magyarok versenyhátrányban vannak Európában

2023/10/30
Alacsony bér, magas infláció, csökkenő húsfogyasztás, így gondoskodik az állam az egészséges táplálkozásról – szól a zuhanyhíradó hangja. Nem is egészen alaptalan ez a pikírt megjegyzés. Egy friss felmérés szerint a szűkös megélhetéshez havonta 250 ezer forint jövedelemre van szükség, az átlagnyugdíj pedig a novemberi emelés után is 217 ezer forint lesz. A sokáig vágtató, most éppen hanyatló infláció miatt csökken a fogyasztás. A kereskedők igyekeznek a vásárlók kedvében járni, a drágább magyar gyártású élelmiszerek helyett importból származó termékeket kínálnak. Ezen berzenkednek a hazai termelők, mert számukra a kiszámíthatatlan import termelési bizonytalanságot jelent. A hazai élelmiszeripar hatékonysága – főként az elmaradt beruházások miatt – jelentősen elmarad az európai versenytársak mögött.
Tovább »

Átrendeződik a gabonapiac

2023/10/11
Olcsó tüzelőanyag a gabona. Sokkoló kijelentés ez, különösen a gazdáknak. A helyzet mégis csak ez. Egy tonna pelletet 140-160 ezer forintért lehet vásárolni a téli tüzeléshez, a már learatott búzáért és a betakarítás előtt álló kukoricáért 80-90 ezer forintot kínálnak a kereskedők. Elkeseredettek a gazdálkodók, mert számukra valóság a piaci zavar, a csökkenő jövedelmezőség, sokaknál a veszteség, a magas kamat, és az elmaradó beruházások. Mindezek következménye, hogy a kisebb, a néhány tíz hektáron gazdálkodók számára világossá vált, hogy a gabonatermesztésből nem lehet biztonságosan megélni. Koncentrálódnak a birtokok.
Tovább »

Juhtenyésztés: az extenzív gazdálkodást precíziósra kell cserélni

2023/10/06
Látványosan csökken a hazai juhállomány: ötven év alatt megfeleződött, és a legutóbbi tíz évben is 10 százalékkal esett vissza. A tendencia hasonló az Európai Unióhoz, a tagországokban 6,2 százalékos volt a csökkenés tíz év alatt. A juhhús sem tartozik a kedvenc ételek közé, a hazai fogyasztás mindössze negyven dekagramm évente, az uniós átlag is csak 1.3 kilogramm. A hazai juhállomány csökkenésének fő oka, hogy nincs elég jövedelem az ágazatban. Ezt azonban megelőzi, hogy korszerűtlen a technológia, és a szaktudás is hiányos.
Tovább »

Gépvásárlás helyett ugar

2023/09/26
Hanyatlik a gazdák gépvásárlási kedve. Ahogy mondani szokás, nincs ebben semmi látnivaló, a gazdák magatartása követi a termelés bizonytalanságát. Tavaly az aszály tizedelte meg a termést, immár két éve a termelési költségek növekedése és az értékesítési árak egyidejű letörése okoz veszteséget a növénytermelőknek. Az új helyzetben dönteniük kell legalább a középtávú terveikről, melyhez számos kérdésre kell válaszolniuk: milyen kultúrára, milyen technológiát fejlesszenek, ehhez milyen eszközöket vásároljanak? Ezek után számítgathatják befektetésük megtérülését.Nem volt ez mindig így.
Tovább »

Zöldség -és gyümölcstermelés: hiányzik a tőke, a tudás és a munkaerő

2023/09/20
Magyarország 20 millió ember ellátására is képes lenne zöldségből és gyümölcsből földrajzi, ökológiai adottságai miatt. Ehhez képest már az önellátásra sem vagyunk képesek. Ráadásul a zöldség és gyümölcs fogyasztásunk az Európai Uniós átlag alatt van. Az ágazatot nem az alacsony fogyasztás fogja vissza. A zöldség-és gyümölcstermelésből hiányzik a tőke, a tudás és a munkaerő is. Így a 20 millió fogyasztó ellátása a közeli jövőben nem reális.
Tovább »

Agrárfinanszírozás

2023/08/23
A tőkének nincs környezettudata és szociálisan sem érzékeny. A termelés gazdasági célja a profit növelése.Messze kerültek ettől a magyar gazdák az elmúlt évben, s az idei kilátások sem biztatóak. A tavalyi aszály miatt kevés volt a termés, az ukrán gabona elárasztotta a piacot; közös hatásuk, hogy megcsappantak a bevételek, miközben a termelési költségek növekedtek. A következmény: a gazdák jelentős része nem profitot, hanem veszteséget „termelt”.
Tovább »